• BIST 100

    9350,01%0,41
  • DOLAR

    39,37% 0,08
  • EURO

    45,48% 0,10
  • GRAM ALTIN

    4305,94% 0,50
  • Ç. ALTIN

    6934,05% 0,00
'Şizofreni hastaları toplum tarafından dışlanmamalı'
GÜNDEM
Tarih: 31.01.2023 13:15
Güncelleme: 1.01.0001 00:00
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

'Şizofreni hastaları toplum tarafından dışlanmamalı'

Özel Hatem Hastanesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Mehmet Ünler, şizofreni toplumun yaklaşık yüzde 1’nde görülen, kronik seyirli ancak tedaviyle belirtileri kontrol altına alınabilen bir ruhsal hastalık olduğunu belirterek, bu tür hastaların toplumdan dışlanmaması gerektiğini kaydetti.
Şizofreni hastalığı hakkında bilgiler veren Uzm. Dr. Mehmet Ünler, günümüzde yeni nesil ve uzun etkili ilaçların ortaya çıkması ile hastaların tedavi uyumu arttırdığını kaydetti. Uzm. Dr. Ünler, yine de ilaç uyumsuzluğu nedeniyle zaman zaman hastalık tablosunda alevlenmeler görülebildiğini ve bu sebeple hastalarımızın davranış kontrolünde bozulmalarla giden atakları olabildiğini kaydetti.

'Şiddetin az bir kısmı ruhsal hastalığı olan fertlerden'
Şizofreni hastalarının ilaç uyumu ve ayaktan poliklinik kontrolleri düzenli sağlandığı takdirde şiddet davranışını azaldığının altını çizen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Mehmet Ünler, 'Görsel ve yazılı medyaya bakıldığında çoğu kez şizofreni hastalığı şiddet ile birlikte işlenmektedir. Şiddet davranışı gösteren hasta hikayelerini medyada çok sık görürüz. Ancak burada etkili olan durum aslında algıda seçiciliktir. Tüm toplumda şiddet davranışlarını inceleyen istatistiklere bakıldığında şiddet davranışının çok az bir kısmının ruhsal hastalığı olan şahıs ilgili olduğu, ruhsal hastalığı olup şiddet davranışı gösteren hastaların sıklıkla alkol veya madde kullanım öyküsü olan, antisosyal kişilik özellikleri gösteren şahıslar olduğu gösterilmiştir. Burada şizofreni hasta yakınlarına önemli görevler düşmektedir, hastanın ruhsal durumunda olağandan farklı bir değişiklik gözlemlediklerinde, ilaç uyumu ile ilgili sorun yaşadığını fark ettiklerinde hastanın ruh sağlığı ve hastalıkları uzmanına muayene olması sağlanmalıdır. Hastanın poliklinik muayenelerine devamlılığına dikkat edilmelidir. Günümüzde önemli bir rehabilitasyon hizmeti olan ve ayaktan hizmet veren Toplum Ruh Sağlığı Merkezleri ile görüşülerek hastanın işlevselliğinin korunması ve tedavi uyumu sağlanmalıdır. Bu merkezler hastalığın alevlenme riskini ve böylece hastanede yatış ihtiyaçlarını önemli ölçüde azaltmaktadır' dedi.

Şizofreni hastalarının ceza sorumluluğu
Ünler, şizofreni ile ilgili doğru olmayan diğer bir algının ise bir suç eylemine karıştıklarında hasta olmayan kişilerden farklı olarak herhangi bir yaptırıma maruz kalmadıkları yönündeki algı olduğunu ifade etti. Ünler, 'Oysaki gerçekte durum böyle değildir. Her şahıs gibi şizofreni hastaları da bir suç eylemine karıştığında çeşitli yaptırımlarla karşılaşır. Öncelikle işlediği suç eyleminin hukuki anlam ve sonuçlarını algılayabilen veya bu eylemle ilgili olarak davranışlarını yönlendirme yeteneği yerinde olan şizofreni hastaları normal kişiler gibi ceza almaktadır. Ancak işlediği suç eyleminin hukuki anlam ve sonuçlarını algılayamayan veya bu eylemle ilgili olarak davranışlarını yönlendirme yeteneği önemli derecede bozulmuş hastalar ise ceza almamakla birlikte bu şahıslar hakkında güvenlik tedbirine başvurulmaktadır. Bu hastalar öncelikle tedavilerinin sağlanması için ruh sağlığı ve hastalıkları yataklı ünitelerinde tedaviye tabi tutulur ve sosyal sükun hali sağlanana kadar yatışları devam eder. Taburculuk durumunda ise bu hastalar hakkında belirli aralıklarla ve genelde 5-10 yıl süreli ayaktan sıkı poliklinik kontrolleri sağlanır, böylece ilaç uyumları artar ve hastalığın alevlenmesi durumunda hızlı bir şekilde tedavi müdahalesine başvurulur. Yani bir anlamda bu hastalar ayaktan bir adli kontrol sürecine alınmış olur' şeklinde konuştu.

