• BIST 100

    15349,56%0,62
  • DOLAR

    43,27% 0,22
  • EURO

    50,24% -0,02
  • GRAM ALTIN

    6401,25% 0,12
  • Ç. ALTIN

    10384,03% 0,36

Sudanlı alim Şeyh Abdulhay: Sudan'ı ve Filistin'i bölmeye çalışan güç aynı düşmandır

16 Ocak 2026, Cuma 16:37
16 Ocak 2026, Cuma 16:37
Sudanlı alim Şeyh Abdulhay: Sudan
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Sudanlı Meşhur Alimlerden Şeyh Abdulhay Yusuf, "Eğer Filistin’deki bu düşman ortadan kaldırılırsa, Sudan’ın sorunu da büyük ölçüde çözülmüş olacaktır; çünkü Sudan’ı parçalamaya, bölmeye ve zayıflatmaya çalışan güç de aynı düşmandır." dedi.

Sudanlı alim Şeyh Abdulhay, Dünya Kudüs Haftası kapsamında İLKHA'ya açıklamalarda bulundu.

Gazze’de ile Sudan’daki Müslümanların yaşadığı acıların birbirine çok benzediğini söyleyen Şeyh Abdulhay, "Her ikisi de zalim ve acımasız bir düşmanla karşı karşıyadır. Bu düşman nihayetinde siyonisttir ya da Siyonistler tarafından desteklenmektedir; hedef ise aynıdır." dedi.

Hem Sudan halkı hem de Gazze halkının, “Rabbimiz Allah’tır” dedikleri için haksız yere yurtlarından çıkarıldığını ifade eden Şeyh Abdulhay, her iki ülkedeki Müslümanların güven içinde yaşadıkları evlerinden zorla koparıldığını, yerinden edildiğini ve göçmen durumuna düştüklerini kaydetti.

Şeyh Abdulhay, "Ayrıca hem Sudan hem de Gazze, altyapılarının tahrip edilmesine maruz kalmıştır: okulları, hastaneleri, kurumları, güvenlik birimleri, su kuyuları, su istasyonları ve elektrik santralleri hedef alınmıştır. Sudanlılar ve Gazze halkı, dünyanın bu trajediyi seyretmesi fakat bu katliamları ve insan hakları ihlallerini durdurmak için ciddi bir adım atmaması karşısında aynı şekilde acı çekmektedir. Bunun yanı sıra, hem Gazze hem de Sudan, saldırıları destekleyen, finanse eden ve gerçekleri çarpıtmaya çalışan 'Arap siyonistlerinin zararını yaşamaktadır." diye ekledi.

"Sudan’ı parçalamaya, bölmeye ve zayıflatmaya çalışan güç de aynı düşmandır"

Filistin davasının, her Sudanlının kalbinde olduğunu vurgulayan Şeyh Abdulhay, "Bu mesele başladığından beri Sudanlıların tutumu tek bir çizgide olmuştur: Filistin meselesi bir akide meselesidir. Bugün şaşırtıcı olan ise, Sudan’daki bazı savaşçıların Filistin kefiyesi takarak savaşmalarıdır; çünkü Gazze halkının karşı karşıya olduğu düşmanla aynı düşmanla savaştıklarını biliyorlar. Ayrıca Sudan’da Gazze’deki kardeşlerimize destek olmak için halk girişimleri ortaya çıkmıştır. Daha da dikkat çekici olan ise bazı Gazzelilerin Sudanlılara yardım için bağışta bulunmalarıdır. Bu, ümmetin bir olduğunu, kanlarının birbirine denk olduğunu, en zayıfının bile himayeye layık olduğunu ve müminlerin kardeş olduğunu göstermektedir. Sudan halkı şunun da farkındadır: Eğer Filistin’deki bu düşman ortadan kaldırılırsa, Sudan’ın sorunu da büyük ölçüde çözülmüş olacaktır; çünkü Sudan’ı parçalamaya, bölmeye ve zayıflatmaya çalışan güç de aynı düşmandır." şeklinde konuştu.

