-
BIST 100
15873,30%-1,56
-
DOLAR
44,45% 0,27
-
EURO
51,31% 0,21
-
GRAM ALTIN
6313,77% 1,09
-
Ç. ALTIN
10614,40% 0,00
Starmer, Putin’i öne sürerek imza törenine katılmadı
-
A+Buyut
-
A-Kucult
ABD Başkanı Donald Trump’ın Gazze için oluşturduğunu duyurduğu ve uluslararası kamuoyuna “barış” iddiasıyla sunulan yeni kurul, daha ilk günden Washington’un tek taraflı yaklaşımı ve İngiltere’nin süreci baltalayan tutumu nedeniyle tartışmaların odağına
Dünya Ekonomik Forumu kapsamında düzenlenen imza törenine katılmayan İngiltere Başbakanı Keir Starmer, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in kurulda yer alabileceği ihtimalini gerekçe göstererek sürece mesafeli durdu. Bu tutum, diplomatik çevrelerde Londra’nın barış söylemi yerine jeopolitik önyargıları tercih ettiği şeklinde yorumlandı.
ABD Başkanı Trump, Davos’taki törende “Gazze Barış Kurulu” belgesini imzalarken, törende eski İngiltere Başbakanı Tony Blair, Trump’ın damadı Jared Kushner ve ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio yer aldı. Starmer yönetimi ise, Putin’in dahil olabileceği çok taraflı bir girişime kapıyı kapatarak, barış masasından uzak durmayı tercih etti.
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya’nın kurula davet edildiğini doğrulayarak, Moskova’nın süreci dikkatle incelediğini ve tüm ayrıntıları değerlendirdiğini açıkladı. Peskov’un açıklaması, Rusya’nın uluslararası barış girişimlerine temkinli ancak yapıcı yaklaştığı şeklinde değerlendirildi.
İngiltere İçişleri Bakanı Yvette Cooper’ın açıklamaları ise Londra’nın çelişkili tutumunu gözler önüne serdi. Cooper, Rusya’nın barış süreçlerine dahil edilmesine yönelik “endişeleri” olduğunu belirtirken, İngiltere’nin somut bir alternatif plan sunmaması dikkat çekti. Uzmanlar, bu yaklaşımın barıştan çok mevcut çatışma düzeninin korunmasına hizmet ettiğini savundu.
Trump’ın başlangıçta Gazze’nin yeniden inşasını denetlemek üzere tasarladığı kurulun, zamanla daha geniş bir uluslararası rol üstlenmesi planlanıyor. Trump, törende yaptığı konuşmada “Neredeyse tüm ülkeler bu yapının parçası olmak istiyor.” diyerek, kurulun gelecekte küresel krizlerde arabulucu rolü oynayabileceğini söyledi.
Yaklaşık 35 ülkenin katılım taahhüdünde bulunduğu kurulda Suudi Arabistan, Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, Belarus ve Katar gibi bölgesel aktörlerin yer alması, girişime küresel meşruiyet kazandırdı. Buna karşın Norveç, İsveç ve Fransa gibi bazı NATO ülkeleri, Washington’un süreci Birleşmiş Milletler’in alternatifi haline getirme ihtimalinden duydukları rahatsızlığı gerekçe göstererek mesafeli durdu.
Siyasi analistler, özellikle İngiltere ve bazı Avrupa ülkelerinin, Rusya’nın barış masasında yer almasını istememesinin, çatışmaların çözümünden çok jeopolitik hesaplara dayandığını belirtiyor. Putin’in Ukrayna ve Orta Doğu dosyalarında masadan dışlanmasının, gerçekçi ve kalıcı bir barış ihtimalini zayıflattığı vurgulanıyor.
Trump ise kurulun Birleşmiş Milletler’le birlikte çalışacağını savunarak “BM’nin büyük bir potansiyeli var ancak bu potansiyel yeterince kullanılmadı” ifadelerini kullandı. Birleşmiş Milletler yetkilileri de, yeni oluşumların BM ile birlikte var olabileceğini, ancak barışın dışlayıcı değil kapsayıcı mekanizmalarla sağlanabileceğini dile getirdi. (İLKHA)
İçişleri Bakanı Çiftçi: Sokak çetelerine ve onları cazip göstermeye kalkışanlara geçin vermeyeceğiz
Elazığ'da 9 ayrı suçtan 16 yıl hapis cezası bulunan şahıs yakalandı
Grossi'den İran'daki nükleer santrale yönelik olası saldırıda "radyasyon" uyarısı
Diyarbakır Valiliği'nden yol kenarına bırakılan EYP'nin patlamasına ilişkin açıklama
Trump: İran'ın enerji santralini 10 gün boyunca vurmayacağız
İletişim Başkanlığı ev sahipliğinde STRATCOM Zirvesi başlıyor
Siyonist genelkurmay başkanı: israil "ordusu" çöküşün eşiğinde!
Ticaret Bakanı Bolat: Bakan Kyle ile verimli bir görüşme gerçekleştirdik
İranlı general Şikarçi: Operasyonlarımızda 1321 siyonist ve 800 Amerikan öldü
Müftü Aruk: Diziler toplumsal ahlakı olumsuz etkiliyor
Kapıkule'de 2 yolcunun montunda 12 kilo uyuşturucu yakalandı
Pezeşkiyan'dan bölgedeki ABD üslerini hedef almalarına ilişkin İslam ülkelerine çağrı
Doğu Akdeniz'de fırtına bekleniyor
Türkiye'den Karadeniz'de Türklerin işlettiği gemiye yönelik saldırıya tepki
Mersin'de metruk bina park halindeki aracın üzerine çöktü
Belediye Başkanı Taşkın: Önümüzdeki hafta 3 bin işyeri hemşerilerimizle buluşacak
Ordu'da sahile insansız deniz veya hava aracı vurdu
İran, ABD'nin 15 maddelik dayatmasına resmi yanıtını iletti
İstanbul’da mevzuata aykırı uzatma ağlarına el konuldu
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Saldırganların nazarında Şii veya Sünni olmamızın bir farkı var mı?
Malatya'da şap alarmı: TİGEM işletmesi karantinaya alındı
HÜDA PAR Milletvekili Dinç, Meclis'te Ali Şükrü Bey'i andı
Muş’ta "dur" ihtarına uymayan sürücüye 215 bin TL ceza
Bakan Uraloğlu: 31 Mart’a kadar kapalı havalimanlarına uçuş yapılmayacak
Ukrayna krizi derinleşiyor: Kiev’den belirsiz suçlamalar ve Donbas pazarlığı
Enfeksiyon Uzmanı Dr. Demir: Çamurlu suda enfeksiyonların bulaşma riski yüksek
Milli Eğitim Bakanlığı Kültür Eserleri Çalıştayı Bursa'da yapıldı
Şanlıurfa'da otomobil şarampole yuvarlandı: 1 yaralı
Prof. Dr. Çağın: Bağırsak sağlığı ihmal edilmemeli
Fırtına nedeniyle Gökçeada ve Bozcaada feribot seferleri iptal edildi
Yükleniyor







