Tarih: 15.10.2024 11:55

Sudan: HDK, BAE büyükelçilik konutunu karargâh olarak kullanıyor

Facebook Twitter Linked-in

Bu açıklama, Dışişleri Bakanı Hüseyin Avad ve Hükümet Sözcüsü Enformasyon Bakanı Graham Abdülkadir'in, ülkenin geçici idari başkenti Port Sudan'da, yabancı diplomatik misyon başkanlarıyla yaptıkları toplantı sonrasında düzenledikleri basın toplantısında yapıldı.

Abdülkadir, "Hızlı Destek Kuvvetleri'nin, büyükelçinin evini başkentteki hayati noktalara saldırılar düzenlemek için bir üs olarak kullandığını, özellikle genelkurmay başkanlığı ve başkentin güneyindeki Şecere bölgesinde bulunan zırhlı birlikler karargahına yönelik saldırılar gerçekleştirdiğini" belirtti.

Ayrıca, Sudan hükümeti, Birleşik Arap Emirlikleri'nin, Hartum'daki büyükelçilik binasını bombaladığına dair iddialarını reddettiğini vurguladı.

Sudan'ın uluslararası anlaşmalara ve diplomatik misyonları koruma yükümlülüğüne saygı gösterdiğini belirten Abdülkadir, Hızlı Destek Kuvvetleri'nin bu binada Katyuşa roket rampaları ve ağır silahlar kurduğuna dair "belgelenmiş kanıtlar" olduğunu söyledi.

Abdülkadir, BAE'yi "isyanın ihtiyaçlarını" karşılamaya devam etmekle suçlayarak, Çad'daki havaalanları ve bölge dışındaki diğer havaalanları aracılığıyla silah ve lojistik destek sağlandığını, ayrıca milis güçlerin yaralılarına BAE'deki gelişmiş hastanelerde tıbbi hizmetler sunulduğunu ifade etti.

Son olarak, Sudan'ın güneydoğusundaki Jebel Moya bölgesinde yaşanan çatışmaların, ordunun BAE'nin silah ve lojistik desteğini sağladığına dair "kesin kanıtlar" ele geçirmesine olanak tanıdığını belirtti.

Sudan Dışişleri Bakanı, BAE'yi, milis güçlerine askeri ve lojistik destek sağlamak için Kızılhaç gibi uluslararası kuruluşların logolarını bu faaliyetler için örtü olarak kullanmakla suçladı. (İLKHA)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —