• BIST 100

    9486,56%0,12
  • DOLAR

    39,20% -0,11
  • EURO

    44,64% -0,54
  • GRAM ALTIN

    4175,09% -1,44
  • Ç. ALTIN

    6833,74% 0,00

Sürekli yorgunluk ve aşırı uyku isteğine dikkat!

SAĞLIK 23.02.2025 11:07:18 0
Sürekli yorgunluk ve aşırı uyku isteğine dikkat!

Psikolog Eren Boz kış depresyonu ya da bilimsel adıyla mevsimsel duygudurum bozukluğu ile ilgili bilgiler verdi.

"Havalar soğudukça, kendinizi daha yorgun, mutsuz ve isteksiz hissetmeye mi başladınız? Sabahları yataktan çıkmak, her zamankinden daha zor mu?" diyen Boz, şu bilgileri verdi: "Eğer cevabınız evetse, yalnız değilsiniz.

Peki, neden kış aylarında ruh halimizde böyle bir değişim oluyor?

Aslında, bunun en büyük sebeplerinden biri güneş ışığının azalması. Güneş ışığı, beynimizde mutluluk hormonu olarak bilinen serotonin seviyesini artırır. Ama günler kısaldıkça ve güneş ışığına daha az maruz kaldıkça, bu hormonun üretimi düşer. Sonuçta, depresif bir ruh haliyle karşı karşıya kalabiliriz. Ayrıca, vücudun biyolojik saatini düzenleyen melatonin hormonu da kışın daha fazla salgılanır, bu da uyku halini artırarak enerji seviyelerimizi düşürür.

Kış depresyonunun belirtileri herkes için farklı olabilir, ama genelde sürekli yorgunluk, aşırı uyuma isteği, motivasyon kaybı, sosyal hayattan uzaklaşma ve genel bir mutsuzluk hali görülür. Bu belirtiler zaman zaman birkaç gün sürebilir ve kendi kendine geçebilir. Ancak, eğer uzun süre devam eder ve günlük yaşamınızı zorlaştırmaya başlarsa, bu durum daha ciddi bir depresyona dönüşebilir.

Eğer siz de kış depresyonu yaşadığınızı düşünüyorsanız, bazı küçük ama etkili önlemlerle bu süreci daha kolay atlatabilirsiniz. Örneğin, güneşli günlerde dışarı çıkmaya çalışmak, sabahları kısa yürüyüşler yapmak size çok iyi gelebilir. Evinizdeki perdeleri açarak, doğal ışığın içeri girmesini sağlayabilirsiniz. Ayrıca, sağlıklı beslenmek de önemli. Karbonhidrat ağırlıklı yiyecekler yerine, protein, sebze ve sağlıklı yağlar içeren bir beslenme düzeni, ruh haliniz üzerinde olumlu bir etki yapabilir. Bir diğer önemli nokta da sosyal bağlantılarımızı kaybetmemek. Kış depresyonunun belirtilerinden biri de, sosyal hayattan uzaklaşmak. Bu yüzden, sevdiklerinizle vakit geçirmek, yalnız kalmak yerine birlikte bir şeyler yapmak, kendinizi daha iyi hissettirir. Fazla uyumak da depresyonu artırabilir, bu yüzden uyku düzeninizi belirli bir saate oturtmak faydalı olacaktır."

Boz, "Ve son olarak, eğer belirtiler gerçekten şiddetli ve günlük yaşamınızı olumsuz etkiliyorsa, bir uzmandan destek almak en doğru adım olacaktır. Kış ayları zor geçiyor olabilir ama biraz dikkat ve özenle ruh halinizi koruyabilir ve bu süreci çok daha sağlıklı bir şekilde atlatabilirsiniz." dedi. (İLKHA) 

Kırgızistan'da 5.1 büyüklüğünde deprem

Gaziantep'te siber dolandırıcılık operasyonu: 4 tutuklama

Şanlıurfa'da buğday tarlasında yangın: 170 dönüm alan kül oldu

Yunanistan'da 5,2 büyüklüğünde deprem

Meksika'da küçük bir uçak düştü: 3 ölü

Kurbanlık satıcıları şikayetçi: Kurbanlıklar elimizde kaldı, satışlar durma noktasına geldi

Seyir halindeki araçta çıkan yangın maddi hasara yol açtı

Adana'da ağaçlık alanda yangın

Ankara'da "15. Geleneksel Ümmet Bayramlaşması" gerçekleştirildi

Gazze'de yeni bir katliam: En az 15 şehit, 50'den fazla yaralı

Diyarbakır'daki yangın faciasında gözaltı sayısı 5'e yükseldi

Bayramın ilk gününde 692 trafik kazası: 7 kişi hayatını kaybetti, 1128 kişi yaralandı

Otomobil şarampole yuvarlandı: 5 yaralı

Şanlıurfa'da silahlı kavga: 1 ölü

Çocuk kavgası taşlı, sopalı çatışmaya dönüştü: 5 yaralı

Bingöl'de uyuşturucu satıcısı yakalandı

Bayramda gezmek yerine sınava hazırlanmayı tercih ettiler

Umut Kervanı, Bursa’da kurban bağışlarını ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyor

Hacılar, teşrik günlerinin ilkinde cemreleri taşladı

BM: israil, uluslararası gazetecilerin Gazze'ye girişini engelleyerek gerçeklerin üzerini örtüyor

AB'den siyonist rejime kısmi yaptırım sinyali

Madleen gemisi bugün Gazze'ye ulaşacak

UNICEF'ten acil çağrı: Gazze'de çocuklar yok ediliyor, derhal ateşkes ilan edilmeli

BM: "Gazze İnsani Vakfı" yardımları savaş aracı olarak kullanıyor

Sivas'ta KKKA nedeniyle ölenlerin sayısı 6'ya yükseldi

Yahudiler ekini ve nesli ifsad etmeyi sürdürüyor

Kurbanlık hayvanların derisini satmak caiz mi?

Han Yunus ve Refah'ta bu sabah 17 şehit

İşgalcinin yeni oyunu: Gazze'de yerel çetelerle direnişi parçalama taktikleri

Gazze'de adım adım işgal: Kuzeyde zorunlu göç emri

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