• BIST 100

    15349,56%0,62
  • DOLAR

    43,27% 0,22
  • EURO

    50,24% -0,02
  • GRAM ALTIN

    6401,25% 0,12
  • Ç. ALTIN

    10384,03% 0,36

Sosyal medya yasası gündemde: Dijital ebeveynlik uyarısı

16 Ocak 2026, Cuma 12:28
16 Ocak 2026, Cuma 12:28
Sosyal medya yasası gündemde: Dijital ebeveynlik uyarısı
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

TBMM’de 15 yaş altına yönelik sosyal medya kısıtlaması tartışılırken, uzmanlar yasal düzenlemelerin tek başına yeterli olmayacağını vurgulayarak aileleri “dijital ebeveynlik” konusunda sorumluluk almaya çağırıyor.

Dünyada çocukların sosyal medya kullanımı tartışılmaya devam ederken, Avustralya’nın ardından ABD’nin Virginia eyaletinde de 16 yaşından küçük çocuklara yönelik sosyal medya kısıtlaması yürürlüğe girdi. Türkiye’de ise 15 yaş altını kapsayan benzer bir düzenlemenin bu ay Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine gelmesi bekleniyor.

Küresel yasak dalgası büyüyor

Hükümetler, algoritmalarıyla çocukları uzun süre ekrana bağlayan ve siber zorbalıktan veri ihlaline kadar birçok risk barındıran sosyal medya platformlarına karşı küresel ölçekte adımlar atıyor. Virginia’da 1 Ocak itibarıyla yürürlüğe giren yasa, 16 yaşından küçük çocukların günde yalnızca 1 saat sosyal medya kullanmasına izin veriyor. Avustralya’da ise geçtiğimiz ay yürürlüğe giren düzenlemeler, teknoloji şirketlerine milyonlarca dolarlık cezai sorumluluklar yüklüyor. Türkiye’de gündeme gelmesi beklenen düzenlemenin de 15 yaş altı çocukları dijital bağımlılık, pedofili ve akran zorbalığı gibi risklerden korumayı hedeflediği belirtiliyor. Küresel siber güvenlik firması Bitdefender’a göre bu yasalar yalnızca yaş sınırı getirmekle kalmıyor; çocuklara ait verilerin ticari amaçla kullanılmasını yasaklıyor ve hesap açılışlarında ebeveyn iznini zorunlu kılıyor.

"Yasaklar tek başına yeterli değil"

Ancak uzmanlar, VPN ve benzeri araçları kullanabilen çocukların bu kısıtlamaları aşabildiğine dikkat çekerek çözümün yalnızca yasal düzenlemelerden beklenmemesi gerektiğini vurguluyor. Laykon Bilişim Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, devletlerin attığı adımların çok değerli olduğunu ancak yeterli olmadığını belirterek şu uyarıda bulundu: "Avustralya ve ABD örnekleri küresel bir uyanışın işareti. Türkiye’de Meclis gündemindeki yasa tasarısı da çok önemli bir adım. Ancak ebeveynler, ‘Devlet yasakladı, artık çocuğum güvende’ diyerek rehavete kapılmamalı. Yasaklar genel çerçeveyi çizer ama çocuğunuzun odasındaki tableti yönetemez." Akkoyunlu, yasaklı sitelere giriş yollarını keşfeden çocukların denetimsiz internet ortamında daha büyük risklerle karşılaşabileceğini vurgulayarak, yasal düzenlemelerin evde alınacak teknik önlemlerle desteklenmesi gerektiğini ifade etti.

Çocukların dijital güvenliği için 5 kritik adım

Çocuklara yalnızca "yasak" dilinin kullanılmasının ters etki oluşturabileceğini ifade eden Akkoyunlu, sosyal medya algoritmalarının bağımlılık etkisinin, veri kullanımının ve siber zorbalık risklerinin çocuklara açıkça anlatılması gerektiğini söyledi.

Gerçek hayatta olduğu gibi dijital ortamda da çocukların kimlerle iletişim kurduğunun takip edilmesi gerektiğini vurgulayan Akkoyunlu, yabancılarla kurulan temasların ciddi riskler barındırdığına dikkat çekti.

Konum paylaşımı, kişiselleştirilmiş reklamlar ve herkese açık profil gibi ayarların kapatılmasının çocukların dijital ayak izini azaltacağı belirtildi.

Siber zorbalık ve dijital bağımlılığın özellikle gece saatlerinde arttığına işaret eden Akkoyunlu, telefon ve tabletlerin yatak odası dışında kullanılmasının önemli bir koruyucu adım olduğunu ifade etti.

Devlet düzenlemeleri beklenmeden ebeveyn kontrol yazılımlarının devreye alınması gerektiğini vurgulayan Akkoyunlu, bu araçlar sayesinde çocukların uygulama kullanımları ve maruz kaldıkları içeriklerin denetlenebileceğini kaydetti. (İLKHA)

Cuma hutbesi: İnsanın yaratılış hikmetlerinden biri, yeryüzünü imar etmektir

Bursa'da ruhsatsız silah operasyonu: 2 gözaltı

Genişletilmiş il güvenlik ve asayiş toplantısı Mersin’de yapıldı

Gaziantep'te 690 bin öğrenci karne sevinci yaşadı

Siyonist askerlerden yeni seviye: Suriye'den keçi çaldılar

Mersin’de trafik denetimleri: Abart egzoz ve drifte ceza

Çocuklarda orta kulak iltihabına dikkat: İşitme kaybına yol açabilir

Hazine ve Maliye Bakanlığından “Kıymetli Maden Takip Sistemi” uyarısı

Yemen'de Şayi Zindani hükümeti kurmakla görevlendirildi

Sosyal medya yasası gündemde: Dijital ebeveynlik uyarısı

Bursa’da minik öğrencinin ambulans hayali gerçeğe dönüştü

Siirt’te karne sevinci: Öğretmenden tatilde teknoloji bağımlılığı uyarısı

Şanlıurfa’da ruhsatsız silah denetimlerinde 5 şüpheliye adli işlem

Bitlis 18 köy yolunun ulaşıma açılması için çalışmalar sürüyor

Millî Savunma Bakanı Güler, ABD Büyükelçisi Barrack’ı kabul etti

Bakan Tekin’den ara tatile ilişkin açıklama

Kolik hastalık değil, geçici bir süreç

Antarktika’da “Buz Hafızası”: Dünya atmosferinin tarihi donmuş kasada korunacak

Batman Vali Canalp: Bu karneler hepimizin

BM'den Sudan'da gıda yardımlarının iki ay içinde tükeneceği uyarısı

İlk yardımda yaş engel değil: 68 yaşındaki Naciye Budak örnek oldu

Uzm. Dt. Demir: Çocuklarda diş fırçalama alışkanlığında ebeveynler belirleyici

Merkez Bsı ocak ayı piyasa katılımcıları anketini yayımladı

Bursa’da karne sevinci: 700 bin öğrenci tatile çıktı

Afganistanlı iş insanı Dr. Hayatullah Atid’den HAKSİAD’a ziyaret

Malatya'da ruhsatsız silah operasyonunda 3 kişi yakalandı

Şırnak'ta Kırk Hadis-i Şerif Ezberleme Yarışması'nda dereceye girenler ödüllendirildi

Bakan Tekin Ağrı'da öğrencilerin karne heyecanına ortak oldu

Güney Kore’nin eski devlet başkanı 5 yıl hapis cezasına çarptırıldı

İmam Hatipli öğrenciler: Aldığımız takdir belgesinin asıl sahibi Gazzeli kardeşlerimizdir

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Cuma hutbesi: İnsanın yaratılış hikmetlerinden biri, yeryüzünü imar etmektir

Bursa'da ruhsatsız silah operasyonu: 2 gözaltı

Genişletilmiş il güvenlik ve asayiş toplantısı Mersin’de yapıldı

Gaziantep'te 690 bin öğrenci karne sevinci yaşadı

Siyonist askerlerden yeni seviye: Suriye'den keçi çaldılar

Mersin’de trafik denetimleri: Abart egzoz ve drifte ceza

Çocuklarda orta kulak iltihabına dikkat: İşitme kaybına yol açabilir