• BIST 100

    10228,40%0,39
  • DOLAR

    39,81% 0,04
  • EURO

    46,88% 0,27
  • GRAM ALTIN

    4275,38% 0,39
  • Ç. ALTIN

    6808,69% 0,00

Sonbahar ve kış aylarında sağlıklı kalmak için 7 ipucu

21 Ekim 2022, Cuma 11:07
01 Ocak 0001, Pazartesi 12:00
Sonbahar ve kış aylarında sağlıklı kalmak için 7 ipucu
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Sonbahar ve kış aylarında sağlıklı kalmak için 7 ipucu

Sonbahar ve kış aylarında hastalıkların görülme oranı oldukça artıyor, ancak doğru ipuçlarını izleyerek hastalıkları önleyebilmek mümkün. İşte sonbahar ve kış aylarında sağlıklı kalmak için 7 ipucu...

Havaların soğumasıyla birlikte birkaç önemli noktaya dikkat ederek sağlığınızı koruyabilirsiniz. Sonbahar ve kış aylarında özellikle vitamin ve mineral içeriği yüksek besinlerin tüketilmesi önemlidir, çünkü bu maddeler soğuk havalarda vücut direncini artırır. Bunun en basit çözümü meyve ve sebze yiyerek bağışıklık sistemini güçlendirmektir.

Vücudun bu dönemde ve yılın geri kalanında yeterli sıvı alımına ihtiyacı olduğu için sıvı alımına da özellikle dikkat edilmesi gerekir. Günde yaklaşık 2-2,5 litre sıvı içmeye çalışın. Bu tercihen su veya meyve suyu veya bitki çayı olmalıdır.

Kış aylarında vücut daha az vitamin aldığından, bağışıklık sistemini güçlendirmek ve virüslere karşı korunmak için doğru miktarda vitamin almak çok önemlidir. Bu dönemde en çok C, B12 ve D vitaminlerinin tüketimi/takviyesi önerilir.

Oluşabilecek kötü hava koşullarına rağmen temiz havada daha fazla zaman geçirmeye çalışın ve egzersiz yapmayı unutmayın. Havalar açık hava aktivitelerine izin vermiyorsa evde de egzersiz yapabilirsiniz. Harekete ek olarak, dinlenmeye de zaman ayırın.

Bu tavsiyeler haricinde aşağıdaki ipuçlarını uygulayarak sonbahar ve kış aylarını sağlıklı bir şekilde geçirebilirsiniz.

1. Bağışıklık sisteminizi güçlendirin

Soğuk havaların gelmesiyle vitamin ve minerallerin rolü giderek daha fazla önem kazanır. Gerekli tüm maddeleri almanın en kolay yolu, her gün tüm renklerdeki meyve ve sebzeleri mümkün olduğunca çok yemektir.

Beyaz sebze ve meyveler, bağışıklığı güçlendirme, kalp güçlendirme, mide ve bağırsak sistemini koruma ve kolesterolü düşürme alanında büyük önem taşır.

Sarı olanlar kolesterolü düşürmenin ve kalbi güçlendirmenin yanı sıra eklemlerin sağlıklı olmasından, gözlerin korunmasından ve kanserin önlenmesinden de sorumludur.

Kırmızılar, kalp güçlendirme, hücre gençleştirme, sağlıklı tansiyon değerlerini koruma, cildi koruma ve kanseri önleme üzerinde faydalı bir etkiye sahiptir.

Morlar, sağlıklı tansiyon, kalp güçlendirme ve hücre yenilenmesinin yanı sıra hafızayı geliştirmeye ve üriner sistemi korumaya yardımcı olur.

Yeşil olanlar kanseri önlemeye yardımcı olur, bağışıklık sistemini güçlendirir, mide ve gözleri, ayrıca kemikleri korur.

2. Yeterli vitamin ve mineral alın

Güneş ışığının giderek azalmasıyla, D vitamini takviyesi orantılı olarak daha önemli hale gelir. Aynı zamanda çinko, selenyum ve yüksek kaliteli probiyotiklerle de desteklenebilen C vitamini, tüm yıl boyunca sağlığı korumak için yararlı ve gereklidir.

3. Sağlıklı beslenin

Sağlıklı beslenmek, sevdiğiniz tüm yemeklerden vazgeçmeniz gerektiği anlamına gelmez. Biraz araştırma ve ustalıkla, gönül rahatlığıyla ve pişmanlık duymadan yiyebileceğiniz neredeyse tüm favori lezzetlerinizin daha faydalı bir eşdeğerini bulabilirsiniz. Ancak o zaman bile, sadece ölçülü olarak tüketmeye dikkat edin.

Önemli olan besin kalitesidir. Çikolata istiyorsanız, mümkünse şekersiz, yüksek kakao içeriğine sahip bir çikolata seçin. Meyve suyu içmek isterseniz, meyve ve sebzeleri karıştırıp kendiniz yapın.

En büyük düşmanlar olarak görülen cipslerin bile özgürce yiyebileceğiniz bir alternatifi var. Bunun için pancar, havuç, kereviz, turp, balkabağı veya patlıcanı ince dilimler halinde kesmeniz yeterli. Yağsız fırında pişirirseniz, çıtır çıtır lezzet elde edebilirsiniz.

4. Yemekleri kendiniz pişirin

Hava nedeniyle evde daha fazla zaman geçirirken boş zamanınızı aktif olarak, örneğin kendiniz için yemek pişirerek veya gerekirse yemek yapmayı öğrenerek geçirebilirsiniz.

Yemeklerinizi evde yaparak fast food gibi sağlıksız yeme alışkanlıklarından uzak kalırken aynı zamanda şeker ve tuz gibi zararlı maddelerin de miktarını ayarlayabilirsiniz.

5. Hareket etmeyi bırakmayın

Havalar biraz daha soğuyunca bunun dışarı çıkmamak için bir sebep olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak, sağlığın anahtarlarından biri düzenli hareket etmektir. Küçük bir koşu veya düzenli tempolu yürüyüşler sağlığınızı büyük oranda iyileştirebilir.

Spor salonunda veya evde egzersiz yapmayı seçenler için soğuk havalar kas inşa etmek için en iyi zamandır.

6. Evinizde çevresel toksinleri azaltın

Kimyasalların ve çeşitli çevresel toksinlerin kullanımını bırakmaya veya en azından azaltmaya çalışın. Vücudunuza uyguladığınız ürünlerin bileşimine ve çamaşırlarınızı ne ile yıkadığınıza dikkat edin. Mümkünse, her şeyden arınmış doğal içeriklerden yapılmış ürünleri seçin. Bu sayede hormon dengenizin sağlığına ve bağışıklık sisteminizin düzgün çalışmasına katkı sağlayabilirsiniz.

7. Stres yönetimi ve uyku

Doğru beslenme ve egzersizle sağlığınızı artırırken, stres yönetimi ve uykulya sonucun daha da eksiksiz olmasını sağlayabilirsiniz. Çeşitli gevşeme teknikleri bu konuda size yardımcı olabilir, ancak size en uygun yöntemi bulmak önemlidir.

Buna ek olarak, doğru miktarda uyku sağlığınızı destekler. Çünkü uyku vücut, beyin, bağışıklık sistemi, hücreler ve son olarak da ruh sağlığı için önemlidir. Uzmanlar giderek artan bir şekilde yetersiz uykuyu obezite için yeni bir risk faktörü olarak belirtiyorlar. Her gece 7 ila 9 saat uyuyun.

Gazze Sivil Savunma Teşkilatı: İşgalciler, yardım çığlıklarına rağmen sağ kurtulanlara ulaşmamızı engelliyor

YDS ve ALES bu hafta sonu yapılacak

Dış ticaret mevzuatına aykırı davranan firmalara 5,9 milyar TL ceza

Batman'da uyuşturucu operasyonu: Tırda 27 kilogram skunk ele geçirildi

Doğa Göz Ardı Edildi, Emisyon Ticareti Öne Çıktı!

Trump'ın "Timsah Alkatrazı"na ilk göçmen tutuklular ulaştı!

Josep Borrell: Amerikalı paralı askerler Gazze'de bir ayda 550 Filistinliyi öldürdü

Brent petrolde düşüş

Meteoroloji uyardı: 2 ilde çok kuvvetli yağış

Uluslararası Af Örgütü: israil, Gazze'de açlığı soykırım silahına dönüştürdü

Başkan Altun’dan kurum ziyaretleri

Batman Belediyesi’nden üstyapıda rekor çalışma: 145 bin metrekare parke döşendi

Çin ve Almanya'nın stratejik diyalog turları sürüyor

Yaralı halde bulunan şahin koruma altına alındı

Han Yunus'ta "güvenlik olayı": Kassam işgalcileri havanlarla vurdu

Peygamber Sevdalıları Vakfından Aşura Günü mesajı

Nijerya'daki saldırılarda 28 kişi hayatını kaybetti

Batman'da silahla yağma suçundan aranan şahıs yakalandı

Benzin, motorin ve otogaza ÖTV zammı

Yahudi çeteler Nablus'ta Filistinlilere saldırdı: Yaralılar var

Gazze'de soykırımın 637'nci günü: Çadır kampları vuruldu, onlarca şehit var

Ensarullah Hareketinden işgal rejimine sert mesaj: "Operasyonlarımız devam edecek"

HAMAS: Gazze’deki ateşkes teklifiyle ilgili direniş ve liderlerle istişarelerimiz sürüyor

Yaralı şahin jandarma ekiplerince koruma altına alındı

"Silahla yağma" suçundan 15 yıl 9 ay hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Vali Canalp’ten Gercüş Köylerine ikinci tur ziyaret

Milletvekili Nasıroğlu’ndan Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy’a ziyaret

Taleplere maksimum performans, maksimum başarı hedefi

Rektör Demir’den Siirt Üniversitesi Rektörü Şındak’a ziyaret

Kocaeli'de 6,8 milyon TL değerinde hırsızlık operasyonu

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Gazze Sivil Savunma Teşkilatı: İşgalciler, yardım çığlıklarına rağmen sağ kurtulanlara ulaşmamızı engelliyor

YDS ve ALES bu hafta sonu yapılacak

Dış ticaret mevzuatına aykırı davranan firmalara 5,9 milyar TL ceza

Batman'da uyuşturucu operasyonu: Tırda 27 kilogram skunk ele geçirildi

Doğa Göz Ardı Edildi, Emisyon Ticareti Öne Çıktı!

Trump'ın "Timsah Alkatrazı"na ilk göçmen tutuklular ulaştı!

Josep Borrell: Amerikalı paralı askerler Gazze'de bir ayda 550 Filistinliyi öldürdü