• BIST 100

    17218,55%-0,18
  • DOLAR

    43,76% 0,08
  • EURO

    51,76% -0,18
  • GRAM ALTIN

    7032,99% 2,56
  • Ç. ALTIN

    11636,31% 0,68

Solunum hastalarına ilaçsız çözüm: Pulmoner rehabilitasyon

13 Mart 2025, Perşembe 12:31
13 Mart 2025, Perşembe 12:31
Solunum hastalarına ilaçsız çözüm: Pulmoner rehabilitasyon
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Uzmanlar, ilaçsız tedavi yöntemi olan pulmoner rehabilitasyon programının acil başvurular ile hastane yatışlarını azalttığını, kişilerin günlük hayatlarını idame ettirmeleri noktasında büyük bir kolaylık sağladığını belirtti.

Pulmoner Rehabilitasyon Haftası kapsamında Bursa Şehir Hastanesi’nde görevli Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Burcu Coşkun, ilaçsız tedavi yöntemi olan pulmoner rehabilitasyonun, astım, bronşit ve KOAH gibi solunum yolu hastalarının yaşam kalitesini arttırdığına dikkat çekti.

Nefes darlığının tedavisinde kullanılan nefes açıcı ilaçlar, oksijen desteği gibi yöntemlerin yanında hastaların pulmoner rehabilitasyondan da oldukça fayda gördüğüne dikkat çeken Çoşkun "Hastalarımız sıklıkla KOAH ve astım hastalarından oluşmakla beraber interstisyel akciğer hastalığı, bronşektazi, obezite olan hastaların nefes darlıkları, kas hastalıkları, bazen göğüs cerrahisi ameliyatlarının öncesi ya da sonrası gibi durumlarda da pulmoner rehabilitasyondan oldukça fayda gördüklerini bilimsel düzeyde biliyoruz." dedi.

"Hastaların ihtiyacına göre yardım yönlendirilmektedir"

Bursa Şehir Hastanesi’nde pulmoner rehabilitasyon ünitesinin mevcut olduğunu belirten Coşkun "Hekimler tarafından değerlendirilen hastalarımız, ünitemize yönlendirilmektedir. Burada fizyoterapistler, hastaları ön değerlendirmeye alıp bilgilendirmelerini yapmaktadır. Hastaların ihtiyacına göre gerektiğinde kardiyoloji, diyetisyen ya da psikolog yardımı yönlendirilmektedir. Hastalarımızın önce yürüme testleriyle solunum fonksiyonlarının değerlendirilmesi yapılmaktadır. Ardından kişiye özel egzersiz programları organize edilmekte ve bununla beraber solunum kaslarını doğru kullanmak, solunum sıkıntısı yaşadığında hangi yöntemlerle bunun üstesinden gelineceği gibi eğitimler de almaktadırlar." şeklinde konuştu.

"Hastalar memnun"

Hastaları, sabah ve öğlen grupları olarak haftanın 2 günü kabul ettiklerini dile getiren Coşkun "Gruplarımız yaklaşık olarak 6-7 kişiliktir. Yürüme bandı, kondisyon bisikleti, ağırlık çalışmaları hepsi fizyoterapist arkadaşın eşliğinde yapılmakta. Biz hastalarımızdan olumlu geri dönüşler alıyoruz. Hekimler olarak hastalarımızın öncesi ve sonrasını kıyasladığımızda zaten farkı çok rahat anlıyoruz. Ancak aynı zamanda bu terapinin başlangıcında ve sonunda yapılan testlerle de bunu bilimsel olarak kanıtlayabiliyoruz." diye belirtti.

