"Sudan'dan domuz eti ithalatı yapıldığı" iddiasına yalanlama

Tarih: 10.10.2024 07:56 Güncelleme: 10.10.2024 07:56
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült
Haberi Sesli Oku

Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, "Sudan'dan domuz eti ithalatı yapıldığı" haberlerinin doğru olmadığını bildirdi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi'nden yapılan açıklamada, bazı sosyal medya hesaplarında paylaşılan "Sudan'dan domuz eti ithalatı yapıldığı" iddialarının gerçeği yansıtmadığı ifade edildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bazı sosyal medya hesaplarından paylaşılan ve basın yayın organlarında yer alan, "Sudan’dan domuz eti ithalatı yapıldığı" yönündeki iddialar külliyen yalandır.

Tüm dünyada ticarete konu olan mallar “Armonize Sistem” (GTP) adı verilen sistemle tanımlanmakta ve kodlanmaktadır. Bu sistem çerçevesinde, sığır, koyun ve keçi sakatatlarının yanı sıra diğer hayvanların sakatatları da birlikte 02.06 nolu GTP altında sınıflandırılmıştır. Ticarete konu tüm ürünler bir Gümrük pozisyonu ile sınıflandırılmakta ve tüm anlaşmalar ticarete konu olsun olmasın tüm ürünlerle ilgili değerlendirmeler içermektedir.

24 Aralık 2017 tarihinde imzalanan ancak henüz yürürlüğe girmemiş olan Sudan ile Ticaret ve Ekonomik Ortaklık Anlaşmasında binlerce GTP bulunmaktadır. Uluslararası sınıflandırmadan aktarılan GTP’lerin Anlaşmalar içerisinde bulunması, bu ürünlerin tamamında ticaret yapılacağı anlamına gelmemektedir.

Ülkemizin geçmiş yıllar ithalat verileri incelendiğinde, Sudan’dan 02.06 GTP’te sayılan hayvanların yenilen sakatatlarını ithal etmediği görülecektir.

Diğer taraftan, uluslararası ticaret istatistikleri incelendiğinde Sudan’ın dünyadaki herhangi bir ülkeye domuz eti veya sakatatı ihracatının da bulunmadığı görülmektedir.

Sudan, yüzölçümü bakımından dünyanın 15'inci, Afrika’nın ise üçüncü büyük ülkesi olup, “hem Afrika, hem Arap ülkesi” olarak nitelendirilmektedir. Aynı zamanda COMESA (Doğu ve Güney Afrika Ortak Pazarı) ve Arap Ligi üyeliği sayesinde firmalarımız için Afrika ve Arap pazarına da açılan önemli bir kapı durumundadır.

Anlaşma’nın tam olarak uygulanmasıyla birlikte tüm tarife satırlarının yüzde 87’sini kapsayan geniş yelpazedeki tarım ve sanayi ürünlerimiz 47 milyonluk Sudan pazarına en avantajlı giriş koşullarından yararlanma imkânı elde edecek aynı zamanda Afrika için de ülkemize önemli fırsatlar ortaya çıkaracaktır."

https://x.com/dmmiletisim/status/1844107097245626808

(İLKHA)

Nijerya'da silahlı saldırı: 13 ölü

Mardin’de iki grup arasında kavga: 1 ölü, 1 yaralı

Çankırı'da orman yangını

Endonezya'daki feribot kazasında can kaybı 12'ye yükseldi

Yoon Suk Yeol yine tutuklandı

Gazze'de yardım sırası ölüm tuzaklarına dönüştü: 773 sivil katledildi!

Rusya'dan Ukrayna'ya rekor sayıda insansız hava aracı ile saldırı

Rubio ile Lavrov Malezya’da bir araya geldi

Kamyon uçuruma devrildi: 2 ölü

Siyonist işgalciler Gazze'de bir gazeteciyi daha katletti

Bakan Kacır: Türkiye'nin 81 şehrini kalkınma yolculuğuna dahil ettik

Hakkari'de uyuşturucu operasyonu: 3 gzaltı

Malatya'da bir mobilya deposunda yangın

BM: israil sivillere yönelik ayrım gözetmeksizin saldırılarına devam ediyor

AB: Gazze'ye insani yardım için yeni geçiş noktaları açıklacak

Sürücüsünün direksiyon kontrolünü kaybettiği otomobil bariyere çarptı: 3 yaralı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avusturya Başbakanı Stocker ile görüştü

Fransa ile İngiltere'den nükleer caydırıcılık anlaşması

Diyarbakır’da trafik kazası: 1’i ağır, 4 yaralı

Dışişleri Bakanı Fidan, Avustralyalı mevkidaşı ile görüştü

ABD'de tünel inşaatı çöktü: Mahsur kalan 31 işçi kurtarıldı

Bilecik'te orman yangını

Ebu Ubeyde: Batı Şeria ve Kudüs’te direniş eylemlerini tırmandırın

Mardin'de 8 yıllık husumet yapılan törenle sona erdi

Büyükşehir Belediye Başkanı Er, Kur'an kursu öğrencileri ile bir araya geldi

Yunan limanı işçileri, işgal rejimine giden askerî yükü boşaltmayı reddetti

Yunanistan'da orman yangını

Gazze'de şehit sayısı 57 bin 762'ye yükseldi

MSB: Bedelli askerlik 280 bin 850 lira

Gençlik ve Spor Bakanı Bak: Özellikle çalışan, üreten gençler bizim için çok önemli

Yükleniyor