• BIST 100

    14275,80%0,34
  • DOLAR

    42,84% 0,00
  • EURO

    50,38% 0,01
  • GRAM ALTIN

    6168,93% -0,01
  • Ç. ALTIN

    9984,27% -0,30

Solunum hastalarına ilaçsız çözüm: Pulmoner rehabilitasyon

13 Mart 2025, Perşembe 12:31
13 Mart 2025, Perşembe 12:31
Solunum hastalarına ilaçsız çözüm: Pulmoner rehabilitasyon
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Uzmanlar, ilaçsız tedavi yöntemi olan pulmoner rehabilitasyon programının acil başvurular ile hastane yatışlarını azalttığını, kişilerin günlük hayatlarını idame ettirmeleri noktasında büyük bir kolaylık sağladığını belirtti.

Pulmoner Rehabilitasyon Haftası kapsamında Bursa Şehir Hastanesi’nde görevli Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Burcu Coşkun, ilaçsız tedavi yöntemi olan pulmoner rehabilitasyonun, astım, bronşit ve KOAH gibi solunum yolu hastalarının yaşam kalitesini arttırdığına dikkat çekti.

Nefes darlığının tedavisinde kullanılan nefes açıcı ilaçlar, oksijen desteği gibi yöntemlerin yanında hastaların pulmoner rehabilitasyondan da oldukça fayda gördüğüne dikkat çeken Çoşkun "Hastalarımız sıklıkla KOAH ve astım hastalarından oluşmakla beraber interstisyel akciğer hastalığı, bronşektazi, obezite olan hastaların nefes darlıkları, kas hastalıkları, bazen göğüs cerrahisi ameliyatlarının öncesi ya da sonrası gibi durumlarda da pulmoner rehabilitasyondan oldukça fayda gördüklerini bilimsel düzeyde biliyoruz." dedi.

"Hastaların ihtiyacına göre yardım yönlendirilmektedir"

Bursa Şehir Hastanesi’nde pulmoner rehabilitasyon ünitesinin mevcut olduğunu belirten Coşkun "Hekimler tarafından değerlendirilen hastalarımız, ünitemize yönlendirilmektedir. Burada fizyoterapistler, hastaları ön değerlendirmeye alıp bilgilendirmelerini yapmaktadır. Hastaların ihtiyacına göre gerektiğinde kardiyoloji, diyetisyen ya da psikolog yardımı yönlendirilmektedir. Hastalarımızın önce yürüme testleriyle solunum fonksiyonlarının değerlendirilmesi yapılmaktadır. Ardından kişiye özel egzersiz programları organize edilmekte ve bununla beraber solunum kaslarını doğru kullanmak, solunum sıkıntısı yaşadığında hangi yöntemlerle bunun üstesinden gelineceği gibi eğitimler de almaktadırlar." şeklinde konuştu.

"Hastalar memnun"

Hastaları, sabah ve öğlen grupları olarak haftanın 2 günü kabul ettiklerini dile getiren Coşkun "Gruplarımız yaklaşık olarak 6-7 kişiliktir. Yürüme bandı, kondisyon bisikleti, ağırlık çalışmaları hepsi fizyoterapist arkadaşın eşliğinde yapılmakta. Biz hastalarımızdan olumlu geri dönüşler alıyoruz. Hekimler olarak hastalarımızın öncesi ve sonrasını kıyasladığımızda zaten farkı çok rahat anlıyoruz. Ancak aynı zamanda bu terapinin başlangıcında ve sonunda yapılan testlerle de bunu bilimsel olarak kanıtlayabiliyoruz." diye belirtti.

