• BIST 100

    16135,96%-0,93
  • DOLAR

    44,18% 0,15
  • EURO

    50,78% -0,30
  • GRAM ALTIN

    7248,62% 0,60
  • Ç. ALTIN

    11685,77% -0,65

Solunum hastalarına ilaçsız çözüm: Pulmoner rehabilitasyon

13 Mart 2025, Perşembe 12:31
13 Mart 2025, Perşembe 12:31
Solunum hastalarına ilaçsız çözüm: Pulmoner rehabilitasyon
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Uzmanlar, ilaçsız tedavi yöntemi olan pulmoner rehabilitasyon programının acil başvurular ile hastane yatışlarını azalttığını, kişilerin günlük hayatlarını idame ettirmeleri noktasında büyük bir kolaylık sağladığını belirtti.

Pulmoner Rehabilitasyon Haftası kapsamında Bursa Şehir Hastanesi’nde görevli Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Burcu Coşkun, ilaçsız tedavi yöntemi olan pulmoner rehabilitasyonun, astım, bronşit ve KOAH gibi solunum yolu hastalarının yaşam kalitesini arttırdığına dikkat çekti.

Nefes darlığının tedavisinde kullanılan nefes açıcı ilaçlar, oksijen desteği gibi yöntemlerin yanında hastaların pulmoner rehabilitasyondan da oldukça fayda gördüğüne dikkat çeken Çoşkun "Hastalarımız sıklıkla KOAH ve astım hastalarından oluşmakla beraber interstisyel akciğer hastalığı, bronşektazi, obezite olan hastaların nefes darlıkları, kas hastalıkları, bazen göğüs cerrahisi ameliyatlarının öncesi ya da sonrası gibi durumlarda da pulmoner rehabilitasyondan oldukça fayda gördüklerini bilimsel düzeyde biliyoruz." dedi.

"Hastaların ihtiyacına göre yardım yönlendirilmektedir"

Bursa Şehir Hastanesi’nde pulmoner rehabilitasyon ünitesinin mevcut olduğunu belirten Coşkun "Hekimler tarafından değerlendirilen hastalarımız, ünitemize yönlendirilmektedir. Burada fizyoterapistler, hastaları ön değerlendirmeye alıp bilgilendirmelerini yapmaktadır. Hastaların ihtiyacına göre gerektiğinde kardiyoloji, diyetisyen ya da psikolog yardımı yönlendirilmektedir. Hastalarımızın önce yürüme testleriyle solunum fonksiyonlarının değerlendirilmesi yapılmaktadır. Ardından kişiye özel egzersiz programları organize edilmekte ve bununla beraber solunum kaslarını doğru kullanmak, solunum sıkıntısı yaşadığında hangi yöntemlerle bunun üstesinden gelineceği gibi eğitimler de almaktadırlar." şeklinde konuştu.

"Hastalar memnun"

Hastaları, sabah ve öğlen grupları olarak haftanın 2 günü kabul ettiklerini dile getiren Coşkun "Gruplarımız yaklaşık olarak 6-7 kişiliktir. Yürüme bandı, kondisyon bisikleti, ağırlık çalışmaları hepsi fizyoterapist arkadaşın eşliğinde yapılmakta. Biz hastalarımızdan olumlu geri dönüşler alıyoruz. Hekimler olarak hastalarımızın öncesi ve sonrasını kıyasladığımızda zaten farkı çok rahat anlıyoruz. Ancak aynı zamanda bu terapinin başlangıcında ve sonunda yapılan testlerle de bunu bilimsel olarak kanıtlayabiliyoruz." diye belirtti.

