• BIST 100

    15446,37%1,25
  • DOLAR

    43,27% 0,22
  • EURO

    50,19% -0,10
  • GRAM ALTIN

    6374,59% -0,30
  • Ç. ALTIN

    10426,81% 0,75

Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Burhan: Savaş, isyan sona ermeden bitmeyecek

17 Ocak 2026, Cumartesi 12:20
17 Ocak 2026, Cumartesi 12:20
Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Burhan: Savaş, isyan sona ermeden bitmeyecek
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Abdülfettah el-Burhan, "Onur Savaşı devam ediyor ve isyan ile onu destekleyenler tamamen sona ermeden bitmeyecek" dedi. Burhan, Sudan halkının "herhangi bir taraf ya da kişi tarafından dayatılacak çözümleri veya değerleri

Burhan’ın açıklamaları, Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı’nın (WFP), Sudan’da yaşanan ciddi finansman yetersizliği nedeniyle gıda yardımlarının iki ay içinde tükenebileceği uyarısında bulunduğu bir dönemde geldi. Ülkede yaklaşık üç yıldır süren savaş nedeniyle milyonlarca kişi ağır açlıkla karşı karşıya bulunuyor.

Başkent Hartum’un doğusundaki Ad Babikir kasabasını ziyaret eden Burhan, Sudanlılara ülkeyi korumak için birlik ve dayanışma çağrısı yaptı ve yaklaşık üç yıldır devam eden savaşın sürdüğüne dikkat çekti.

Yerel kaynaklar, Sudan ordusunun Darfur bölgesindeki silahlı hareketlere bağlı "Ortak Güç" unsurlarının desteğiyle Güney Kordofan eyaletinde bazı kasabalarda ilerleme kaydettiğini ve bu ilerlemenin, tamamen Hızlı Destek Kuvvetleri’nin (HDK) kontrolünde bulunan Debibat kentine yaklaşılmasını sağladığını bildirdi.

Öte yandan Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, Sudan’a gerçekleştirdiği ziyaret kapsamında Kuzey Kordofan’daki el-Afhad bölgesinde yerinden edilmiş kişilerin kaldığı kampı ziyaret etti.

Sudan Haber Ajansı’nın aktardığına göre Türk, çok sayıda yerinden edilmiş kişiyle bir araya gelerek hükümetin çatışmalardan etkilenenlere yönelik yürüttüğü çalışmaları yerinde inceledi. BM heyetine, Ulusal İnsan Hakları Mekanizması üyeleri de eşlik etti. Türk, perşembe günü Dongola kentinde yaptığı açıklamada, birçok yerinden edilmiş kişinin uygun barınma koşullarından yoksun olduğunu, kadınların ise destek hizmetlerine erişimde ciddi zorluklar yaşadığını belirterek, hayati insani yardımların ulaştırılması için Sudan makamları ve uluslararası toplumun "kapsamlı bir çaba" göstermesi gerektiğini söyledi.

BM Dünya Gıda Programı, yaptığı açıklamada, ciddi finansman eksikliği nedeniyle Sudan’daki gıda yardımlarının iki ay içinde tükenebileceği uyarısında bulundu. Program, milyonlarca insanın ağır açlık çektiği ülkede, gıda paylarının "hayatta kalmayı sağlayacak asgari düzeye" indirildiğini ve ek finansman sağlanmaması hâlinde stokların mart ayı sonuna kadar tamamen biteceğini bildirdi.

WFP, Sudan genelinde yaklaşık 21 milyon kişinin şiddetli açlıkla karşı karşıya olduğunu ve haziran ayına kadar operasyonların sürdürülebilmesi için 700 milyon dolara ihtiyaç duyulduğunu açıkladı. BM destekli Entegre Gıda Güvenliği Aşamalı Sınıflandırma (IPC) raporu ise Kuzey Darfur’daki Faşer ve Güney Kordofan’daki Kadugli kentlerinde kıtlığın yayıldığını, 20 şehirde daha benzer koşulların oluşabileceğini ve kuşatma ile iletişim kesintileri nedeniyle verilerin doğrulanmasının zorlaştığını bildirdi. (İLKHA)

Gaziantep Peygamber Sevdalıları Dernek Başkanı Yaçin: Kudüs ümmetin izzet yoludur

Erzurum’da kereste fabrikasında patlama: 5 yaralı

Filistin Kızılayı, Gazze'de çocuklar için aşılama kampanyası başlattı

Gazze Uluslararası İstikrar Gücü komutanlığına getirilen General Jasper Jeffers kim?

Evde Bakım Yardımı’nda yeni düzenleme

Burak Gross 5. Yılını Büyük İndirimlerle Kutluyor

Acil durumlarda ilk yardım uygulayan kişilerin yaygın olarak yaptığı hatalar

Doç. Dr. Özgen: Serviks kanseri düzenli tarama ve aşı ile önlenebilir

TOKİ Konya kura tarihi güncellendi

Batı Şeria'da devam eden baskın ve alıkoymalar

Enerji ve madenciliğe 486,5 milyar TL kamu yatırımı yapılacak

Batı Şeria genelinde Yahudi çetelerin saldırıları arttı

TÜBİTAK Kış Akademisi sömestir tatilinde kapılarını açıyor

Uluslararası operasyonlarla aranan 17 suçlu Türkiye’ye getirildi

Gazze Belediyesinden su krizi uyarısı

Elektrikli otomobil sayısı bir yılda yüzde 102 artarak 370 bin oldu

Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Burhan: Savaş, isyan sona ermeden bitmeyecek

Prof. Dr. Ebu Zeyd: Kudüs, İslam’a düşman sömürgeci projelerin her zaman hedefi olmuştur

Gazze'de soğuk nedeniyle 27 günlük bebek şehit oldu

Suriye ordusu, Deyr Hafir bölgesine girmeye başladığını duyurdu

Adıyaman'da ruhsatsız silah operasyonu: 7 gözaltı

Afganistan'da su kaynaklarının korunması için farkındalık çalışmaları artırılıyor

İşgal rejiminde intihar olayları yüzde 40 artış gösterdi

Dr. Öğr. Üyesi Öncer: Kudüs’te akan kanın nedeni Batılı müdahalelerdir

Şanlıurfa’da silah ve mühimmat ele geçirildi

Destekleme ve yetiştirme kurslarında yeni dönem başlıyor

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı 13 ilde 16 yeni yatırım alanı belirledi

Erkeklerde meme kanserine yol açan 7 önemli etken

Gazze'de ateşkese rağmen siyonist saldırılar devam ediyor

Trump, Venezuelalı muhalif lider Machado ile yeniden görüşeceğini söyledi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Gaziantep Peygamber Sevdalıları Dernek Başkanı Yaçin: Kudüs ümmetin izzet yoludur

Erzurum’da kereste fabrikasında patlama: 5 yaralı

Filistin Kızılayı, Gazze'de çocuklar için aşılama kampanyası başlattı

Gazze Uluslararası İstikrar Gücü komutanlığına getirilen General Jasper Jeffers kim?

Evde Bakım Yardımı’nda yeni düzenleme

Burak Gross 5. Yılını Büyük İndirimlerle Kutluyor

Acil durumlarda ilk yardım uygulayan kişilerin yaygın olarak yaptığı hatalar