"Büyük başarı sağlanıyor"

Pulmoner rehabilitasyon tedavisinin "yüz güldüren" bir tedavi olduğuna vurgu yapan Coşkun, sözlerini şu şekilde tamamladı:

"Bu tedavi 8 hafta ile minimum başlatılmaktadır. 12 haftada sonlandırılabilir ancak başarılı olan hastalarımızda süreci uzatma konusunda herhangi bir sıkıntımız yok. Böyle etkin ve aynı zamanda uygulaması çok da kolay olan bu tedavinin hastalar tarafından daha çok tercih edilmesini umuyoruz. Bu nedenle bu farkındalık haftasında hastalarımızın, özellikle nefes darlığı hisseden hastalarımızın hekimlerinden kendilerini rehabilitasyon açısından değerlendirmelerini talep etmelerini öneriyorum. Çünkü gerçekten başarılıdır. Yüz güldüren bu yöntem ile kişilerin acil başvuruları, hastaneye yatışları ve günlük hayatlarını idame ettirmeleri konusunda çok büyük başarılar kat ediliyor." diye konuştu. (İLKHA)

Umut Kervanı Hatay’da Regaib Kandili dolayısıyla gıda yardımında bulundu

HÜDA PAR: İslam dünyası bu zillet tablosundan bir an önce uyanmalı!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı el Burhan ile görüştü

ABD'nin kuzeyi sellerin ardından yoğun kar yağışına teslim oldu

Mersin Valisi Atilla Toros, Toroslar ilçesi muhtarlarıyla bir araya geldi

Valilikten Bursa’ya buzlanma ve don uyarısı

Antalya’da yasa dışı yaban keçisi avına 973 bin lira ceza

Bursa’da düzenlenen operasyonda yüzlerce litre alkol ele geçirildi

Kilauea Yanardağı'nda volkanik hareketlilik

Malatya'da sürücüsünün direksiyon hâkimiyetini kaybettiği otomobil döner salonuna daldı

İşgal zindanlarında esirlere sistematik işkence ve aç bırakma

Mardin’de genç hafızlar finalde bir araya geldi

Yetimler Vakfı Regaip Kandili münasebetiyle Gazze'de sıcak yemek dağıttı

Malatya’da spor altyapısına önemli yatırım

HAKSİAD: 28 Bin TL insanca yaşam için yetersiz

Prof. Dr. Yasin Aktay: Türkiye, modernleşme ve batılılaşma adı altında kendi kimliğinden uzaklaştırıldı

Sabiha Gökçen Havalimanı’nda yolcu rekoru

Belediye Başkanı Taşkın'dan muhtarlarla istişare toplantısı

Zincir marketler için pazar günü uzlaşısı

Konya’da dolandırıcılık operasyonu: 3 ilçede milyonluk vurgunlar önlendi

Yeşilay'dan uyuşturucu haberlerine ilişkin kamuoyuna ortak hassasiyet gösterme çağrısı

Bilgin: Regaib ve diğer kandil geceleri Müslüman'ın manevi hasat zamanıdır

Miniklerden camide anlamlı buluşma

Kapıkule’de uyuşturucu operasyonu: 31 kilogram kokain ele geçirildi

Konya’da maddi hasarlı zincirleme trafik kazası

Konya Umut Kervanı’ndan Regaib Kandili’nde onlarca aileye alışveriş kartı desteği

29’uncu Geleneksel Tüketici Ödülleri için başvurular başladı

Ağrı'da "Aralık" sürprizi, hayvanlar dağlarda otluyor

Bursa’da silahlı saldırı: Mağazaya sığınarak kurtuldu

2025 Kudüs Raporu: Baskı ve saldırılar her yıl artarak devam ediyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Umut Kervanı Hatay’da Regaib Kandili dolayısıyla gıda yardımında bulundu

HÜDA PAR: İslam dünyası bu zillet tablosundan bir an önce uyanmalı!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı el Burhan ile görüştü

ABD'nin kuzeyi sellerin ardından yoğun kar yağışına teslim oldu

Mersin Valisi Atilla Toros, Toroslar ilçesi muhtarlarıyla bir araya geldi

Valilikten Bursa’ya buzlanma ve don uyarısı

Antalya’da yasa dışı yaban keçisi avına 973 bin lira ceza