• BIST 100

    10608,26%0,54
  • DOLAR

    41,95% -0,01
  • EURO

    48,82% 0,18
  • GRAM ALTIN

    5548,45% 0,33
  • Ç. ALTIN

    9459,78% 1,28

Somonun ihracat hedefi 1 milyar doları aşmak

20 Temmuz 2025, Pazar 15:28
20 Temmuz 2025, Pazar 15:28
Somonun ihracat hedefi 1 milyar doları aşmak
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Türkiye’nin su ürünleri sektöründe son yıllarda önemli bir yer edinen somon, ihracattaki hızlı yükselişiyle dikkat çekiyor.

Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, temmuz ayında tamamlanan hasatların ardından yıl sonuna kadar hem taze hem de dondurulmuş Türk somonlarının tamamen satılmasını beklediklerini belirtti. Kızıltan, 2025 yılı sonunda somon ihracatının 500 milyon doları aşacağını, 2035’e kadar ise bu rakamın 1 milyar dolar seviyesini geçeceğini öngördüklerini ifade etti.

2025 yılının ilk altı ayında Türkiye'nin su ürünleri ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4 artışla 974 milyon dolara ulaştı. Bu dönemde ihracat miktarı ise yüzde 13 düşüşle 132 bin 500 ton olarak kaydedildi.

Levrek 303 milyon dolar ve çipura 273,7 milyon dolarlık ihracatla listenin başında yer alırken, somon ise yüzde 17’lik artışla 217 milyon dolarlık ihracat geliri sağladı ve ihracat artışında ilk sırada yer aldı. Onu 65 milyon dolarla alabalık, 18,5 milyon dolarla orkinos ve 12,7 milyon dolarla kaya levreği takip etti.

78 farklı ülkeye su ürünleri gönderen Türkiye'nin en büyük pazarı Rusya oldu. Rusya’yı İtalya, Hollanda, Yunanistan ve İngiltere izledi.

Sinan Kızıltan, sektörün geçen yıla göre daha iyi bir performans sergilediğini, miktar bazında düşüşe rağmen ortalama satış fiyatlarındaki yaklaşık yüzde 20'lik artışın gelirleri yükselttiğini belirtti. Kızıltan, özellikle işlenmiş ve katma değeri yüksek ürünlere yönelmenin bu artışta etkili olduğunu söyledi. 2025 yılı sonu için belirlenen 2 milyar dolarlık genel ihracat hedefinin de yakalanacağına inandığını vurguladı.

Kızıltan, somonun yükselişinde Karadeniz bölgesindeki üretimin önemli rol oynadığını ifade etti. 2019’da 29 milyon dolar olan ihracat, 2024’te yaklaşık 498 milyon dolara kadar çıktı. Sinop’tan Artvin’e uzanan kıyı şeridinde kurulan çiftliklerde yılın ilk yarısında 32 bin ton Türk somonu üretildi.

Somon üretiminin alabalıkların iç sularda yetiştirildikten sonra Karadeniz’e alınarak tuzlu suda büyütülmesiyle gerçekleştiğini anlatan Kızıltan, bu sistem sayesinde balıkların 3-4 kiloya kadar büyüyebildiğini ve pazar olanaklarının genişlediğini söyledi. İşlenmiş ürünlerle daha fazla ülkeye ulaşılabileceğini ve özellikle Karadeniz'de yapılacak yeni yatırımlarla 2032-2035 döneminde 1 milyar dolarlık ihracat seviyesinin aşılacağını belirtti.

Yılın ilk yarısında yapılan 217 milyon dolarlık somon ihracatının 151 milyon dolarlık kısmı Rusya’ya yapılırken, Belarus ve Japonya da öne çıkan diğer pazarlar arasında yer aldı. (İLKHA)

Anahtar Kelimeler: somonun ihracat hedefi 1 milyar doları aşmak

Vucic: Putin ve Trump dünyanın farklı bir siyasi haritasını oluşturmaya çalışıyor

İrlanda yeni cumhurbaşkanını seçecek

Mardin’de iki otomobil çarpıştı: 1’i çocuk 7 yaralı

Trump: israil, Batı Şeria'ya bir şey yapmayacak

Aydın’da torununu kurtarmak isterken hayatını kaybetti

HAMAS, İslami Cihad ve Fetih liderleri, ateşkesin ikinci aşaması için Kahire'de

Batman'da hafif ticari araç ile iki motosiklet çarpıştı: 6 yaralı

Konya’da 95 kişiye İŞKUR destekli istihdam fırsatı

Mardin’de silah kaçakçılığı operasyonu: 1 tutuklama

Ankara Valisi Şahin, ANFİDAP üyelerini kabul etti

Kahramanmaraş’ta 4 büyüklüğünde deprem

"Yağmur oluşturma" teknolojisi Hindistan'da başarıyla test edildi

Manisa’da kamyonet ile otomobil çarpıştı: 2 ölü, 3 yaralı

Beyaz Saray: Trump, 30 Ekim'de Şi Cinping ile görüşecek

İstanbul Valiliği’nden kuvvetli sağanak ve fırtına uyarısı

Ukrayna, Rusya'dan 1000 ceset aldı

Batman’da bacağı makineye sıkışan işçi kurtarıldı

Aile Danışmanı Kalkan: Çocuktan telefonu alıyorsak yerini doldurmamız gerekir

Kahta’da imam hatip öğrencileri Gazze için kermes düzenledi

Konya’da “Yeşil Gelecek ve Dijital Dönüşüm İçin Yerel Fırsatlar Konferansı” düzenlendi

İçişleri Bakanlığı’ndan 8 il için sarı kodlu sağanak uyarısı

Siyonist Ben-Gvir esirleri infazla tehdit etti, HAMAS "faşist"liğe tepki gösterdi

Lübnan, ABD'li komutandan işgal rejiminin ihlallerini durdurmaya çağırdı

Şanlıurfa’da hassas tarım eğitimi yoğun katılımla gerçekleştirildi

Aksaray’da otomobil ile tır çarpıştı: 3 ölü

Karaköprü ilçesinde 2026’dan itibaren kaldırım ve yollar yenilenecek

Mardin’de ortaokul öğrencilerden Gazze yararına kermes

Dr. Demirbaş: İyot eksikliği metabolizmadan zekâya kadar her şeyi etkiliyor

Mardin’de 11’incisi düzenlenen “Gıda ve Tarım” fuarı açıldı

Batman’da apartman yangını: 1 İtfaiye eri ve 3 vatandaş dumandan etkilendi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Vucic: Putin ve Trump dünyanın farklı bir siyasi haritasını oluşturmaya çalışıyor

İrlanda yeni cumhurbaşkanını seçecek

Mardin’de iki otomobil çarpıştı: 1’i çocuk 7 yaralı

Trump: israil, Batı Şeria'ya bir şey yapmayacak

Aydın’da torununu kurtarmak isterken hayatını kaybetti

HAMAS, İslami Cihad ve Fetih liderleri, ateşkesin ikinci aşaması için Kahire'de

Batman'da hafif ticari araç ile iki motosiklet çarpıştı: 6 yaralı