• BIST 100

    15807,88%-0,41
  • DOLAR

    44,44% 0,07
  • EURO

    51,07% -0,17
  • GRAM ALTIN

    6362,52% -0,86
  • Ç. ALTIN

    10645,44% 0,00

Suriye’de insani kriz derinleşiyor: Şeyh Maksut ve Eşrefiye’de kıtlık var

27 Ocak 2026, Salı 14:38
27 Ocak 2026, Salı 14:38
Suriye’de insani kriz derinleşiyor: Şeyh Maksut ve Eşrefiye’de kıtlık var
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Umut Kervanı Vakfı 2. Bölge Koordinatörü Mehmet Faik Doğan, Suriye’de özellikle Halep’e bağlı Şeyh Maksut ve Eşrefiye mahallelerinde yaşanan ağır insani tabloya dikkat çekerek, tüm hayırseverlere acil yardım çağrısında bulundu.

Suriye’de yaklaşık 15 yıldır devam eden çatışmaların en büyük bedelini sivil halkın ödediğini belirten Umut Kervanı Vakfı 2. Bölge Koordinatörü Mehmet Faik Doğan, son dönemde yeniden şiddetlenen çatışmalarla birlikte insani krizin daha da derinleştiğini söyledi. Doğan, özellikle son ziyaretlerinde Şeyh Maksut, Eşrefiye ve Afrin bölgelerinde karşılaştıkları manzaranın ‘içler acısı’ olduğunu ifade etti.

“Suriye’de kıtlık söz konusu”

Mehmet Faik Doğan “Suriye yaklaşık 15 yıldır çatışma içinde. Son bir, bir buçuk yılda kısa süreli bir duraksama olmuştu ancak maalesef yeniden çatışmalar başladı. Bu süreçte en ağır bedeli yine siviller ödüyor. Özellikle Şeyh Maksut ve Eşrefiye mahallelerinde deyim yerindeyse bir kıtlık söz konusu. Su yok, elektrik yok, altyapı yok. Isınacak yakacakları, üzerlerini örtecek battaniyeleri dahi yok. İnsanlar temel yaşam malzemelerinin tamamına acil şekilde ihtiyaç duyuyor.” dedi.

“Türkiye’nin farklı illerinden 10 tıra yakın yardım”

Yaşanan tabloyu yerinde gördükten sonra vakıf merkezleriyle istişare ederek acil yardım çağrısında bulunduklarını aktaran Doğan “Türkiye genelinde hızlı bir yardım seferberliği başlattık. Şu anda gıda, un ve temel insani yardım malzemelerinden oluşan ilk yardımlarımız Suriye’ye geçmiş durumda. Kısa süre içerisinde dağıtımı yapılacak. Bunun ardından Türkiye’nin farklı illerinden en az 10 tıra yakın yeni yardım konvoyu daha yola çıkacak.” diye konuştu.

“Mağduriyet bilinenden daha büyük”

Yapılan yardımların mevcut tablo karşısında yeterli olmadığını vurgulayan Doğan “Sadece Şeyh Maksut ve Eşrefiye mahallelerinde yaşayan nüfusun 250 ila 300 bin civarında. İki mahalleden bahsediyoruz ama nüfus itibarıyla büyük bir ilçe büyüklüğünde. Buna Haseki, Rakka, Kamışlo, Kobani ve Afrin gibi bölgeleri de eklediğimizde mağduriyetin ne kadar büyük olduğu daha net ortaya çıkıyor.” ifadelerini kullandı.

“Umut Kervanı olarak elimizi, gerekirse gövdemizi taşın altına koymaya kararlıyız”

Tüm hayırseverlere çağrıda bulunan Mehmet Faik Doğan “Empati yapmak çok önemli. Allah kimseyi böyle bir duruma düşürmesin. Ancak bugün oradaki sivil halk bu halde ve uzanacak bir umut elini bekliyor. Biz Umut Kervanı olarak elimizi, gerekirse gövdemizi taşın altına koymaya kararlıyız. Kardeşlerimizi sahipsiz bırakmayacağız. Tüm duyarlı vatandaşlarımızı da bu iyilik seferberliğine destek olmaya davet ediyoruz.” dedi.

