• BIST 100

    9486,56%0,12
  • DOLAR

    39,20% -0,11
  • EURO

    44,64% -0,54
  • GRAM ALTIN

    4175,09% -1,44
  • Ç. ALTIN

    6833,74% 0,00

Süresiz nafaka 37 yıldır mağduriyet oluşturuyor

RÖPORTAJ 16.04.2025 14:52:56 0
Süresiz nafaka 37 yıldır mağduriyet oluşturuyor

Nafakayla kadını koruyacağız derken erkeği zor durumda bırakmanın devlet ve topluma yakışmadığını vurgulayan Klinik Psikolog Mehmet İnkaya, "Meseleyi kadın-erkek olarak bir arada düşünmek zorundayız. Toplum analiz edilerek, nafakanın kanunlaştırılması ge

37 yıldır yüzbinlerce insanın mağdur olmasına neden olan süresiz nafaka zulmü devam ediyor.

Ciddi mağduriyetlere neden olan süresiz nafaka uygulamasına ilişkin İLKHA muhabirine konuşan Klinik Psikolog ve Aile Danışmanı Mehmet İnkaya, süresiz nafakanın erkekleri ekonomik ve psikolojik olarak çıkmaza sürüklediğini belirtti.

Kadınların nafaka konusunda pozitif ayrımcılığı suiistimal ettiğine ve bunun erkekleri zora soktuğuna dikkat çeken İnkaya, süresiz nafakanın büyük bir haksızlık oluşturduğunuı söyledi.

"Nafakanın yasal anlamda ele alınması gerekir"

Boşanmaların beraberinde nafakayı getirdiğine dikkat çeken İnkaya, "Özellikle kadınlar nafaka konusunda çok ısrarcılar. Nafaka alan bir erkeğin olduğunu duymadık. Nafaka alan kadınların sayısı fazladır. Bir ay evli kalan bir kadın, 'ben istemiyorum' diyerek boşanmak amacıyla mahkemeye başvuruyorlar. Kadının pozitif ayrımcılığı noktasında mahkeme, kadına nafaka verilmesine karar veriyor. Nafaka, kanuna göre ne yazık ki süreklilik arz ediyor. Kadın, evlenmediği ve iş sahibi olmadığı sürece nafaka devam ediyor. Bu nedenle kadın çalışırken, resmi olarak çalışmadığı gibi, resmi olarak da evlenmiyor. Birliktelik olacaksa bile, resmi noktada da olmuyor. Bu durum son derece sıkıntılı bir süreçtir. Nafakanın yasal anlamda ele alınması gerekir. Toplum analiz edilerek, nafakanın kanunlaştırılması gerekir." dedi.

"Kadınlar, pozitif ayrımcılığından dolayı meseleyi suiistimal ediyorlar"

Nafaka konusunda tavsiyelerde bulunan İnkaya, "Kişiler ne kadar evli kalmışlarsa, o kadar nafaka ödeme olayı gerçekleşsin. Bir yıl evli kalan, bir yıl nafaka ödesin. Bir yıl evli olmasına rağmen ölene kadar devam eden nafaka çok büyük bir haksızlıktır. Bu haksızlığın önüne geçmek lazımdır. Kadınlar, pozitif ayrımcılığından dolayı bu meseleyi suiistimal ediyorlar. Bu durumda erkeklerin zor durumda olduğunu görüyoruz. Toplumun reisi olarak bilinen erkeklerin de korunması gerektiğini düşünüyorum." diye belirtti.

"Meseleyi kadın-erkek olarak bir arada düşünmek zorundayız"

Kadını koruyacağız diye erkeği zor durumda bırakmak, hem devlete, hem de topluma yakışmadığını ifade eden İnkaya, "Meseleyi kadın-erkek olarak bir arada düşünmek zorundayız. Nafakadan dolayı erkeğin de bir takım zorluklar yaşadığını, nafakayı bulamadığı takdirde cezaevine girdiğine şahit oluyoruz. Böyle şeylerin yaşanmasını kimse istememelidir. Nafakayı isteyen bir takım kadın dernekleri ellerini vicdanlarına koysunlar. Erkeklerin de ne kadar zor bir durumda yaşadığını görsünler. Ona göre kadın haklarını savunmaya devam etsinler. Özellikle devlet ve toplumun bir arada nafaka konusunu çözmesini istiyoruz." diye konuştu.(İLKHA)

 

Ankara'da "15. Geleneksel Ümmet Bayramlaşması" gerçekleştirildi

Gazze'de yeni bir katliam: En az 15 şehit, 50'den fazla yaralı

Diyarbakır'daki yangın faciasında gözaltı sayısı 5'e yükseldi

Bayramın ilk gününde 692 trafik kazası: 7 kişi hayatını kaybetti, 1128 kişi yaralandı

Otomobil şarampole yuvarlandı: 5 yaralı

Şanlıurfa'da silahlı kavga: 1 ölü

Çocuk kavgası taşlı, sopalı çatışmaya dönüştü: 5 yaralı

Bingöl'de uyuşturucu satıcısı yakalandı

Bayramda gezmek yerine sınava hazırlanmayı tercih ettiler

Umut Kervanı, Bursa’da kurban bağışlarını ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyor

Hacılar, teşrik günlerinin ilkinde cemreleri taşladı

BM: israil, uluslararası gazetecilerin Gazze'ye girişini engelleyerek gerçeklerin üzerini örtüyor

AB'den siyonist rejime kısmi yaptırım sinyali

Madleen gemisi bugün Gazze'ye ulaşacak

UNICEF'ten acil çağrı: Gazze'de çocuklar yok ediliyor, derhal ateşkes ilan edilmeli

BM: "Gazze İnsani Vakfı" yardımları savaş aracı olarak kullanıyor

Sivas'ta KKKA nedeniyle ölenlerin sayısı 6'ya yükseldi

Yahudiler ekini ve nesli ifsad etmeyi sürdürüyor

Kurbanlık hayvanların derisini satmak caiz mi?

Han Yunus ve Refah'ta bu sabah 17 şehit

İşgalcinin yeni oyunu: Gazze'de yerel çetelerle direnişi parçalama taktikleri

Gazze'de adım adım işgal: Kuzeyde zorunlu göç emri

Meteorolojiden 10 kente sağanak uyarısı

Uluslararası Çalışma Örgütü'nden tarihi karar: Filistin'e "gözlemci devlet" statüsü verildi

Ebu Ubeyde: Daha fazla tabut karşılamaya hazırlanın

Gazze'de direniş: Siyonist rejim 4 askerinin öldürüldüğünü, 17'sinin yaralandığını kabul etti

Siyonist rejim El-Cezire'nin Ramallah bürosunu kapattı

Kurban Bayramı'nda katliam: Siyonist rejim Gazze'de 31 Filistinliyi şehit etti

Otomobil uçuruma yuvarlandı: 4 yaralı

İzmir açıklarında 18 düzensiz göçmen yakalandı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