-
BIST 100
15807,88%-0,41
-
DOLAR
44,37% 0,19
-
EURO
51,18% -0,07
-
GRAM ALTIN
6417,41% 2,74
-
Ç. ALTIN
10535,37% -0,74
Soğuk algınlığında ilk 24 saatteki önlemler sürecin seyrini değiştirebilir
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Sedat Bayrakçı, soğuk algınlığının sanıldığından çok daha hızlı ilerleyebilen bir enfeksiyon olduğunu belirterek, hastalığın ilk 24 saatinde alınan önlemlerin sürecin seyrini tamamen değiştirebileceğine dikkat çekti.
Uzm. Dr. Sedat Bayrakçı, soğuk algınlığının, üst solunum yollarını etkileyen viral bir enfeksiyon olduğunu ve burun akıntısı, boğaz ağrısı, hapşırma ve halsizlik gibi hafif belirtilerle başladığını belirterek önemli uyarı ve tavsiyelerde bulundu.
Hastalık sürecinde ilk 24 saatin önemine dikkat çeken Bayrakçı, "İlk 24 saatlik süreçte bağışıklık sistemi virüsle savaşırken vücut direnci yeterince desteklenmezse, bu enfeksiyon kısa sürede alt solunum yollarına inerek bronşit, zatürre ve sinüzit gibi ciddi hastalıklara zemin hazırlayabilir." dedi.
Uzm. Dr. Sedat Bayrakçı, bu dönemde bol sıvı alımı, düzenli dinlenme, yeterli uyku ve ateş kontrolünün kritik olduğunu vurgulayarak, “Vücudun verdiği ilk uyarılara kulak vermek gerekir. Çoğu hasta belirtileri hafife alıp günlük yaşantısına devam ettiğinde hastalık ilerleme eğilimi gösterir.” ifadesini kullandı.
Basit bir üşütme değil, bağışıklık sisteminde yaşanan değişimdir
Soğuk algınlığına neden olan virüslerin, solunum yollarının mukozasına yerleşerek ilk 24 saatte hızla çoğalabildiğini ifade eden Bayrakçı, "Bu aşamada vücudun bağışıklık sistemi savunma moduna geçer; ateş, kas ağrısı ve halsizlik bu sürecin bir yansımasıdır. Erken dönemde ağrı kesici veya ateş düşürücülerin gelişigüzel kullanımı yerine, uzman önerisiyle hareket edilmesi gerekir. Çünkü yanlış ilaç kullanımı, bağışıklık tepkisini bastırarak iyileşme sürecini uzatabilir. Soğuk hava solunum yollarındaki nem dengesini bozarken, az sıvı alımı mukus üretimini azaltır ve virüslerin mukozaya tutunmasını kolaylaştırır." diye ekledi.
Bayrakçı, bu nedenle hastalığın ilk evresinde şu tavsiyelerde bulundu:
"Günlük sıvı alımına dikkat edilmeli. Ev ortamı ideal sıcaklıkta tutulmalı. Burun temizliği için serum fizyolojik kullanılmalı. Sigara dumanı ve parfüm gibi tahriş edici kokulardan uzak durulmalıdır."
Belirtiler hafif seyretse de dinlenmek şart
Soğuk algınlığının erken döneminde hafif üşüme hissiyle işe gitmenin veya dışarı çıkmanın, virüsün hem vücutta hem de çevrede hızla yayılmasına yol açabildiğine işaret eden Bayrakçı, “İlk 24 saatte dinlenmek yalnızca hastanın iyileşmesi açısından değil, toplum sağlığı açısından da kritik bir önlemdir” diyerek toplu alanlara erken dönemde girilmemesi gerektiğini hatırlattı.
Uzm. Dr. Sedat Bayrakçı, “Kendi kendine geçmesini beklemek bazen hastalığın kontrolsüz ilerlemesine neden olabilir. Özellikle kronik hastalığı olan bireylerin erken dönemde hekime görünmesi gerekir. Soğuk algınlığı hafife alınmamalıdır. İlk 24 saatte doğru sıvı desteği, dinlenme ve vücut ısısının dengede tutulması, hem iyileşmeyi hızlandırır hem de komplikasyonların önüne geçer.” değerlendirmesinde bulundu. (İLKHA)
Ülke genelinde kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı
Fransa’da kamyon şoförlerinden akaryakıt zammına protesto
Malatya'da otomobil takla atarak ters döndü: 1 yaralı
İran Hürmüz Boğazı'ndan 20 geminin geçişine izin verdi
ABD'de hemzemin geçitte tren minibüse çarptı: 5 ölü
Bölge Ekonomisi Diyarbakır’da Masaya Yatırıldı
Mısır'da kamu ve özel sektörde uzaktan çalışma kararı
Lübnan'da basın aracı hedef alındı: 3 gazeteci katledildi
Malatya'da traktör kazası: 2 yaralı
Cibuti açıklarında göçmen teknesi battı: 9 ölü, 45 kayıp
Siyonist işgalciler Mescid-i Aksa'yı bir aydır kapalı tutuyor
Çin'de alevlere teslim olan binanın çatısında mahsur kalanlar hastaneye kaldırıldı
Dışişleri Bakanı Fidan Pakistan'a gidiyor
Küba’da olası bir ABD saldırısına karşı hazırlıklar devam ediyor
Meteorolojiden bazı iller için sarı kodlu uyarı
Şanlıurfa'da iki otomobil çarpıştı: 3 kişi yaralandı
Şanlıurfa'da seyir halindeki otomobile silahlı saldırı
Şanlıurfa'da soba gazı sızıntısı: Aynı aileden 5 kişi hastaneye kaldırıldı
Şanlıurfa'da otomobil şarampole devrildi: Aynı aileden 5 yaralı
Lübnan'a yönelik siyonist rejimin saldırıları sürüyor: Şehit sayısı 1189'a yükseldi
Yetimler Vakfı, kurban hazırlıklarını masaya yatırdı
Hindistan'da yakıt krizi: Halk LPG tüplerini doldurmak için uzun kuyruk oluşturdu
Cizre’de petrol boru hattında sızıntı paniğe yol açtı
Pazarcı esnafı: Akaryakıta gelen zam ve nakliye ücretlerinin artışı ürün fiyatlarının yükselmesine yol açtı
Batman'da ortak tepki: Coğrafyamızda işgalci asker istemiyoruz
Bipolar bozukluk son yıllarda artış eğiliminde!
Prof. Dr. Ulaş: Çocuklara yönelik şefkat merkezli bir yaklaşım göstermekle doğru sonuçlara ulaşılabilir
Büyükşehir Belediye Başkanı Er: Malatya teknolojik altyapısıyla modern bir şehir haline gelecek
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beçiroviç ile görüştü
Pezeşkiyan: İran'ın savunma tepkisinin saldırıların kaynağına yönelik olması doğaldır
Yükleniyor