'Şizofreni hastalarına saygı gösterilmeli'
Toplumsal olarak önemli bir yönlendirici araç olan medyada ruh sağlığı ve hastalıkları konusunda yanlış bilgilere izin verilmemesi gerektiğine dikkat çeken Uzm. Dr. Mehmet Ünler, 'Hastalıkların damgalanmasından uzak durulmalıdır. Sağlıklı bir toplum olabilmemiz için farklı ırk, cinsiyet ve kökenden gelen fertlere saygı duymamız gerektiği gibi farklı hastalıkları olan kişilere de aynı saygıyı göstermeliyiz' diye konuştu.

Siyonist işgalciler Nablus'ta cami bastı

İran Tel Aviv'i vurdu, siyonist rejim Tebriz'e saldırdı

Altın fiyatları dalgalı seyirde

Adana'da kontrolden çıkan araç bariyerlere çarptı

Dolar kuru bugün ne kadar?

Kuzey Ege'den Doğu Anadolu'ya kuvvetli rüzgâr uyarısı

Gözler faiz kararına çevrildi: Ekonomistler sabit kalmasını bekliyor

Macron: İran'da rejimi zorla değiştirmek stratejik bir hata

G7’den ‘kendini savunma’ çıkışı: Siyonistlerin işgal ve saldırıları meşrulaştırılıyor

Axios: Netanyahu, Trump'ı İran'a saldırıya teşvik ediyor

Gazze'de katliam bitmiyor: 55 şehit

İngiltere, Tel Aviv ve Kudüs'teki diplomatlarının ailelerini geri çekti

Trump'tan küstah tehdit: Tahran derhal tahliye edilmeli, anlaşmayı imzalamalıydılar

Siyonist rejimde 24 bina yerle bir oldu, binlerce kişi tahliye edildi

Küresel Gazze Yürüyüşü'ne katılanlar Türkiye'ye dönmeye başladı

Şırnak'ta bazı bölgeler geçici özel güvenlik kararı

AB, Rusya'ya uyguladığı yaptırımların süresini uzattı

Hayfa'daki petrol rafinerisi kapatıldı

Suriye hava sahasını kapattı

Altun: israil’in, İran Radyo ve Televizyon Kurumuna saldırması katliamdır

İran'dan yeni misilleme! Tel Aviv ve Hayfa ateş altında

BM: Gazze'de gıda yardımı bekleyen sivillere saldırılar devam ediyor

İran, siyonist rejim televizyonlarına tahliye uyarısı yaptı

Güney Afrika’da sel felaketi: 90 ölü

ABD, Rusya'yla diplomatik temsilciliklere ilişkin müzakereleri iptal etti

Kazakistan ile Çin arasında 24 anlaşma imzalandı

ANFİDAP: Mutlak kötülük israile karşı insanlık yekvücut olmalı

ABD'nin USS Nimitz uçak gemisi Orta Doğu'ya gidiyor

Dışişleri Bakanı Fidan, BAE'li mevkidaşı ile görüştü

Hatay’da orman yangını

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Siyonist işgalciler Nablus'ta cami bastı

İran Tel Aviv'i vurdu, siyonist rejim Tebriz'e saldırdı

Altın fiyatları dalgalı seyirde

Adana'da kontrolden çıkan araç bariyerlere çarptı

Dolar kuru bugün ne kadar?

Kuzey Ege'den Doğu Anadolu'ya kuvvetli rüzgâr uyarısı

Gözler faiz kararına çevrildi: Ekonomistler sabit kalmasını bekliyor