Doğan, yaşanan mağduriyetin ancak yerinde görülünce tam anlamıyla idrak edilebildiğini belirterek “Bazı gerçekler yaşanmadan anlaşılamıyor. Biz de son dağıtımlarımızda bunu bir kez daha gördük. Bu nedenle çağrımız nettir: Tüm kardeşlerimiz ve hayırseverler elini taşın altına koysun.” şeklinde konuştu. (İLKHA)

Ömer Faruk SEYHAN

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Bakan Kurum: Gıda israfı sadece bugünü değil, yarını da tüketir

Hindistan'a ait LPG tankerleri Hürmüz Boğazı'ndan geçti

Pezeşkiyan: ABD'de halk, ülkeyi yöneten israilli krallardan yoruldu

Adana’da bir binanın damında torpillerin patlaması sonucu 1 kişi hayatını kaybetti

Kuzey Kore'de yeni nesil roket motoru test edildi

COP31 kapsamında Çevre ve İklim Medya Turları'nın ilki düzenlendi

Muğla'da kaçak avlanan 80 kilogram kefal balığına el konuldu

ABD'den Katar'daki vatandaşlarına uyarı

Arap Birliği Genel Sekreterliğine Nebil Fehmi seçildi

Manisa'da uyuşturucu operasyonu: 2 tutuklama

CHP Genel Başkanı Özel hakkında soruşturma başlatıldı

Dışişleri Bakanı Fidan, Pakistan Başbakanı Şerif ile görüştü

Gazze'de alıkonulan 5 Filistinli esir serbest bırakıldı

Mersin'de trafik kazasında yaralanan kişi hayatını kaybetti

Çin ile Kuzey Kore arasında uçak seferleri yeniden başlatılacak

Meteorolojiden çok sayıda il için sağanak uyarısı

Dışişleri Bakanı Fidan, Mısırlı mevkidaşı Abdulati ile görüştü

Gazze'de can kaybı 72 bin 278'e yükseldi

İçişleri Bakanlığından 18 il için kar ve sağanak uyarısı

Slovakya’dan AB’ye veto tehdidi

Harkov Bölgesi'nde bir yerleşim yeri daha Rusya'nın kontrolüne geçti

Yapıcıoğlu'ndan IKBY Başkanı Barzani'ye "geçmiş olsun" telefonu

Uzmandan obezite uyarısı: Hareketsiz yaşam obezite riskini artırıyor

Mardin’de kuyumcudan 60 bin liralık yüzük çalındı: O anlar güvenlik kamerasına yansıdı

Siirt’te uyuşturucu operasyonu: 9 kilo 700 gram esrar ele geçirildi

Gaziantep’te çocuklar camide buluştu

Malatya'da zincirleme kaza: 1 ölü, 1 yaralı

Ankara'da feci kaza: 1 ölü, 4 yaralı

Gaziantep’te çok sayıda elektronik ürün ele geçirildi: 1 gözaltı

Ticaret Bakanlığı: israil ile ticaret iddiaları yalandır

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Bakan Kurum: Gıda israfı sadece bugünü değil, yarını da tüketir

Hindistan'a ait LPG tankerleri Hürmüz Boğazı'ndan geçti

Pezeşkiyan: ABD'de halk, ülkeyi yöneten israilli krallardan yoruldu

Adana’da bir binanın damında torpillerin patlaması sonucu 1 kişi hayatını kaybetti

Kuzey Kore'de yeni nesil roket motoru test edildi

COP31 kapsamında Çevre ve İklim Medya Turları'nın ilki düzenlendi

Muğla'da kaçak avlanan 80 kilogram kefal balığına el konuldu