• BIST 100

    9237,78%-0,74
  • DOLAR

    38,44% 0,01
  • EURO

    43,94% 0,03
  • GRAM ALTIN

    4089,10% -1,04
  • Ç. ALTIN

    6608,12% 0,28

Sudan'da yüzlerce cesedin bulunduğu toplu mezar keşfedildi

DÜNYA 10.03.2025 16:04:27 0
Sudan

Sudan Ordusu, Bahri’nin kuzeyindeki Ceyli bölgesinde bulunan Keri askeri üssünde gizli bir toplu mezarın ortaya çıkarıldığını belirtti. Mezarın, Hızlı Destek Kuvvetleri tarafından infaz edilen kurbanlara ait olduğu tahmin ediliyor.

The Guardian gazetesinin yürüttüğü bir araştırmaya göre, yüzlerce kişinin işkenceye maruz kaldığı veya aç bırakılarak öldürüldüğü ve ardından Hartum’un kuzeyinde gizli bir toplu mezara gömüldüğü iddia ediliyor.

Gazete, Sudan ordusunun kontrolünü yeniden ele geçirdiği bir Hızlı Destek Kuvvetleri üssüne yapılan ziyarette, bilinmeyen bir gözaltı merkezinin keşfedildiğini bildirdi. Merkezde, duvarlara asılı kelepçeler, ceza odaları ve zeminde kan izleri bulunduğu aktarıldı.

İngiliz gazetesinin haberine göre, bu gözaltı merkezinin yakınında kimliği belirsiz en az 550 mezar bulunuyor. Mezarların çoğunun yakın zamanda kazıldığı ve bazılarında birden fazla cesedin bulunduğu belirtiliyor.

Gazete, keşfedilen toplu mezarı Sudan’daki savaş sırasında bulunan en büyük mezarlık olarak nitelendirerek, bunun bu kanlı çatışmada işlenen en korkunç savaş suçlarından biri olabileceğini vurguladı.

Hızlı Destek Kuvvetleri'nin (HDK) savaşın başlamasının ardından Hartum’un kuzeyindeki bu üssü ele geçirdiği ve burada bir komuta ve eğitim merkezi kurduğu belirtildi.

Gazeteye göre, uydu görüntüleri ve askeri kaynaklar, 15 Nisan 2023’te savaş başlamadan önce bölgede herhangi bir mezarlık olmadığını doğruladı.

Son haftalarda, HDK'nın kontrol alanları giderek daraldı. Sudan ordusu, Hartum, El-Cezire, Kuzey Kurdufan (merkez), Beyaz Nil, Sinnar ve Mavi Nil (güney) eyaletlerinde önemli kazanımlar elde etti.

Üç büyük şehirden oluşan Hartum eyaletinde, ordu artık kuzeydeki Bahri şehrini tamamen, batıdaki Ümmü Derman’ın büyük bölümünü ve eyaletin ortasındaki Hartum’un yüzde 75’ini kontrol ediyor. Hartum’da Cumhurbaşkanlığı Sarayı ve uluslararası havalimanı da ordunun kontrolünde. Ancak HDK, kentin doğu ve güney mahallelerinde varlığını sürdürüyor.

Sudan ordusu ve Hızlı Destek Kuvvetleri arasında Nisan 2023'ten bu yana devam eden savaşta, BM ve yerel yetkililere göre 20 binden fazla kişi öldü ve yaklaşık 15 milyon insan yerinden edildi. (İLKHA)

Şırnak’ta Ziraat Odaları Başkanları, kuraklık sorunu için yetkililere çağrıda bulundu

Ankara’dan ilk hac kafilesi dualarla uğurlandı

İsveç'te silahlı saldırı: 3 ölü

Bakan Işıkhan: Dünya krizlerle sarsılırken istihdamda rekorlar kırdık

Prof. Dr. Tarhan: Uzmanların çelişkili açıklamaları kaygıyı tetikliyor!

Bakanlar Memişoğlu ve Kurum, ortak çalışma alanlarını görüştü

HÜDA PAR Sözcüsü Ramanlı’dan “Covid Yasası” açıklaması: Yargı Paketine alınmazsa Genel Kurul’a sunacağız

Kurumlar vergisi beyanname süresi uzatıldı

Malatya'da hacı adaylarına yönelik seminer düzenlendi

Siirt'te köylere hizmet götürme birliği encümen seçimi yapıldı

Malatya'da suç örgütü operasyonunda tutuklama sayısı 47'ye çıktı

Araç refüje çarptı: Bir yaralı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İtalya ile savunma sanayii alanındaki iş birliğimizi güçlendirmeye devam edeceğiz

Antalya'da bazı aktivistler Gazze'de askerlik yapmak için şubeye başvurdu

İspanya'da büyük elektrik kesintisi en az beş kişinin ölümüne neden oldu

İstanbullular: Ümmetin kurtuluşu, Peygamberimizin izinden gitmekle mümkündür

Atış eğitimi esnasında bir asker hayatını kaybetti

Adana Mevlid-i Nebi etkinliğine katılan gençler: Peygamber sevdasını haykırmaya geldik

Ensarullah: ABD'nin saldırıları Kızıldeniz'deki operasyonlarımızı etkilemedi

Karanlıkta kalan aileye Mardin Umut Kervanı'ndan yardım eli

DEDAŞ Genel Müdürü Arvas: 17 dakikada bir TOGG fiyatına denk gelen bir kaçak kullanım yaşanıyor

Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Ozon tedavisi dönemi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Kut’ül Amare Zaferi mesajı

İstanbul'dan İlk hac kafilesi dualarla uğurlandı

Üniversiteler arası hafızlık yarışmasının bölge finali Diyarbakır'da gerçekleşti

AYM’den hekim disiplin cezalarına iptal

Karkamış Kaymakamlığı'ndan ölen gümrük çalışanı hakkında açıklama

Gaziantep'te hırsızlık suçundan araması bulunan şahıs yakalandı

Adana’dan net mesaj: Karnaval yerine Mevlid-i Nebi

Yağma suçundan araması bulunan şahıs yakalandı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