• BIST 100

    10565,74%-0,59
  • DOLAR

    42,17% -0,01
  • EURO

    49,02% -0,28
  • GRAM ALTIN

    5558,99% -1,71
  • Ç. ALTIN

    9196,59% -3,17

Sosyal anksiyete nedir, belirtileri Nelerdir?

15 Aralık 2024, Pazar 15:04
15 Aralık 2024, Pazar 15:04
Sosyal anksiyete nedir, belirtileri Nelerdir?
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Uzman Klinik Psikolog Kaan Üçyıldız konu hakkında önemli bilgiler verdi.

Sosyal medyada paylaşılan kusursuz hayatlar, rekabetin arttığı iş dünyası ve hızla değişen yaşam koşulları, insanların kendilerini daha yalnız ve yetersiz hissetmelerine neden oluyor. Bu durum, sosyal anksiyete olarak bilinen ve giderek yaygınlaşan bir psikolojik rahatsızlığın artmasına yol açıyor.

Günümüzün hızlı ve rekabetçi yaşamında sosyal etkileşimler büyük önem taşıyor. Ancak, birçok insan sosyal ortamlarda kendilerini kaygılı, utangaç veya yetersiz hissedebiliyor. Bu durumun altında yatan nedenlerden biri de sosyal anksiyete bozukluğudur.  Sosyal anksiyete bozukluğu, sosyal durumlarda iletişim anlarında veya başkaları tarafından değerlendirilme korkusuyla ortaya çıkan yoğun bir kaygı ve korku durumudur. Bu durum, kişinin günlük yaşamında önemli zorluklara neden olabilir ve iş, okul ve sosyal ilişkileri olumsuz etkileyebilir.

Sosyal anksiyetenin kesin nedenleri tam olarak bilinmemekle birlikte çevresel faktörler ve geçmiş yaşam deneyimi önemli rol oynamaktadır. Çocukluk döneminde yaşanan travmatik olaylar, aile içindeki iletişim sorunları ve mükemmeliyetçi kişilik özellikleri de sosyal anksiyete riskini artırabilir.

Sosyal anksiyete bozukluğunun belirtileri kişiden kişiye değişebilir, belirtileri fiziksel, duygusal ve davranışsal olarak üç farklı kategori içerisinde ele alabiliriz.

Fiziksel belirtiler: Kalp çarpıntısı, terleme, titreme, yüz kızarması, nefes darlığı, mide bulantısı, baş dönmesi olarak sıralanabilir.

Duygusal belirtiler: Kaygı, korku, utanç, çaresizlik, özgüven eksikliği olarak kendini gösterebilir.

Davranışsal belirtiler: Sosyal ortamlardan kaçınma, konuşma güçlüğü, göz teması kuramama, beden dilinde gerginlik en sık karşılaşılan davranışlar arasındadır.

Uzman Klinik Psikolog Kaan Üçyıldız, "Sosyal anksiyeteyle mücadele etmek mümkündür. Sosyal anksiyete yaşayan kişilere karşı anlayışlı olmak ve destek olmak çok önemlidir. Onları yargılamadan dinlemek, onlara güven vererek sosyal ortamlara katılmalarını teşvik etmek, bu süreçte yanlarında olmak gibi davranışlar, onların iyileşmelerine katkıda bulunabilir. Profesyonel bir yardım almak bu sorunun üstesinden gelmeye yardımcı olacaktır" dedi. (İLKHA)

 

 

Fas'ta Gazze ve Sudan için dayanışma çağrısı

Ateşkese rağmen siyonist saldırı: Bir şehit, çok sayıda yaralı

Balıkesir'de 4 büyüklüğünde deprem

Zonguldak’ta çok sayıda silah ve mühimmat ele geçirildi

Tır ile otomobil çarpıştı: 2 ölü, 2 yaralı

Sözleşmeli öğretmen atamaları için tercih başvuruları bugün başlıyor

Ara tatil sona eriyor, 18 milyon öğrenci yeniden ders başı yapacak

İzmir açıklarında 18 düzensiz göçmen yakalandı

Konya’da sisli hava etkili oluyor

Feribot seferlerine fırtına engeli

Mardin’de pikap uçurumdan yuvarlandı: 2’si çocuk 6 yaralı

Konya’da çıkan yangında iki müstakil ev kullanılamaz hale geldi

Kongo'da maden sahasında göçük: 70 can kaybı

Konya’da firari hükümlü yakalandı

Suriye Dışişleri Bakanı Şeybani Çin’e gidiyor

Trafik güvenliğini tehlikeye atan sürücü hakkında işlem yapıldı

Gıda zehirlenmesi şüphesiyle 15 kişi hastaneye kaldırıldı

Batman’da çocuk sağlığı hizmetlerinde yaşanan eksiklik tepkilere neden oluyor

DSİ 1389 personel alımı yapacak

Pasifik'te tansiyon yükseliyor: Çin gemileri, Japon adalarına yaklaştı

Karabük'te feci kaza: 2 ölü, 7 yaralı

Arakçi: israil ve ABD hedeflerine ulaşamadı, bu süreçte zayıf ve güçlü yönlerimizi gördük

Zap Suyu'na düşen pikapta 2 kişi hayatını kaybetti

İşgal askerleri Lübnan topraklarında UNIFIL askerlerini hedef aldı

Balıkesir’de art arda depremler

Gazze için 10 bin fidan dikildi

Rus ordusu Zaporojye Bölgesi’nde ilerliyor

Batman’da evde çıkan yangın kısa sürede söndürüldü

BM Raportörü Albanese: Ateşkese rağmen Gazze'deki soykırım devam ediyor

Parmağa sıkışan yüzük itfaiye ekiplerince çıkarıldı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Fas'ta Gazze ve Sudan için dayanışma çağrısı

Ateşkese rağmen siyonist saldırı: Bir şehit, çok sayıda yaralı

Balıkesir'de 4 büyüklüğünde deprem

Zonguldak’ta çok sayıda silah ve mühimmat ele geçirildi

Tır ile otomobil çarpıştı: 2 ölü, 2 yaralı

Sözleşmeli öğretmen atamaları için tercih başvuruları bugün başlıyor

Ara tatil sona eriyor, 18 milyon öğrenci yeniden ders başı yapacak