-
BIST 100
15873,27%-1,56
-
DOLAR
44,35% 0,05
-
EURO
51,29% 0,01
-
GRAM ALTIN
6249,84% -2,70
-
Ç. ALTIN
10614,40% -3,08
STK temsilcileri: Gazze'nin yeniden inşası için sivil topluma, insanlığa büyük görev düşüyor
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) tarafından Gazze'de yaşanan insani krize dikkati çekmek ve dayanışmayı güçlendirmek amacıyla İstanbul'da düzenlenen "Uluslararası Gazze İnsani Yardım Zirvesi" ikinci gününde panel oturumlarıyla devam ediyor.
Yaklaşık onlarca ülkeden 200'ün üzerinde kurum temsilcisinin katılım sağladığı zirvede, Gazze için şimdiye kadar yapılan çalışmalar ve gelecekte yapılabilecek projeler hakkında önemli fikir alışverişlerinde bulunuluyor.
Kuruluşların tanışmasına ve çeşitli işbirliklerine de imza atmasına vesile olması beklenen zirveye katılan STK'lar, İLKHA muhabirine yaptığı değerlendirmede Gazze'nin yeniden inşası ve ayağa kaldırılması adına sivil toluma, insanlığa büyük bir görev düştüğünü ifade ettiler.

İzani Turan
Amaç, Gazze'ye daha fazla yardım ulaştırabilmek
Dünyanın 2 yılı aşkın bir süredir bir soykırımı şahitlik ettiğini belirterek konuşmasına başlayan Türkiye Diyanet Vakfı Genel Müdürü İzani Turan, "Medeni denilen dünya suskun, sağır ve kör olarak izliyor. Tatbikî tüm dünya değil vicdanlı insanlar tüm dünyada mevcut ve vicdanlarının harekete geçtiğini görüyoruz. Burada irade sahibi olan devletlerden bahsediyorum. 7 Ekim'den bugüne susmayan, sürekli takip eden, her daim Gazze'nin, mazlumun, mağdurun yanında olan ve bunu güçlü bir şekilde haykıran bir Türkiye var. Biz her daim takipçisi olduk ve bugüne kadar elimizden gelen tüm yardımları, imkânlar ölçüsünde kardeşlerimize ulaştırdık. Şu anda bir ateşkes süreci var ve inşallah devam eder. Bu aşamada 'ne yapabiliriz' diyerek 30 ülkeden gelen hayri kuruluşlarla bir toplantı düzenledik. Gazze için daha fazla ne yapabiliriz? Hastanelerine, yaşlılarına, kadınlarına, çocuklarına, yaralılarına daha fazla ne yapabiliriz? Diye muhasebe yaptık. Nasıl daha iyi bir güç birliği yaparak yardımlarımızı ulaştırabiliriz? Diye istişarelerde bulunduk." dedi.
TDV olarak organizasyonu gerçekleştirdiklerini ancak işin finansal kısmını ise uluslararası bir kuruluş tarafından sağlandığını hatırlatan Turan, zirvenin bir an önce Gazze'nin ayağa kalkmasına vesile olmasını dileyerek programa katılan herkese ve yardımlarını esirgemeyen hayırseverlere teşekkür etti.

Cengiz Kurtaran
"60 bin yetimin bakımları üstlenilmeli"
Yaklaşık 160 kuruluşun katıldığı zirvede Gazze'de ateşken öncesi ve sonrasında yaşanan sıkıntıların dile getirildiği, yapılabileceklerin konuşulduğunu söyleyen Umut Kervanı Genel Başkanı Cengiz Kurtaran, "Alanında uzman ve sahada çalışma yapan ekiplerin karşılaştığı sıkıntılar ve yapılacak yardımlarla ilgili konular ele alındı. Bu konular; barınma, insani yardım, sağlık, eğitim ve özelde yetimlerin durumu… Gazze'de 60 bin yetim var ve bu yetimlerin bir an önce vekâletlerinin alınıp bakımlarının üstlenmesi gerekiyor. Ateşkes sonrasında da Gazze'yi yeniden inşa etme konusunda yapılacak projelerle ilgili detaylı görüşmeler yapıldı ve hala devam ediyor. Gazze'de zaten yaptığımız projeler vardı. Hastanemiz açıldı, orada çadır kentler yaptık. Ancak şu anda kış ayların girildiği için barınma başta olmak üzere insani yardımlarımızı ulaştıracağız, sağlık hizmetlerine destek sunacağız." diye konuştu.
Zirvenin çok verimli geçtiğini ve kuruluşların birbirini tanıması, birbirine destek vermesinin de çok önemli olduğunu belirten Kurtaran, yeni işbirlikleri ile Gazze'ye yönelik yardım çalışmalarını sürdüreceklerini kaydetti.

