• BIST 100

    14169,30%0,02
  • DOLAR

    42,85% 0,06
  • EURO

    50,69% 0,07
  • GRAM ALTIN

    6187,83% -0,07
  • Ç. ALTIN

    9975,22% 0,00

Sudan Başbakanı İdris: Savaş bitmezse tehlike Afrika ve dünyayı tehdit eder

06 Kasım 2025, Perşembe 08:08
06 Kasım 2025, Perşembe 08:08
Sudan Başbakanı İdris: Savaş bitmezse tehlike Afrika ve dünyayı tehdit eder
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Sudan Başbakanı Kamel İdris, Darfur'da yaşananların "milli meşruiyete sahip olmayan milislerin işi" olduğunu belirterek, savaşın sona ermemesi halinde krizin Afrika ve küresel güvenlik için ciddi bir tehdit olacağını söyledi.

Sudan Başbakanı Kamel İdris, El Cezire'ye verdiği özel röportajda, Kuzey Darfur'un başkenti El Fasher üzerinde güç iddia eden "Destek Kuvvetleri"nin (RSF) fiili kontrol iddialarını "yanılsama" ve "anlamsız hakimiyet" olarak nitelendirdi. İdris, söz konusu grupların uluslararası veya içsel bir meşruiyeti bulunmadığını, bunların aslında "milisler" ve "paralı askerler" olduğunu vurguladı.

İdris, El Fasher'dan çekilmenin "taktiksel bir geri çekilme" olduğunu; bunu yenilgiden farklı gördüklerini ve ordunun planlı bir şekilde geri dönmeye hazırlandığını söyledi. İktidara bağlı güçlerle yapılan ortak operasyonlarda daha önce milislerin birçok resmi mevkiiden temizlendiğini hatırlattı.

Başbakan, ülkede kıtlık iddialarını da reddetti: "Sudan'da kıtlık yok" dedi ve bu tür iddiaları ülkeyi zayıflatmak isteyenlerin yaydığı bir dezenformasyon olarak nitelendirdi. Devletin gıda güvenliğini sağlamak için yoğun çaba gösterdiğini, toplum içinde dayanışmanın açlığın önlenmesinde etkili olduğunu belirtti. Aynı zamanda uluslararası kuruluşların gıda desteği sağladığını kabul etti.

İdris, uluslararası toplumun milisleri açıkça kınaması ve bu grupları "terörist" olarak tanımlaması gerektiğini savundu. Bu grupların, uluslararası hukuk ve BM kararlarını hiçe sayarak bölgede keyfi şiddet uyguladığını söyledi. Sudan'ın toprak bütünlüğünü ve egemenliğini savunma kapasitesine sahip olduğunu, ülkenin parçalanmasına yönelik girişimlere izin vermeyeceklerini ifade etti.

Savaşın sona erdirilmesi için önerdiği yol haritasında İdris, öncelikle silahsızlandırma sürecinin net bir çerçeveye kavuşturulmasını; milislerin silahlarını teslim etmesini ve belirlenmiş kamplarda konuşlandırılmasını; ayrıca bu üç aşamalı planın uluslararası denetime açık olmasını talep etti. Hükümetin, barışın sağlanması için uluslararası denetime hazır olduğunu vurguladı.

Son olarak Başbakan, çatışmanın yalnızca Sudan'a değil bölge ve dünya güvenliğine de dönük riskler taşıdığını belirterek uluslararası aktörlere uyarıda bulundu: "Sudan bir istasyon; eğer bu milisler mağlup edilmezse, aynı tehdit Afrika'nın diğer ülkelerine ve nihayetinde dünyaya sıçrayacaktır." (İLKHA)

HÜDA PAR Batman İl Başkanlığı'ndan sulh ve uzlaşı raporu

Malatya'daki kütüphane gençlerin buluşma noktası oldu!

Siyonist işgalcilerin saldırılarında Gazze'de bir şehit, çok sayıda yaralı

Millî Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu’nun görev süresi uzatıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Libya Başbakanına taziye telefonu

Siyonist işgalciler Kudüs'te iki evi daha yıktı

Tayvan'da 6,1 büyüklüğünde deprem

Bakan Tekin, mevkidaşı Çavuşoğlu ile görüştü

Diş Hekimi Deniz: Diş sağlığı için sağlıklı beslenme ve düzenli fırçalama şart

Mardin İl Müftü Yardımcısı Zengin: Üç aylar, manevi arınma ve muhasebe fırsatı sunmakta

Regaib Kandili yarın idrak edilecek

Kurtulmuş: Ortak rapor süreci hayati bir eşik

KOBİ’lere IBAN tuzağı

Gaziantep İl Sağlık Müdürü Şahin'den üst solunum yolu enfeksiyonları uyarısı

MSB’den taziye mesajı

"İstikameti: İslam Düşmanlığına Karşı Sessiz Direniş" özel gösterimiyle 8. Siirt Uluslararası Kısa Film Festivali'nde

Diyanet-Sen Şube Başkanı Cihan'dan, namaza yönelik saygısızlığa sert tepki

TDV Tarsus Şubesi’nden öğrencilere çorba ikramı

Siirt’te uyuşturucu testi skandalında çember daralıyor: 5 ilde baskın, 10 firari

Berke: Siyonist rejim Gazze'deki askeri hezimetini siyaset ve medya hamleleriyle örtmeye çalışıyor

Batman'da AMATEM kuruluyor

Batman Esnaf ve Sanatkârlar Odası'ndan esnafa güvenlikte indirim anlaşması

Öğr. Gör. Halmedov: Diş kaybı yalnızca estetik bir sorun değil

Filistinli heyetten Sivas İl Müftüsü Limon’a ziyaret

Mevsimsel geçişler ruh sağlığını etkiliyor

NASA’dan Ay ve Mars yolculukları için kritik adım: Dünya’nın ekzosferi izlenecek

Süreç Komisyonu 20’nci kez toplandı

DMM, “Karadeniz’de Türk gemisi vuruldu” iddialarını yalanladı

NASA’nın SPHEREx gözlemevi tüm gökyüzünün ilk haritasını çıkardı

İki siyasi partinin hukuki varlığı sona erdi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


HÜDA PAR Batman İl Başkanlığı'ndan sulh ve uzlaşı raporu

Malatya'daki kütüphane gençlerin buluşma noktası oldu!

Siyonist işgalcilerin saldırılarında Gazze'de bir şehit, çok sayıda yaralı

Millî Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu’nun görev süresi uzatıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Libya Başbakanına taziye telefonu

Siyonist işgalciler Kudüs'te iki evi daha yıktı

Tayvan'da 6,1 büyüklüğünde deprem