• BIST 100

    14765,59%0,37
  • DOLAR

    43,12% 0,22
  • EURO

    50,28% 0,13
  • GRAM ALTIN

    6206,32% 0,20
  • Ç. ALTIN

    10070,24% 0,00

Solunum hastalarına ilaçsız çözüm: Pulmoner rehabilitasyon

13 Mart 2025, Perşembe 12:31
13 Mart 2025, Perşembe 12:31
Solunum hastalarına ilaçsız çözüm: Pulmoner rehabilitasyon
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Uzmanlar, ilaçsız tedavi yöntemi olan pulmoner rehabilitasyon programının acil başvurular ile hastane yatışlarını azalttığını, kişilerin günlük hayatlarını idame ettirmeleri noktasında büyük bir kolaylık sağladığını belirtti.

Pulmoner Rehabilitasyon Haftası kapsamında Bursa Şehir Hastanesi’nde görevli Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Burcu Coşkun, ilaçsız tedavi yöntemi olan pulmoner rehabilitasyonun, astım, bronşit ve KOAH gibi solunum yolu hastalarının yaşam kalitesini arttırdığına dikkat çekti.

Nefes darlığının tedavisinde kullanılan nefes açıcı ilaçlar, oksijen desteği gibi yöntemlerin yanında hastaların pulmoner rehabilitasyondan da oldukça fayda gördüğüne dikkat çeken Çoşkun "Hastalarımız sıklıkla KOAH ve astım hastalarından oluşmakla beraber interstisyel akciğer hastalığı, bronşektazi, obezite olan hastaların nefes darlıkları, kas hastalıkları, bazen göğüs cerrahisi ameliyatlarının öncesi ya da sonrası gibi durumlarda da pulmoner rehabilitasyondan oldukça fayda gördüklerini bilimsel düzeyde biliyoruz." dedi.

"Hastaların ihtiyacına göre yardım yönlendirilmektedir"

Bursa Şehir Hastanesi’nde pulmoner rehabilitasyon ünitesinin mevcut olduğunu belirten Coşkun "Hekimler tarafından değerlendirilen hastalarımız, ünitemize yönlendirilmektedir. Burada fizyoterapistler, hastaları ön değerlendirmeye alıp bilgilendirmelerini yapmaktadır. Hastaların ihtiyacına göre gerektiğinde kardiyoloji, diyetisyen ya da psikolog yardımı yönlendirilmektedir. Hastalarımızın önce yürüme testleriyle solunum fonksiyonlarının değerlendirilmesi yapılmaktadır. Ardından kişiye özel egzersiz programları organize edilmekte ve bununla beraber solunum kaslarını doğru kullanmak, solunum sıkıntısı yaşadığında hangi yöntemlerle bunun üstesinden gelineceği gibi eğitimler de almaktadırlar." şeklinde konuştu.

"Hastalar memnun"

Hastaları, sabah ve öğlen grupları olarak haftanın 2 günü kabul ettiklerini dile getiren Coşkun "Gruplarımız yaklaşık olarak 6-7 kişiliktir. Yürüme bandı, kondisyon bisikleti, ağırlık çalışmaları hepsi fizyoterapist arkadaşın eşliğinde yapılmakta. Biz hastalarımızdan olumlu geri dönüşler alıyoruz. Hekimler olarak hastalarımızın öncesi ve sonrasını kıyasladığımızda zaten farkı çok rahat anlıyoruz. Ancak aynı zamanda bu terapinin başlangıcında ve sonunda yapılan testlerle de bunu bilimsel olarak kanıtlayabiliyoruz." diye belirtti.

"Büyük başarı sağlanıyor"

Pulmoner rehabilitasyon tedavisinin "yüz güldüren" bir tedavi olduğuna vurgu yapan Coşkun, sözlerini şu şekilde tamamladı:

"Bu tedavi 8 hafta ile minimum başlatılmaktadır. 12 haftada sonlandırılabilir ancak başarılı olan hastalarımızda süreci uzatma konusunda herhangi bir sıkıntımız yok. Böyle etkin ve aynı zamanda uygulaması çok da kolay olan bu tedavinin hastalar tarafından daha çok tercih edilmesini umuyoruz. Bu nedenle bu farkındalık haftasında hastalarımızın, özellikle nefes darlığı hisseden hastalarımızın hekimlerinden kendilerini rehabilitasyon açısından değerlendirmelerini talep etmelerini öneriyorum. Çünkü gerçekten başarılıdır. Yüz güldüren bu yöntem ile kişilerin acil başvuruları, hastaneye yatışları ve günlük hayatlarını idame ettirmeleri konusunda çok büyük başarılar kat ediliyor." diye konuştu. (İLKHA)

Halep'te geçici ateşkes ilanı: PKK/SDG'ye şehri terk etmeleri için süre verildi

Gazze'de ateşkese rağmen katliam: 5'i çocuk 14 şehit

Erzurum Valiliği 2024-2025 asayiş verilerini paylaştı

En düşük emekli aylığının yükseltilmesine ilişkin teklif TBMM'ye sunulacak

Nestle marka bebek mamaları 50 ülkeden toplatılıyor

Isparta’da 4 bin dolarlık cüzdanın sahibi bulundu

Bolu'da tır ile hafif ticari araç çarpıştı: 3 yaralı

Malatya'da okullar kar nedeniyle tatil edildi

Rusya Dnipropetrovsk bölgesinde ilerleyişini sürdürüyor

Suriye'ye doğal gaz akışı başladı

Bakan Yerlikaya UNRWA Genel Komiseri Lazzarini ile görüştü

Elazığ'da eğitime kar engeli

HAMAS: İşgal, ateşkesin ikinci aşamasını engellemek için Gazze'ye saldırılar düzenliyor

Bolu İl Tüketici Hakem Heyeti’ne geçen yıl 2 bin 814 başvuru yapıldı

81 ilin Milli Eğitim Müdürü Antalya'da toplandı

Malatya'da çıkan yangında bir ev tamamen yandı

Bakan Yumaklı: İçme ve kullanma suyunun sorumluluğu belediyelere aittir

Erivan-Bakü hattında yeni ticaret dönemi

Bursa’da fırtına nedeniyle asma tavan çöktü: 2 kişi son anda kurtuldu

JETCO toplantısında Eylem Planı ve Karşılıklı Tanıma Anlaşması imzalandı

Rusya-Ukrayna Savaşı'nda kritik gelişme

Dışişleri Bakanı Fidan, Pakistanlı mevkidaşı Ishak Dar ile görüştü

İçişleri Bakanlığı’ndan kuvvetli rüzgar, kar ve sağanak uyarısı

Tunceli'de eğitime ara verildi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: İstanbul'da 100 bin sosyal konut inşa edeceğiz

Bulgaristan'da şiddetli yağışlar etkili oldu yerleşim yerleri su altında kaldı

MEB, Akademi Giriş Sınavı ve ÖABT’nin yapısı ile uygulama esaslarını güncelledi

Polonya'dan İHA kalkanı projesi

Siirt’te sağlık çalışanlarına verem farkındalık eğitimi

DMM’den Kahramanmaraş’taki sirenlerin çalmasıyla ilgili iddialara yalanlama

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Halep'te geçici ateşkes ilanı: PKK/SDG'ye şehri terk etmeleri için süre verildi

Gazze'de ateşkese rağmen katliam: 5'i çocuk 14 şehit

Erzurum Valiliği 2024-2025 asayiş verilerini paylaştı

En düşük emekli aylığının yükseltilmesine ilişkin teklif TBMM'ye sunulacak

Nestle marka bebek mamaları 50 ülkeden toplatılıyor

Isparta’da 4 bin dolarlık cüzdanın sahibi bulundu

Bolu'da tır ile hafif ticari araç çarpıştı: 3 yaralı