Ali Gür
"Bize düşen Gazze'yi yeniden inşa etmek"
2 yılı aşkın süredir Gazze'de bir soykırımın yaşandığını ve yapılması gereken çok işin olduğunu belirten Hak İnsani Yardım Derneği Başkanı Ali Gür, "Burada yapılan organizasyon ile uluslararası kuruluşlar Gazze için yapılabilecek projeler üzerine istişareler yapıyor. Gazze halkı 2 yıldır ümmetin şerefini kurtardı. Yapması gerekeni en mükemmel şekilde yaptı. Bundan sonra bize düşen Gazze'yi yeniden inşa etmek ama bu çok kolay değil. Hala içeriye girişlerde yaşanan sorunlar çözülmedi. Orada 4 ana sorun var. Gıda, barınma, eğitim ve sağlık. Bu konuda bizim de projelerimiz var. Bugüne kadar gıda, sağlık, eğitim alanında birçok organizasyon yaptık. Ateşkesten sonra daha kalıcı projeler yapılması gerekiyor ama yüzde 90'ı yıkılmış bir Gazze ile karşı karşıyayız. Enkazın kaldırılması, yeniden inşa edilmesi uzun bir süreç… 2023'te deprem tecrübesi yaşadık ve bunun ne kadar zor olduğunu biliyoruz. Onun için ilk etapta kardeşlerimize bir barınak yapmak, sağlık, gıda ve eğitim ile ilgili sorunlarını çözmektir." şeklinde konuştu. (İLKHA)
Mersin'de metruk bina park halindeki aracın üzerine çöktü
Belediye Başkanı Taşkın: Önümüzdeki hafta 3 bin işyeri hemşerilerimizle buluşacak
Ordu'da sahile insansız deniz veya hava aracı vurdu
İran, ABD'nin 15 maddelik dayatmasına resmi yanıtını iletti
İstanbul’da mevzuata aykırı uzatma ağlarına el konuldu
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Saldırganların nazarında Şii veya Sünni olmamızın bir farkı var mı?
Malatya'da şap alarmı: TİGEM işletmesi karantinaya alındı
HÜDA PAR Milletvekili Dinç, Meclis'te Ali Şükrü Bey'i andı
Muş’ta "dur" ihtarına uymayan sürücüye 215 bin TL ceza
Bakan Uraloğlu: 31 Mart’a kadar kapalı havalimanlarına uçuş yapılmayacak
Ukrayna krizi derinleşiyor: Kiev’den belirsiz suçlamalar ve Donbas pazarlığı
Enfeksiyon Uzmanı Dr. Demir: Çamurlu suda enfeksiyonların bulaşma riski yüksek
Milli Eğitim Bakanlığı Kültür Eserleri Çalıştayı Bursa'da yapıldı
Şanlıurfa'da otomobil şarampole yuvarlandı: 1 yaralı
Prof. Dr. Çağın: Bağırsak sağlığı ihmal edilmemeli
Fırtına nedeniyle Gökçeada ve Bozcaada feribot seferleri iptal edildi
Malezya, yükselen petrol fiyatları nedeniyle yakıt kontrol önlemleri açıkladı
Lukaşenko’dan Kim Jong Un’a dikkat çeken silah hediyesi
Rusya: Ukrayna görüşmelerinde kilit konularda ilerleme yok
Sağlıkçılardan Avrupa Parlamentosu’na tepki: Göç denetiminin bir aracı olmayı reddediyoruz
Bakan Işıkhan: Gençliğe yapılan yatırım, geleceğe yapılan en değerli yatırımdır
Şanlıurfa'da ücretsiz psikolojik destek hizmeti sürüyor
HÜDA PAR Bursa teşkilatları kongreye gidiyor
ABD’nin “barış” söylemi inandırıcılığını yitiriyor: Körfez ülkeleri artık Trump’a güvenmiyor
Ateş çemberindeki dünyaya karşı bilim vurgusu
Cizre’de seyir halindeki tanker alev topuna döndü
Millî Eğitim Akademisi hazırlık eğitimi programı kesin kayıt sonuçları açıklandı
Belediye Başkanı Geçit: Gençlik projelerine yenilerini ekliyoruz
Milli savunma bakanlığı haftalık basın toplantısında öne çıkan başlıklar
Katar’daki Türkiye misyon personelinin durumu
Yükleniyor







