Sudan Ordusu Sözcüsü Nebil Abdullah, "Ölümsüz bir kahramanlık destanıyla güçlerimiz, bugün Hartum cephesinde başarılarını taçlandırdılar. Hartum'un merkezindeki, Sudan ulusunun egemenliğinin ve onurunun sembolü Cumhurbaşkanlığı Sarayında (HDK lideri Muhammed Hamdan) Dagalu milislerini ezmeyi başardılar." açıklamasını yaptı.
Ordu güçlerinin, Hartum'un merkezindeki bölgelerde HDK mensuplarını ve onların teçhizatlarını tamamen imha ettiğini belirten Abdullah, çok sayıda silah ve mühimmatın ele geçirildiğini ifade etti.
Sudan Kültür ve Enformasyon Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Halid el-İaysir ise şunları kaydetti: "15 Nisan 2023 sabahından bugüne kadar siyasi ve tarihi sembolü olan Cumhurbaşkanlığı Sarayına ulaşan kahraman askerlerimizin attığı her adımın, gurur ve şandan başka bir şey bilmeyen bir milletin sicilinde yeni bir şanlı sayfa açtığı aşikâr bir gerçektir. Bugün (sarayda) bayrak göndere çekildi ve Cumhurbaşkanlığı Sarayı geri döndü. Yolculuk zaferle tamamlanana kadar devam edecek."
Sudan'da 15 Nisan 2023'ten bu yana ordu ve bir zamanlar ona bağlı olan HDK arasında askeri reform ve entegrasyon gibi konulardaki anlaşmazlıklar nedeniyle çatışmalar yaşanıyor.
Birleşmiş Milletlere göre, dünyanın en büyük yerinden edilme ve açlık krizinin yaşandığı Sudan'daki çatışmalar sonucu 20 binden fazla kişi hayatını kaybetti.
Çatışmaların başladığı Nisan 2023'ten bu yana ülkeden ayrılanların sayısı 3,5 milyonu geçti, 9 milyona yakın kişi ülke içinde yerinden edildi. 25 milyondan fazla kişi ise insani yardıma muhtaç durumda bulunuyor. (İLKHA)