Tarih: 23.09.2024 12:56

Sri L'da başkanlığı kazanan Marksist aday Anura Kumara Dissanayake kimdir?

Facebook Twitter Linked-in

Sri L'nın Marksist seçilmiş cumhurbaşkanı Anura Kumara Dissanayake, iki ölümcül ayaklanmanın arkasındaki partiden geliyor ve şimdi ekonomik çöküşten topallayarak dönen bir ülkeye liderlik edecek.

55 yaşındaki aday,  Cumartesi günkü (21 Eylül) seçimlerde oyların yüzde 42,3'ünü kazandı. Dissanayake, 2019'daki son başkanlık seçiminde oyların sadece yüzde 3'ünü alabilmişti.

Bu seferki en yakın rakibi muhalefet lideri Sajith Premadasa oyların yüzde 32,8'ini aldı. Görevdeki Ranil Wickremesinghe oyların yüzde 17'sini alarak üçüncü oldu.

Anura Kumara Dissanayake kimdir?

24 Kasım 1968'de doğan Dissanayake, halk arasında AKD adıyla biliniyordu ve fizik bilimleri alanında lisans derecesi olan bir işçinin oğluydu.

Öğrenciyken, 1987'de Hindistan-Sri L Anlaşması imzalandığında sol siyasete bulaştı. Anlaşma, Sri L hükümetinin, komşu Hindistan'ın arabuluculuğunda barış gücü gönderecek bir anlaşma kapsamında siyasi gücü azınlık Tamillerine devrederek iç savaşı sona erdirme planının bir parçasıydı.

Ancak anlaşma belirtilen amacına ulaşamadı ve Sri L'da Marksist siyasi parti Janatha Vimukthi Peramuna (JVP) veya Halk Kurtuluş Cephesi'nin öncülük ettiği kanlı bir ayaklanmaya yol açtı.

O zamanlar, çoğunluk Sinhalese topluluğunun bir üyesi olan Dissanayake, JVP'nin aktif bir öğrenci lideriydi. İsyan yaklaşık iki yıl içinde bastırıldı.

İsyanda çok sayıda insan kayboldu ve resmi olmayan tahminler JVP silahlı mücadelesinden ölenlerin sayısının yaklaşık 60 bin olduğunu gösteriyor.

Dissanayaka, hükümetin ilk kez dış borç temerrüdü yaşamasının ardından aylarca süren gıda, yakıt ve ilaç sıkıntısının ardından mali krizin zirve yaptığı dönemde göreve gelen eski cumhurbaşkanı Ranil Wickremesinghe'nin yerini alacak.

Dissanayaka'nın partisi, şiddetten vazgeçmeden önce 1970'lerde ve 1980'lerde 80 binden fazla kişinin ölümüne yol açan iki isyana öncülük etti.

Dissanayaka, o zamandan bu yana Sri L siyasetinde kenarda kalan bir aktördü ve 2020'deki son parlamento seçimlerinde oyların yüzde 4'ünden azını almıştı. (İLKHA)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —