• BIST 100

    9380,95%0,45
  • DOLAR

    38,05% 0,37
  • EURO

    43,06% 1,20
  • GRAM ALTIN

    3947,38% 1,96
  • Ç. ALTIN

    6383,07% 2,67

Su kuyusu ve künkler bulunan tarihi konak vatandaşın hizmetinde

GÜNDEM 22.11.2022 15:50:04 0
Su kuyusu ve künkler bulunan tarihi konak vatandaşın hizmetinde

Su kuyusu ve künkler bulunan tarihi konak vatandaşın hizmetinde

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesince Şehzadeler Konağı’nda başlatılan restorasyon çalışmaları sona erdi. Kentteki birçok tarihi yapıda restorasyon çalışması başlatan Büyükşehir Belediyesi, çalışması tamamlanan yapıları işlevlendirilerek vatandaşların hizmetine sunmaya devam ediyor.
Sur ilçesinde bulunan ve uzun yıllar bakımsız kalan Şehzadeler Konağı’nda İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığınca geçen yıl ekim ayında restorasyon çalışmasına başlandı. Diyarbakır sivil mimari örneklerinden farklı olarak, içerisinde ‘yaşmak’ (ocaklarında dumanın öne gelmemesi için davlumbaz gibi üst kısımdan sarkan yarım silindirik biçimli parça) bulunan, elips ve dairesel iki farklı geometriye sahip 2 oda ve tuğla tonoz örtülü büyük bir eyvana sahip olan konaktaki hassas çalışmalar tamamlandı.
Tarihi konaktaki restorasyonun aslına uygun yapılabilmesi için özverili bir şekilde çalışma sürdüren ekipler, çimento ile yapılan müdahaleleri temizleyerek aslına uygun harç ve malzemeler ile binayı sağlamlaştırdı. Kubbe ve tonozlarda sıva, duvarlara ise derz uygulaması tamamlanan binada aydınlatma çalışması da tamamlandı.
Restorasyon çalışmaları sırasında binanın özgün döşemesine ait olduğu düşünülen taşlar eksik kısımlarda aslına uygun şekilde yeniden kullanıldı. Restorasyon çalışmaların tamamlanmasıyla Şehzadeler Konağı’na Türk Edebiyatının “7 Güzel Adam”ından biri olarak sayılan ve geçen yıl vefat eden Diyarbakırlı ünlü şair Sezai Karakoç’un adı verilecek. Tarihi konak, “Tematik Edebiyat Gençlik Merkezi” olarak vatandaşların hizmetine sunulacak.
Şehzadeler Konağı’nda müze denetimde ve arkeolog gözetiminde yürütülen çevre düzenleme çalışmaları çerçevesinde, 16. yüzyıla ait olduğu değerlendirilen su künk hatları ve 3 ayrı noktada su kuyusu ile yapıya ait olduğu düşünülen duvar izleri ortaya çıkarılmıştı.
[gallery ids=',62034,62035']

Bursa’da Gazze için tekbir sesleri yükseldi

Meteorolojiden sarı kodlu uyarı

BM: Esad rejiminin devrilmesinden bu yana 400 bin Suriyeli ülkelerine döndü

Yolcu otobüsü ile otomobil çarpıştı: 1 ölü, 1 yaralı

Gıda zehirlenmesi şikayetiyle 11 kişi hastaneye kaldırıldı

Çin, ABD'ye yönelik gümrük vergilerini yüzde 125'e çıkardı

Gazze'de can kaybı 50 bin 912'ye yükseldi

İBB'ye yönelik yolsuzluk soruşturmasında 24 şirkete kayyum atandı

ABD'de 3 kişiyi taşıyan küçük bir uçak düştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye Cumhurbaşkanı Şara ile görüştü

HÜDA PAR'ın merhum Malatya İl Başkanı Dönmezer vefatının sene-i devriyesinde yad edildi

Şanlıurfa'da feci kaza: 1 ölü, 1 yaralı

Ukrayna'ya 21 milyar euro askeri yardım

UNRWA: Gazze'de durum daha da kötüye gidiyor

Filistin'e Yürüyüş Platformu'ndan "Mersin Limanı’ndaki sevkiyatı durdurun" çağrısı

Bingöl'de dağ muzu tezgâhlarda yerini aldı

Beton mikseri şarampole devrildi: 2 yaralı

Hafif ticari araç kontrolden çıkarak yola savruldu: 2 yaralı

Bursa Yenişehir Havalimanı'nda 13 bin 362 yolcuya hizmet verildi

Bingöl'de "kasten öldürme" suçundan aranan şahıs yakalandı

Şırnak'ta ticari araç takla attı: 1 yaralı

Gazze için birlik çağrısı: Zulme son vermek için vahdet şart

Ankaralılar Refah Sınır Kapısı’nın açılması için Mısır Büyükelçiliği önünde buluştu

Trump’tan tarife politikası mesajı

Batman'da silahlı kavga: 1 kişi ağır yaralandı

Hindistan'da şiddetli yağışlar nedeniyle 84 kişi öldü

İki otomobilin çarpıştığı kazada 2 kişi yaralandı

ASİM Başkanı Eraslan: Festival ve karnaval gibi etkinlikler toplumsal değerlere ters düşüyor

Şanlıurfa’da tarihi eser operasyonu

Şanlıurfa'dan TÜBİTAK'ta rekor başarı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