• BIST 100

    14264,61%1,67
  • DOLAR

    43,02% 0,16
  • EURO

    50,44% -0,24
  • GRAM ALTIN

    5984,94% 0,33
  • Ç. ALTIN

    10051,88% 1,21

Solunum hastalarına ilaçsız çözüm: Pulmoner rehabilitasyon

13 Mart 2025, Perşembe 12:31
13 Mart 2025, Perşembe 12:31
Solunum hastalarına ilaçsız çözüm: Pulmoner rehabilitasyon
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Uzmanlar, ilaçsız tedavi yöntemi olan pulmoner rehabilitasyon programının acil başvurular ile hastane yatışlarını azalttığını, kişilerin günlük hayatlarını idame ettirmeleri noktasında büyük bir kolaylık sağladığını belirtti.

Pulmoner Rehabilitasyon Haftası kapsamında Bursa Şehir Hastanesi’nde görevli Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Burcu Coşkun, ilaçsız tedavi yöntemi olan pulmoner rehabilitasyonun, astım, bronşit ve KOAH gibi solunum yolu hastalarının yaşam kalitesini arttırdığına dikkat çekti.

Nefes darlığının tedavisinde kullanılan nefes açıcı ilaçlar, oksijen desteği gibi yöntemlerin yanında hastaların pulmoner rehabilitasyondan da oldukça fayda gördüğüne dikkat çeken Çoşkun "Hastalarımız sıklıkla KOAH ve astım hastalarından oluşmakla beraber interstisyel akciğer hastalığı, bronşektazi, obezite olan hastaların nefes darlıkları, kas hastalıkları, bazen göğüs cerrahisi ameliyatlarının öncesi ya da sonrası gibi durumlarda da pulmoner rehabilitasyondan oldukça fayda gördüklerini bilimsel düzeyde biliyoruz." dedi.

"Hastaların ihtiyacına göre yardım yönlendirilmektedir"

Bursa Şehir Hastanesi’nde pulmoner rehabilitasyon ünitesinin mevcut olduğunu belirten Coşkun "Hekimler tarafından değerlendirilen hastalarımız, ünitemize yönlendirilmektedir. Burada fizyoterapistler, hastaları ön değerlendirmeye alıp bilgilendirmelerini yapmaktadır. Hastaların ihtiyacına göre gerektiğinde kardiyoloji, diyetisyen ya da psikolog yardımı yönlendirilmektedir. Hastalarımızın önce yürüme testleriyle solunum fonksiyonlarının değerlendirilmesi yapılmaktadır. Ardından kişiye özel egzersiz programları organize edilmekte ve bununla beraber solunum kaslarını doğru kullanmak, solunum sıkıntısı yaşadığında hangi yöntemlerle bunun üstesinden gelineceği gibi eğitimler de almaktadırlar." şeklinde konuştu.

"Hastalar memnun"

Hastaları, sabah ve öğlen grupları olarak haftanın 2 günü kabul ettiklerini dile getiren Coşkun "Gruplarımız yaklaşık olarak 6-7 kişiliktir. Yürüme bandı, kondisyon bisikleti, ağırlık çalışmaları hepsi fizyoterapist arkadaşın eşliğinde yapılmakta. Biz hastalarımızdan olumlu geri dönüşler alıyoruz. Hekimler olarak hastalarımızın öncesi ve sonrasını kıyasladığımızda zaten farkı çok rahat anlıyoruz. Ancak aynı zamanda bu terapinin başlangıcında ve sonunda yapılan testlerle de bunu bilimsel olarak kanıtlayabiliyoruz." diye belirtti.

"Büyük başarı sağlanıyor"

Pulmoner rehabilitasyon tedavisinin "yüz güldüren" bir tedavi olduğuna vurgu yapan Coşkun, sözlerini şu şekilde tamamladı:

"Bu tedavi 8 hafta ile minimum başlatılmaktadır. 12 haftada sonlandırılabilir ancak başarılı olan hastalarımızda süreci uzatma konusunda herhangi bir sıkıntımız yok. Böyle etkin ve aynı zamanda uygulaması çok da kolay olan bu tedavinin hastalar tarafından daha çok tercih edilmesini umuyoruz. Bu nedenle bu farkındalık haftasında hastalarımızın, özellikle nefes darlığı hisseden hastalarımızın hekimlerinden kendilerini rehabilitasyon açısından değerlendirmelerini talep etmelerini öneriyorum. Çünkü gerçekten başarılıdır. Yüz güldüren bu yöntem ile kişilerin acil başvuruları, hastaneye yatışları ve günlük hayatlarını idame ettirmeleri konusunda çok büyük başarılar kat ediliyor." diye konuştu. (İLKHA)

Batı Şeria'da Yahudi çetelerin saldırıları artıyor

Trump'tan "Venezuela'yı biz yönetiyoruz" sözleriyle yeni saldırı tehdidi

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi yoğun gündemle toplanıyor

HAMAS: Ramallah'ın kuzeyindeki kahramanca eylem meşru bir karşılıktır

Siyonistler ateşkesi ihlal ediyor: Gazze ve Han Yunus'ta 3 şehit

Adana otoyolunda otomobil tıra çarptı : 1 ölü

Enflasyon rakamları bugün açıklanacak

Memur ve emekli maaşlarına yapılacak zam bugün netleşiyor

Sakarya'da drift atan sürücüye 143 bin TL ceza

Karayipler hava sahasına getirilen kısıtlamalar kaldırıldı

Nijerya’daki pazar yerine saldırı: 30’dan fazla kişi öldü

Tunceli-Pülümür kara yolunda kazaya karışan tır sürücüsü yakalandı

Sırbistan'da kar yağışı sonrası uçak seferleri iptal edildi

Diyarbakır’ın 5 ilçesinde okullar tatil 

Lodosun ardından Bursa semalarında görsel şölen oluştu

Batman'da çatı katında yangın

Karaduvar’da yol çilesi son buldu: HÜDA PAR aracı oldu, belediye harekete geçti

Ukrayna ve Avrupa ülkeleri 20 maddelik barış planını görüştü

Çanakkale'de feribot seferlerine fırtına engeli

Soğuk havalarda fındık yemenin vücuda faydaları

Şanlıurfa'nın 7 ilçesinde taşımalı eğitime ara verildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Suudi Arabistan Veliaht Prensi Selman ile görüştü

Berlin'de elektrik hatlarına sabotaj: Eğitime 4 gün ara verildi

İrlanda Başbakanı Micheal Martin, Çin’de

Hong Kong'da yangın: 1 ölü, 8 yaralı

Kahramanmaraş'ta taşımalı eğitime kar engeli

Meteoroloji’den Doğu Akdeniz için kuvvetli fırtına uyarısı

Manisa'da otobüs ile otomobil çarpıştı: 3 yaralı

Kuzey Kore: Maduro’nun tutuklaması, Venezuela’nın egemenliğine yönelik bir saldırı

Bakan Yerlikaya'dan karla mücadele çalışmalarına ilişkin açıklama

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Batı Şeria'da Yahudi çetelerin saldırıları artıyor

Trump'tan "Venezuela'yı biz yönetiyoruz" sözleriyle yeni saldırı tehdidi

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi yoğun gündemle toplanıyor

HAMAS: Ramallah'ın kuzeyindeki kahramanca eylem meşru bir karşılıktır

Siyonistler ateşkesi ihlal ediyor: Gazze ve Han Yunus'ta 3 şehit

Adana otoyolunda otomobil tıra çarptı : 1 ölü

Enflasyon rakamları bugün açıklanacak