• BIST 100

    9732,91%-0,46
  • DOLAR

    34,19% 0,08
  • EURO

    38,22% 0,14
  • GRAM ALTIN

    2920,80% 0,03
  • Ç. ALTIN

    4896,82% 0,00

Sosyal medya kullanıcılarını hedef alan hackleme yöntemleri ve alınması gereken önlemler

GÜNDEM 30.09.2024 11:35:11 0
Sosyal medya kullanıcılarını hedef alan hackleme yöntemleri ve alınması gereken önlemler

Her saniye ortalama 8,9 yeni kullanıcıyla, sosyal medyayı bilgisayar korsanları için birincil hedef haline getirdiğini belirten uzmanlar, kullanıcıların sosyal medya hesaplarını bilgisayar korsanlarından korumak için en etkili yolları paylaştı.

Sosyal medya, dünya çapında milyarlarca kullanıcısıyla modern yaşamın vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Kepios’un Temmuz 2024 verilerine göre, dünya çapında 5,17 milyar sosyal medya kullanıcısı olduğunu veya küresel nüfusun yüzde 63,7'sini oluşturduğunu gösteriyor.

Siber suçluların sosyal medya üzerindeki faaliyetleri giderek daha sofistike hale geliyor. Sosyal mühendislik tekniklerinden sahte hesaplara kadar pek çok farklı yöntemle kullanıcılar tehdit altında kalıyor.

Bilgisayar korsanları, kullanıcıların kişisel verilerini ele geçirerek dolandırıcılık yapabiliyor, hesaplarını ele geçirip bu hesapları spam içerikler ya da kötü niyetli bağlantılar için kullanabiliyor. Ayrıca, sosyal medya kullanıcıları genellikle aynı şifreleri birden fazla platformda kullandığı için, bir hesapta yaşanan güvenlik açığı diğer hesapları da riske atabiliyor.

Sosyal medya kullanıcılarının kendilerini bu tür tehditlerden korumak için dikkatli olması ve güvenlik önlemlerini artırması gerektiğini ifade eden bir bilişim şirketinin Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, kullanıcıların sosyal medya hesaplarını bilgisayar korsanlarından korumak için en etkili yolları şöyle paylaştı:

Sosyal medya hesaplarına karşı kullanılan yaygın hackleme yöntemleri

1. Kimlik avı saldırıları

Kimlik avı, bilgisayar korsanlarının güvenilir bir kaynakmış gibi davranarak sahte mesajlar veya e-postalar gönderdiği bir taktik. Siber suçlular kullanıcıların giriş bilgilerini vermesi veya hesaplarını tehlikeye atan kötü amaçlı bir bağlantıya tıklamaları için kandırma yoluna gidiyor. Kimlik avı saldırıları genellikle markaları, sponsorluk anlaşmalarını ve hatta platform bildirimlerini taklit ederek influencer'ları hedef alıyor.

2. Kimlik bilgileri doldurma

Bu yöntem, sosyal medya hesaplarına erişmek için çalınan oturum açma kimlik bilgilerinin (veri ihlalleri veya sızıntıları) kullanılmasını içeriyor. Farklı sitelerde şifrelerini tekrar kullanan sosyal medya meraklıları bu tür saldırılara karşı özellikle risk altında oluyor.

3. Kaba kuvvet saldırıları

Bilgisayar korsanları, hesapların şifresini tahmin edene kadar binlerce farklı şifre kombinasyonunu denemek için otomatik araçlar kullanıyor. Zayıf veya yaygın şifreler kaba kuvvet saldırıları için kullanıcıları kolay bir hedef haline getiriyor.

4. Kötü amaçlı yazılımlar ve tuş kaydedicileri

Cihazlara kötü amaçlı yazılımlar, kötü amaçlı indirmeler, e-posta ekleri veya sürücü tarafından indirmeler yoluyla yüklenebiliyor. Uzaktan Erişim Truva Atları gibi kötü amaçlı yazılımlar yüklendikten sonra tuş vuruşlarını takip ederek bilgisayar korsanlarının kullanıcıların parolalarını çalmalarına ve hesaplarınıza erişmesine olanak tanıyor.

5. Oturum korsanlığı

Kullanıcılar, herkese açık veya güvenli olmayan Wi-Fi kullanıyorsa, bilgisayar korsanları sosyal medya hesaplarına erişmek için oturumlarını ele geçirebiliyor. Bilgisayar korsanları, cihaz ile ağ arasında değiş tokuş edilen verileri ele geçirerek oturum açma bilgilerine ihtiyaç duymadan kullanıcıların oturumlarına ulaşabiliyor.

Sosyal medya hesaplarını bilgisayar korsanlarından koruma yöntemleri

1. Güçlü ve benzersiz parolalar kullanın

Bilgisayar korsanlarına ve hesapların ele geçirilmesine karşı ilk savunma hattı, her hesap için güçlü ve benzersiz bir paroladır. Doğum günleri, yaygın ifadeler veya kolayca tahmin edilebilecek kelimeler kullanmaktan kaçının. Bunun yerine harf, rakam ve sembollerden oluşan uzun ve rastgele kombinasyonları tercih edin.