"Büyük başarı sağlanıyor"

Pulmoner rehabilitasyon tedavisinin "yüz güldüren" bir tedavi olduğuna vurgu yapan Coşkun, sözlerini şu şekilde tamamladı:

"Bu tedavi 8 hafta ile minimum başlatılmaktadır. 12 haftada sonlandırılabilir ancak başarılı olan hastalarımızda süreci uzatma konusunda herhangi bir sıkıntımız yok. Böyle etkin ve aynı zamanda uygulaması çok da kolay olan bu tedavinin hastalar tarafından daha çok tercih edilmesini umuyoruz. Bu nedenle bu farkındalık haftasında hastalarımızın, özellikle nefes darlığı hisseden hastalarımızın hekimlerinden kendilerini rehabilitasyon açısından değerlendirmelerini talep etmelerini öneriyorum. Çünkü gerçekten başarılıdır. Yüz güldüren bu yöntem ile kişilerin acil başvuruları, hastaneye yatışları ve günlük hayatlarını idame ettirmeleri konusunda çok büyük başarılar kat ediliyor." diye konuştu. (İLKHA)

Ömer Faruk SEYHAN

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Şanlıurfa’da 'Dünya Kudüs Günü' açıklaması: Küresel barış, Kudüs'ün özgürlüğüne bağlı

132 yıllık Asmalı Mescit restorasyonun ardından yeniden ibadete açıldı

Umut Kervanı Van’da Ramazan ayında da yardımlarını sürdürüyor

"Dünya Kudüs Günü" için İstanbul'da yürüyüş

Kayısı üreticilerine monilya hastalığı uyarısı

Mersin’de ‘Güvenli Okul Yolu’ kapsamında servis denetimi

Şanlıurfa’da sanayi sitesinde trafo patladı

Şanlıurfa’da 14 yıl hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

İlber Ortaylı öldü

Memur-Sen Adıyaman İl Başkanı Demir: israilin başlattığı savaş kabul edilemez

Milli Eğitim Bakanı Tekin’den öğrenci ve öğretmenlere ara tatil mesajı

700 yıllık Kur'an-ı Kerim Bursa’da ziyarete açıldı

Tahran’da yürüyüşteki siviller hedef alındı: Bir kadın şehit oldu

Gaziantep'te aranan 28 şüpheli yakalandı

Memur Sen’den uluslararası topluma çağrı: Savaş durdurulsun barış sağlansın

Aşıların "iğnesiz enjeksiyon yöntemi" ile uygulanmasına yönelik ilk adım

Güney Kore'den Japonya Başbakanı'nın toprak iddialarına tepki

Kadın kooperatiflerinin ürünlerine barkod ücretlerinde indirim sağlandı

Konya Peygamber Sevdalıları, “Dünya Kudüs Günü” basın açıklaması yaptı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz ve Bakan Işıkhan Mardin’de

Takkeli Cılıbıt kuşu  Türkiye'de ilk kez Gaziantep'te görüntülendi

Silivri’de uyuşturucu operasyonu: 1 milyon 400 bin hap ele geçirildi

Fitre nasıl verilmeli? Vaiz Karanfil merak edilenleri açıkladı

"Küresel barışın anahtarı Kudüs ve Mescid-i Aksa'nın özgürlüğüdür"

Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Çetin: Tütün bağımlılığı birçok hastalığın nedeni

Pakistan'da polise saldırı: 7 ölü

Elazığ’da Dünya Kudüs Günü açıklaması: Kudüs’ün özgürlüğü insanlığın ortak barış meselesidir

Dünya Kudüs Günü’nde Van’dan vahdet çağrısı

Adana Peygamber Sevdalıları: Kudüs ve Aksa özgürleşmeden, ne bölgeye ne de dünyaya huzur gelmeyecektir

Mardin'de "Dünya Kudüs Günü" münasebetiyle basın açıklaması düzenlendi

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Şanlıurfa’da 'Dünya Kudüs Günü' açıklaması: Küresel barış, Kudüs'ün özgürlüğüne bağlı

132 yıllık Asmalı Mescit restorasyonun ardından yeniden ibadete açıldı

Umut Kervanı Van’da Ramazan ayında da yardımlarını sürdürüyor

"Dünya Kudüs Günü" için İstanbul'da yürüyüş

Kayısı üreticilerine monilya hastalığı uyarısı

Mersin’de ‘Güvenli Okul Yolu’ kapsamında servis denetimi

Şanlıurfa’da sanayi sitesinde trafo patladı