Sudan halkının bugün karşı karşıya olduğu temel zorluklara değinen Şeyh Abdulhay, şöyle devam etti:

"Kısaca söylemek gerekirse, Sudan vatandaşı bugün her alanda sıkıntı çekmektedir: eğitimde, sağlıkta, gıdada, ilaçta, geçim şartlarında… Ayrıca savaş nedeniyle normal insanların yaptığı gibi seyahat edememektedir; çünkü bir ülke savaşa sürüklendiğinde vatandaşları pek çok ülkede hoş karşılanmamaktadır. Buna ek olarak aileler dağılmıştır: Kimisi farklı bölgelerde, kimisi komşu ülkelerde, kimisi ise daha uzak diyarlardadır. Toplumsal doku da ciddi şekilde zarar görmüştür. Bütün bu sorunların çözümü için inşallah akıllı ve erdemli insanların iş birliğine ihtiyaç vardır." (İLKHA)

Davranış Bilimleri Uzmanı Daban: Yapay zekânın kontrolsüz kullanımı bireyin duygusal, zihinsel ve manevi gelişimini olumsuz etkileyebilir

Nusaybin’de “Dünya Kudüs Haftası” kapsamında basın açıklaması düzenlendi

Suudi, Mısır ve Somali işgalci rejimin "Somaliland" adımının ardından askerî ittifak arayışında

Van’da STK'lardan “Dünya Kudüs Haftası” açıklaması: Kudüs, özgür olana kadar gündemde kalacak

Güney Kore'de otobüs b binasına çarptı: 13 yaralı

Gazze yönetim komitesi başkanı Ali Şaas kimdir?

YEKA RES-2025 yarışmalarının sözleşmeleri imzalandı

Meteorolojiden Marmara Bölgesi için buzlanma ve don uyarısı

Karadeniz’de mayın tehdidine karşı müşterek deniz güvenliği faaliyeti

Türkiye ile Romanya arasında afet yönetimi iş birliği güçlendiriliyor

Konya Selçuk Üniversitesi bünyesinde 800 yataklı yeni hastane yapılıyor

Dağ: Mescid-i Aksa ümmetin ortak sorumluluğudur

Tarımsal destek ödemeleri hesaplara yatıyor

Ukrayna'da enerji sektöründe olağanüstü hal ilan edildi

Türkiye’nin konteynerleri Gazze’de çocuklara sıcak yuva olsun çağrısı

Batman'da tır ve minibüsün karıştığı kazada 6 kişi yaralandı

Yeniden görülmeye başlanan Leyla Aydemir davasında amca tutuklandı

Esenboğa Havalimanı’na üçüncü pist: Yolcu kapasitesi 30 milyona çıkıyor

Prof. Dr. Şen: Bağımlılıklar küresel bir halk sağlığı sorunu

Sudanlı alim Şeyh Abdulhay: Sudan'ı ve Filistin'i bölmeye çalışan güç aynı düşmandır

Konya’da ilk oruç heyecanı yaşayan çocuklara “İlk Oruç Hediyesi” uygulaması hayata geçiyor

Konya Marangozlar Köprülü kavşağı tüm bağlantılarıyla trafiğe açıldı

NASA ve ABD Enerji Bakanlığı’ndan Ay üzerinde nükleer reaktör hamlesi

Konya’da Kudüs Haftası münasebetiyle basın açıklaması düzenlendi

Şanlıurfa Valisi Şıldak karne heyecanına ortak oldu

İTTİHADUL ULEMA'dan çağrı: Gazze ve Kudüs'te yaşanan zulme sessiz kalınamaz

Balıklıgöl platosunda ‘Miracımız Kudüs olsun’ çağrısı

Batman'da öğretmenlere Erasmus+ Projeleri eğitimi verildi

Dr. Hâle Semîr: "Gazzeli kadınların direnişi alkışla değil, destekle ayakta kalır"

Şanlıurfa’da uyuşturucuyla mücadelede seferberlik çağrısı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Davranış Bilimleri Uzmanı Daban: Yapay zekânın kontrolsüz kullanımı bireyin duygusal, zihinsel ve manevi gelişimini olumsuz etkileyebilir

Nusaybin’de “Dünya Kudüs Haftası” kapsamında basın açıklaması düzenlendi

Suudi, Mısır ve Somali işgalci rejimin "Somaliland" adımının ardından askerî ittifak arayışında

Van’da STK'lardan “Dünya Kudüs Haftası” açıklaması: Kudüs, özgür olana kadar gündemde kalacak

Güney Kore'de otobüs b binasına çarptı: 13 yaralı

Gazze yönetim komitesi başkanı Ali Şaas kimdir?

YEKA RES-2025 yarışmalarının sözleşmeleri imzalandı