2. İki faktörlü kimlik doğrulamayı (2FA) etkinleştirin

İki faktörlü kimlik doğrulama, şifrenizi girdikten sonra kimliğinizi ikincil bir yöntemle (genellikle telefonunuza gönderilen bir kod) doğrulamanızı gerektirerek hesabınıza ekstra bir güvenlik katmanı ekler. Bu, bilgisayar korsanlarının giriş bilgilerinizi (e-posta adresi ve şifre kombinasyonu) bir şekilde ele geçirseler bile hesabınıza erişmelerini çok daha zor hale getirir.

3. Kimlik avı dolandırıcılığına karşı dikkatli olun

E-postalardaki veya mesajlardaki bağlantılara tıklamadan önce her zaman göndereni iki kez kontrol edin. Bilinmeyen göndericilerden gelen ekleri indirmekten veya şüpheli bağlantılara tıklamaktan kaçının. Tıklamadan önce gerçek URL'yi görmek için bağlantıların üzerine gelin ve emin değilseniz bağlantıyı kullanmak yerine doğrudan söz konusu web sitesine gidin.

4. Yazılımınızı güncel tutun

Güncel olmayan yazılımlar bilgisayar korsanlarının yararlanabileceği güvenlik açıkları barındırabilir. Güvenlik yamalarının uygulandığından emin olmak için işletim sisteminizi, tarayıcınızı ve uygulamalarınızı düzenli olarak güncelleyin.

5. Halka açık Wi-Fi'deyken VPN kullanın

Halka açık Wi-Fi ağları, bilgisayar korsanlarının verilerinizi ele geçirmesini kolaylaştıran risklerle ünlüdür. İnternet bağlantınızı şifrelemek ve halka açık ağları kullanırken verilerinizin çalınmasını önlemek için bir VPN kullanın. Bitdefender'ın VPN hizmeti, çevrimiçi etkinliğinizi meraklı gözlerden koruyan güvenli, şifreli bağlantılar sunar.

6. Üçüncü taraf uygulama erişimini sınırlayın

Birçok sosyal medya platformu üçüncü taraf uygulamalara giriş yapmanıza izin verir. Ancak, sosyal medya hesaplarınıza erişmesine izin verdiğiniz her uygulama bilgisayar korsanlarına maruz kalma riskinizi artırır. Hesabınıza erişimi olan uygulamaları düzenli olarak denetleyin ve gereksiz izinleri iptal edin. (İLKHA)


Gazze'de şehitlerin sayısı 41 bin 615'e yükseldi

Şanlıurfa'da zabıta ekipleri tarihi geçmiş ürünlere el koydu

Çakarlı lüks araçlarla drift yapan 19 kişiye ceza

Van’da kaybolan Rojin'i arama çalışmaları devam ediyor

Umut Kervanı'ndan ihtiyaç sahibi ailelere gıda yardımı

Uşak’taki orman yangını kontrol altında

Hareketsizlik, yaşam süresini kısaltıyor!

Filistin Ürdün İş Forumu, HAKSİAD ile iş birliği anlaşması imzaladı

Irak ve Suriye'nin kuzeyinde 6 PKK/YPG elemanı öldürüldü

Siyonist rejimden Batı Şeria'da ev baskınları

ABD'de Helene Kasırgası'nda ölü sayısı 100'ü geçti

Bursa'da 35 yolcuyu taşıyan otobüs alev aldı

Filistin Halk Kurtuluş Cephesi'nin üç komutanı katledildi

Sosyal medya kullanıcılarını hedef alan hackleme yöntemleri ve alınması gereken önlemler

Tunceli'de 30 sığınak ve mağara imha edildi

Muhtemel eğitim süresi 2023 yılında 17,9 yıl oldu

Mardin’de asayiş operasyonları: 46 gözaltı

Irak ve Suriye'nin kuzeyinde 6 PKK elemanı öldürüldü

Kamyonun altında kalan yaşlı adam feci şekilde can verdi

İçerisindeki 2 kişi ile sürüklenen tekne kurtarıldı

Peygamber Sevdalıları: Camilerimiz hayat bahşeden mekânlara dönüşmelidir

Batman'da birçok suçtan aranan şahıs yakalandı

Japonya'da başbakanlığı kesinleşen Ishiba, erken seçimleri 27 Ekim'de yapmayı planlıyor

Batmanlı yazarın ilk kitabı çıktı

Hizmet Üretici Fiyat Endeksi yıllık ve aylık arttı

Şanlıurfa'da motosiklet kazası: 1 ağır yaralı

Dizde şişlikle birlikte görülen ağrıya dikkat!

Şanlıurfa'da motosikletle çukura düşen 2 kişi yaralandı

İşgalciler, HAMAS yöneticilerinden Fetih Şerif Ebu El Emin'i Lübnan'da şehid etti

Brent petrolün varili 72 dolar seviyesinde

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku