• BIST 100

    9486,56%0,12
  • DOLAR

    39,27% -0,03
  • EURO

    44,86% -0,20
  • GRAM ALTIN

    4240,20% 0,09
  • Ç. ALTIN

    6833,74% 0,00

"Spor ortaokulları" öğrenci kabulüne başlıyor

EĞİTİM 6.09.2024 12:47:53 0

Millî Eğitim Bakanlığınca, öğrencilerin erken yaşta spora yönlendirilmesi ve yeteneklerinin keşfedilmesi amacıyla 9 ilde belirlenen 9 spor lisesi bünyesinde ülkenin ilk "spor ortaokulları" yeni eğitim öğretim dönemi itibarıyla öğrenci kabul edecek.

Millî Eğitim Bakanlığınca, Spor Ortaokulları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Kılavuzu hazırlanarak bu okullara sportif yeteneğe göre öğrenci alım sürecine ilişkin usul ve esaslar belirlendi.

Yeni eğitim öğretim döneminden itibaren altyapıları ve derslik bölümleri uygun spor liselerinde başlatılacak ilk pilot uygulama hayata geçirilecek.

Buna göre 5. sınıf düzeyinde öğrenci kabul edecek ilk spor ortaokulları Adana, Ankara, Antalya, Diyarbakır, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Konya ve Trabzon'da açılacak.

Spor ortaokullarına kayıt yaptırmak isteyen öğrenciler, 9-15 Eylül'de e-Okul üzerinden başvurabilecek. Komisyonların 16-18 Eylül'de oluşturulmasının ardından, "sportif yetenek değerlendirme uygulaması" 19-25 Eylül'de yapılacak, sonuçlar ise 27 Eylül'de ilan edilecek. Kesin kayıt hakkı kazanan öğrencilerin kayıt ve nakil işlemleri ise 7-11 Ekim'de yapılacak.

İlgili ortaokulların açılacağı illerdeki işlemler, il millî eğitim müdürlüklerince yürütülecek. 2024-2025 eğitim ve öğretim yılında 5. sınıfa başlayacak adaylar arasından her bir spor ortaokulu için 15 erkek, 15 kız öğrenci olmak üzere 30 öğrenci kabul edilecek.

Belirlenen kontenjanlarda yeterli başvuru olmaması durumunda kız veya erkek öğrenci kontenjanına bakılmaksızın başarılı olan adayların kayıtları yapılacak. Kayıtlar, ulusal adres veri tabanındaki yerleşim yeri adres bilgileri dikkate alınmadan adayın sportif yetenek değerlendirme uygulamasının sonucuna göre olacak.

e-Okul üzerinden başvurulacak

Spor ortaokulları için e-Okul üzerinden yapılacak başvurular, öğrencinin veli veya yasal vasisi tarafından yapılacak. Her aday, 9 ildeki okullardan sadece birine başvurabilecek. Başvuru sırasında e-Okul üzerinden sportif yeteneği değerlendirme uygulama randevusu alınarak sınav giriş belgesi oluşturulacak.

Tam zamanlı kaynaştırma/bütünleştirme yoluyla eğitim alacak özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler, ÇÖZGER Raporu ve Özel Eğitim Değerlendirme Kurul Raporu ile uygulamaya katılabilecek.

Sporcu öz geçmişi bulunan adaylar durumlarını, ilgili federasyonlardan ya da gençlik ve spor il/ilçe müdürlüklerinden aldıkları belgelerle ibraz edebilecek.

Uygulama iki boyuttan oluşacak

Sportif yetenek değerlendirme uygulamasında bireysel değerlendirme kriterleri de belli oldu. Buna göre spor ortaokulu, "sportif yetenek değerlendirme testi" ve "Türkiye okul sporları şampiyonluk dereceleri" olmak üzere iki boyuttan oluşacak.

