• BIST 100

    9738,92%0,24
  • DOLAR

    35,50% 0,05
  • EURO

    36,64% 0,15
  • GRAM ALTIN

    3060,83% 0,26
  • Ç. ALTIN

    4876,78% 0,00

Sömestir tatilinde çocukları çevrimiçi dolandırıcılıklardan korumanın 6 yöntemi

GÜNDEM 15.01.2025 10:44:09 0
Sömestir tatilinde çocukları çevrimiçi dolandırıcılıklardan korumanın 6 yöntemi

 Uzmanlar, sömestir tatilinde çocukların artan ekran süresi ve azalan gözetimin, aileler için çevrimiçi ortamda riskli bir dönemi işaret ettiğine dikkat çekiyor.

Çocukların heyecanla beklediği sömestir tatili, 20 Ocak Pazartesi günü başlıyor. Bu süreçte ise çocukların artan ekran süresi ve azalan gözetimi, aileler için çevrimiçi ortamda riskli bir dönemi işaret ediyor.

Bir antivirüs şirketinin yetkililerinden Alev Akkoyunlu, sömestir döneminde artan online dolandırıcılıkları ve korunma yöntemlerini paylaştı.

 Ara tatilin başlamasıyla beraber çocukların teknolojik cihazlara olan ilgisinin daha da arttığını belirten Akkoyunlu, 20 Ocak Pazartesi günü başlayan sömestir ile çocukların elektronik cihaz kullanımları normal düzenin üstüne çıkmaya başlıyor. Bu durumu fırsat bilen dolandırıcılar ise birçok farklı yöntemle, tehlikeleri fark etme konusunda tecrübesiz olan çocukların karşısına çıkıyor ve onları yeni hedefi olarak belirliyor." dedi.

Ebeveynler için aileyi güvende tutmanın ilk adımında, bu riskleri anlamanın ve görmenin geldiğini ifade eden  Akkoyunlu, “Çocuklar internette daha fazla vakit geçirdikçe, ebeveynlerin onları çevrimiçi tehlikelere karşı daha dikkatli bir şekilde izlemeleri büyük önem taşıyor. Tatil döneminde yalnızca çocukların oynadıkları oyunları kontrol etmek tek başına yeterli değil. Aynı zamanda internetin tehlikelerinden de koruyabilmek için ebeveynlerin bilinçli olması ve doğru yazılımlarla güvenlik önlemleri almaları gerekiyor.” açıklamasında bulundu.

Sömestir döneminde artış gösteren 3 temel dolandırıcılık yöntemini paylaşan Akkoyunlu, şunları kaydetti:

 "1. Oyunlarda Sahte Uygulama İçi Satın Alma Dolandırıcılığı: Çocuklar, tatil dönemiyle birlikte özellikle hediye kartlarıyla uygulama içi satın alımlara yöneliyor. Dolandırıcılar, indirimli ürünler veya ücretsiz ek özellikler vadederek sahte pop-up reklamlar ve bağlantılar oluşturuyor. Bu bağlantılar, kişisel ve finansal bilgileri çalmak amacıyla kimlik avı sitelerine yönlendiriyor ve böylece çocuklar tuzağa düşmüş oluyor. 

 2. Sahte Çevrimiçi Mağazalar ile Gerçekleşen Dolandırıcılık: Dolandırıcılar, popüler oyuncaklar veya sınırlı sayıda üretilen ürünleri, gerçekte mevcut olmayan fiyatlarla sattıkları sahte web siteleri kuruyor ve ödeme yapıldıktan sonra finansal bilgilerin çalınmasıyla kötü amaçlarına erişmiş oluyorlar.

 3. Sosyal Medya ve Mesajlaşma Uygulamalarındaki Kimlik Avı Dolandırıcılığı: Sosyal medya ve mesajlaşma uygulamaları, dolandırıcıların hedeflediği önemli alanların başında geliyor. Sahte yarışmalar ve bedava fırsatlar sunan bağlantılarla, çocuklar veya gençler kandırılıyor. Bu bağlantılar doğrultusunda ise dolandırıcılar kullanıcının tüm kişisel verilerine ulaşmış oluyor. 

‘’Kişinin Kişisel Bilgileri ile Sahte Bir Kimlik Oluşturuluyor’’  

Akkoyunlu, ‘’Yaşanan çevrimiçi dolandırıcılıklar çocukların kimlik hırsızlığı mağduriyeti ile sonuçlanabilir. Siber saldırganlar, bir kişinin kişisel bilgilerini doğru olmayan detay bilgiler ile birleştirerek sahte bir kimlik oluşturur ve bunu kredi kartları, krediler veya devlet yardımları gibi kalemlere başvurmak için kullanırlar. Bu tarz olayların yaşanmaması için çocukların savunmasızlığı göz önünde bulundurularak eğitilmesi büyük önem taşıyor.’’ ifadelerini kullanarak saldırı yöntemlerinden korunmanın 6 yolunu paylaştı: 

"1. Çocuğunuzla dolandırıcılık hakkında konuşun. İnternetteki herkes güvenilir değildir. Çocuğunuza sahte fırsatlar ve kişisel bilgi isteyen mesajlar hakkında bilgi verin. Gerçek olamayacak kadar iyi görünen teklifleri tanımayı öğretin ve şüpheli bağlantılara tıkladıklarında her zaman size gelebileceklerini bilmelerini sağlayın. 

2. Çevrimiçi satın alımları denetleyin. Çocuğunuzun internetten bir şey satın almadan önce sizden izin istemesini bir kural haline getirin. Güvenli siteleri tanımasına yardımcı olun ve URL'lerin "https" olduğundan, yorumların güvenilir olduğundan emin olmasını öğretin. 

3. Hesap güvenliklerini güçlendirin. Çocuğunuzun tüm çevrimiçi hesapları için güçlü, benzersiz parolalar oluşturmasına yardımcı olun ve arkadaşlarıyla dahi parolasını paylaşmamayı öğretin. Ekstra koruma için mümkün olan her yerde iki faktörlü kimlik doğrulamayı etkinleştirin. 

4. Uygulama izinlerini gözden geçirin. Çocuğunuz herhangi bir uygulamayı veya oyunu indirmeden önce, istediği izinleri kontrol edin. İşlevsellik için gerekli olmadıkça, konum verileri veya kişi listeleri gibi şeylere gereksiz erişim isteyen uygulamalardan kaçının. 

5. Cihazları düzenli olarak kontrol edin. Alışılmadık uygulamalar, mesajlar veya e-postalar için çocuğunuzun cihazını gözden geçirmeyi alışkanlık haline getirin. Şüpheli bir şey bulursanız, onlarla sakin bir şekilde konuşun ve korku yaratmadan potansiyel riskleri açıklayın.  

6. Ebeveyn kontrollerini kullanın. Çocuklarınızın indirdiği uygulamaları ve bunlarda ne kadar zaman geçirdiklerini takip etmek için Bitdefender Ebeveyn Kontrolü’nü kullanın. Şüpheli web sitelerini engellemenize, indirmeleri sınırlamanıza ve olağandışı davranışlara karşı sizi uyarmaya yardımcı olur. Çocukların internet zaman limitlerini belirleyebilir ve çevrimiçi aktiviteleri hakkında bilgi alabilirsiniz." (İLKHA)


Vaize Avcı: Boykot, zulme karşı bir sorumluluktur

Bakan Tunç'tan "İmralı" ziyaretine ilişkin açıklama

Malatya’da vinç devrildi: 1 yaralı

Viranşehir'de ticari işlemler yerinde yapılacak

Sahte diş hekimine hapis cezası

Şanlıurfa’da silah kaçakçılığı operasyonu

Cenin'deki kuşatma ve katliamlardan Abbas güçleri sorumlu tutuluyor

Gaziantep'te imece usulü taziye yemeği geleneği

Şanlıurfa’da 4 ilçede elektrik kesintisi

Öğretmen atamalarında yeni dönem ne getiriyor?

İzmir'de FETÖ operasyonunda 17 gözaltı

Adana'da 3 kişi boğazları kesilmiş halde bulundu

Adana'da silah kaçakçılığı operasyonu

Batman'da Suriyeli ailenin evinde yangın çıktı, 5 kişi kurtarıldı

İstanbul'da toplu ulaşıma yüzde 35 zam

Bütçe Aralık 2024'te 829,2 milyar lira açık verdi

Ukrayna: Rusya'nın derinliklerine "en büyük saldırıyı" gerçekleştirdik

Bursa'da uyuşturucu operasyonu: 5 gözaltı

BUDO’nun bazı seferleri olumsuz hava koşulları nedeniyle iptal edildi

Arslantepe'nin tarihi yolculuğu öğrencilerle buluşuyor

İşgalci siyonistler, Mescid-i Aksa'nın avlularını bastı

Gaziantep'te gümrük kaçağı elektronik malzeme operasyonu

GAİB: Suriye'ye ihracat durma noktasına geldi

Gaziantep'te uyuşturucu operasyonu: 2 tutuklama

Deyr El Balah ve Refah saldırısında 18 şehit

İşgalci Ben-Gvir, Gazze anlaşmasına karşı çıktı

Vali Köşger: Bağımlılıkla mücadelede öncelikli amaç toplumu bilinçlendirmektir

120 yaşındaki Ayşı nine için yerinde kimlik başvurusu

Güney Kore eski Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol gözaltına alındı

Başıboş köpek saldırıları ve kuduz aşıları arttı, hükümete çözüm çağrısı yapıldı!

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