"Büyük başarı sağlanıyor"

Pulmoner rehabilitasyon tedavisinin "yüz güldüren" bir tedavi olduğuna vurgu yapan Coşkun, sözlerini şu şekilde tamamladı:

"Bu tedavi 8 hafta ile minimum başlatılmaktadır. 12 haftada sonlandırılabilir ancak başarılı olan hastalarımızda süreci uzatma konusunda herhangi bir sıkıntımız yok. Böyle etkin ve aynı zamanda uygulaması çok da kolay olan bu tedavinin hastalar tarafından daha çok tercih edilmesini umuyoruz. Bu nedenle bu farkındalık haftasında hastalarımızın, özellikle nefes darlığı hisseden hastalarımızın hekimlerinden kendilerini rehabilitasyon açısından değerlendirmelerini talep etmelerini öneriyorum. Çünkü gerçekten başarılıdır. Yüz güldüren bu yöntem ile kişilerin acil başvuruları, hastaneye yatışları ve günlük hayatlarını idame ettirmeleri konusunda çok büyük başarılar kat ediliyor." diye konuştu. (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Cenevre sonrası bölgede askeri hareketlilik: Washington gözünü Tahran'ın adımlarına çevirdi

BM Güvenlik Konseyi'nde Gazze ve Batı Şeria gerilimi: Siyonist rejime sert eleştiriler

Diyarbakır'da kamyon ile otomobil çarpıştı: 2 yaralı

İşgalcilerin baskısına rağmen Aksa'da 60 bin kişilik direniş

Bakanlıktan ASKİ’ye 2 milyon 98 bin lira para cezası

Yalova merkezli 6 ilde nitelikli dolandırıcılık operasyonu: 12 gözaltı

Akçakale’de ihtiyaç sahibi ailelere Ramazan kumanyası dağıtıldı

Anadolu Aşiretleri Federasyonu Genel Başkanı Armağan’dan Ramazan ayı mesajı

Nostaljik araçlarla sahura uyandırıyorlar

Edirne’de otomobil tamponunda 11 kilo uyuşturucu ele geçirildi

İstanbul Havalimanı’nda 20 Afrika Gri Papağanı ele geçirildi

Erzurum’da 9 kilo uyuşturucu ele geçirildi

Biyoteknolojide mikroorganizmalar çalıştayı gerçekleştirildi

Yozgat’ta uyuşturucu operasyonunda 4 kişi gözaltına alındı

Samsun’da yolcu otobüsü devrildi: 6 yaralı

Savunma Sanayii İcra Komitesi Cumhurbaşkanlığı’nda toplandı

Gaziantep'te ilk teravih coşku ve heyecanla kılındı

WSJ: ABD, Suriye'deki tüm birliklerini çekiyor

Ramazan ayının ilk teravihi Malatya camilerinde eda edildi

Konya’da iş yerleri Ramazan boyunca sahura kadar açık olacak

Konya’da Ramazan ayının ilk teravih namazı kılındı

HÜDA PAR Milletvekili Dinç: Ramazanda çalışanlara esneklik sağlanmalı

Mardin’de iki otomobil çarpıştı: 3’ü çocuk 6 yaralı

ABD'den İran'a yönelik olası saldırıya ilişkin yeni adım: Suudi'ye uçan radar" konuşlandırıldı

Adana’da ilk teravih heyecanı: Ramazan coşkusu ve Gazze için dualar

Konya’da işçilerin kaldığı konteynerlerde yangın

İşgalciler, Ramazan'ın ilk gününde Gazze'de 3 kişiyi şehit etti

Diyarbakırlılar teravih namazı için camilerde saf tuttu

Umut Kervanı Cizre’de Ramazan yardımlarına başladı

Ramazan ayının ilk teravihinde Cizreliler camilere akın etti

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Cenevre sonrası bölgede askeri hareketlilik: Washington gözünü Tahran'ın adımlarına çevirdi

BM Güvenlik Konseyi'nde Gazze ve Batı Şeria gerilimi: Siyonist rejime sert eleştiriler

Diyarbakır'da kamyon ile otomobil çarpıştı: 2 yaralı

İşgalcilerin baskısına rağmen Aksa'da 60 bin kişilik direniş

Bakanlıktan ASKİ’ye 2 milyon 98 bin lira para cezası

Yalova merkezli 6 ilde nitelikli dolandırıcılık operasyonu: 12 gözaltı

Akçakale’de ihtiyaç sahibi ailelere Ramazan kumanyası dağıtıldı