Adaylardan "performans testleri" çerçevesinde esneklik testi uygulaması, flamingo denge testi, dikey sıçrama testi, el kavrama kuvveti testi, geriye sağlık topu atma testi, çeviklik testi ve 20 metre sürat koşusu testi uygulaması istenecek ve bu test puanlarının ortalaması alınacak. Sportif yetenek değerlendirme testinden alınabilecek en yüksek puan 90 olarak belirlendi.

Türkiye okul sporları veya Türkiye şampiyonası birinciliğine 10 puan, ikinciliğine 7,5 puan, üçüncülüğüne 5 puan ve dördüncülüğüne 2,5 puan verilecek.

"Sportif Yetenek Değerlendirme Uygulaması" sırasında gerekli araç gereç ve ölçüm cihazları kullanılacak ve kamera kaydı alınacak.

Spor ortaokullarının isimleri

Kılavuzda, bünyesinde spor ortaokulu açılacak 9 ildeki spor liselerinin isimlerine de yer verildi. Söz konusu okullar şöyle sıralandı:

"Adana Şehit Ahmet Mehmet Oruç Spor Lisesi, Ankara Hacı Bayram Veli Spor Lisesi, Antalya Alanya Mevlüt Çavuşoğlu Spor Lisesi, Diyarbakır Spor Lisesi, Gaziantep Kamil Ocak Spor Lisesi, İstanbul Naim Süleymanoğlu Spor Lisesi, İzmir Mustafa Kaya Spor Lisesi, Konya Spor Lisesi, Trabzon İbrahim Erdemoğlu Spor Lisesi" (İLKHA)

Bakan Yerlikaya: Arife gününde meydana gelen kazalarda 10 kişi hayatını kaybetti

Fransa "Filistin devletini tanımaya kararlı"

Ağrı'da firari dana şeker toplayan çocukları korkuttu

Gazze'de direniş darbesi: En az 5 işgalci öldürüldü

Batman'da trafik kazası: 4 kişi yaralandı

Siyonist rejimin Gazze'ye saldırılarında 15 şehit, çok sayıda yaralı

On binlerce kişi Bayram Namazını Mescid-i Aksa'da kıldı

Köylerde bayram daha huzurlu geçiyor

İşgal kurşunuyla vurulan Filistinli çocuk şehit oldu

Gaziantep Umut Kervanı muhtaç ailelere kurban eti ulaştıracak

Siyonist rejim, Kurban Bayramı'nın ilk gününde İbrahim Camii'ni teslim etmeyi reddetti

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Kurban Bayramı mesajı

Umut Kervanı İstanbul'da yüzlerce hisse kurban kesimi gerçekleştirdi

Batman'da trafik kazası: 1 kişi yaralandı

Ambulans ile otomobil çarpıştı: 1 ölü, 1 yaralı

Yetimler Vakfı Yemen'de yüzlerce yetimi giydirdi, mağdur ailelere yardım ulaştırdı

Umut Kervanı, bayramda binlerce aileye kurban eti ulaştıracak

1,7 milyon hacı, Kurban Bayramı'nın ilk sabahında Mina'da cemre taşladı

Bayram namazı için camiye gelen çocuklar: Gazze için dua edeceğiz

Adanalılar: Kurbanın amacı et değil, Allah rızasıdır

İran'dan Çin'e balistik füze hamlesi: Binlerce tonluk anlaşma yapıldığı iddiası

Direniş güçlerinden siyonist rejime ağır darbe: Ölü ve yaralılar var

Kurban etinin mevlit veya düğün yemeği yapılması caiz midir?

Şabak, Gazze'deki çeteleri HAMAS'a karşı silahlandırdı

Yapıcıoğlu: Gazze’de hâlâ İsmailler kurban ediliyor

Adanalılardan bayram mesajı: Gazze’deki soykırım son bulsun

Diyarbakır halkı kurban şehidlerini unutmadı

Adıyamanlılar bayram namazında buluştu

Konya'da yolcu otobüsü devrildi: 1 ölü, 10'u ağır 26 yaralı

Diyarbakırlılar bayram namazını tarihi Ulu Camiinde eda etti

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