Suriye'ye yönelik ilerlemesinin başlamasından ve tampon bölgeyi işgal etmesinden bu yana ilk kez işgal ordusuna ilk kez Suriye'den ateş açılarak karşılık verildi.
İşgal ordusu, Suriye'ye yönelik ilerlemesinin başlamasından ve tampon bölgeyi işgal etmesinden bu yana ilk kez, işgal altındaki Golan'ın Kuneytra kırsalındaki güçlerine silahlı kişilerin ateş açtığını duyurdu.
İşgal ordusundan yapılan açıklamada, Esad rejiminin devrilmesinden sonra ilk kez gerçekleştirilen saldırının cuma akşamı gerçekleştiği, herhangi bir askerin yaralanmadığı belirtilirken, ateşin kaynağına yanıt verildiği belirtildi.
Bu arada Suriye'de işgal kuvvetlerine yönelik saldırıyı, kendilerine "Suriye İslami Direniş Cephesi" adını veren bir grup üstlendi.
İşgal ordusunun radyosu ise olayı olağan dışı olarak nitelendirerek, bunun işgal kuvvetlerinin Golan Tepeleri'ndeki tampon bölgeye ve güney Suriye'deki bitişik bölgelere yönelik işgalinin başlamasından bu yana ilk kez hedef alınması olduğunu belirtti.
Basın kaynakları, saldırının işgal kuvvetlerinin kasabaya düzenlediği baskın sırasında kuzey Kuneytra kırsalındaki Taranca kasabasında gerçekleştiğini bildirdi. Ayrıca işgal helikopterlerinin işgalci kuvvetlerin geri çekilmesini sağlamak için müdahale ettiği ve işaret fişekleri kullandığı bildirildi.
Basın kaynakları, işgal kuvvetlerinin Taranca'ya düzenlediği baskında iki kişiyi alıkoyduğunu bildirdi.
Esad'ın 8 Aralık'ta devrilmesinden bu yana işgal ordusu, işgal altındaki Golan'la sınır şeridinde bulunan Kuneytra ve Dera vilayetlerindeki çok sayıda şehir ve kasabaya girdikten sonra çoğundan çekildi.
Siyasi açıdan, Barışı Koruma Harekâtlarından Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Jean-Pierre Lacroix, işgalci kuvvetlerin Suriye'de işgal ettikleri topraklardan çekilmesi çağrısında bulunmuştu.
Lacroix, dün New York'taki Birleşmiş Milletler Genel Merkezi'nde yaptığı açıklamada, işgalcilerin Suriye'den ne kadar çabuk çekilirse o kadar iyi olacağını söyledi.
BM yetkilisi, işgalci rejimin bölgedeki askeri varlığının Birleşmiş Milletler misyonu personeli için zorluk teşkil etmeye devam ettiğine dikkat çekerek, yetkililerle yaptığı görüşmede işgal güçlerinin tampon bölgedeki varlığının Suriye ile israil arasında 1974 yılında imzalanan anlaşmaya aykırı olduğunu vurguladığını açıkladı.
Lacroix, BM'nin işgalcileri bölgeden çekilmeye zorlamak için attığı somut adımlar hakkında sorulan bir soruya, "Şu anda yapabileceğimiz şey, İsrailli yetkililere tampon bölgedeki varlıklarının bir ihlal olduğunu ve bu ihlali sona erdirmeyi sabırsızlıkla beklediğimizi hatırlatmaya devam etmektir." dedi.
Suriye rejiminin düşmesinin ardından işgalci kuvvetleri, 1974'teki geri çekilme anlaşmasının çöktüğünü duyurdu ve çoğunluğu israilin 1967'den beri işgal ettiği Golan Tepeleri'ndeki tampon bölgeyi ele geçirdi. İşgal rejimi ayrıca helikopter de dahil olmak üzere Hermon Dağı'nda sabit üsler kurdu ve kuvvetlerinin orada süresiz olarak kalacağını söyledi.
Suriye'deki yeni yönetim başta olmak üzere bölgedeki ve yabancı bazı ülkeler, işgal kuvvetlerinin yakın zamanda ele geçirdikleri bölgelerden çekilmesini talep ediyor. (İLKHA)