• BIST 100

    15036,80%0,81
  • DOLAR

    43,12% 0,00
  • EURO

    50,40% 0,37
  • GRAM ALTIN

    6364,11% 1,82
  • Ç. ALTIN

    10268,62% 0,98

Sürücü uzmanından uyarı: Karlı ve buzlu yollarda en sık yapılan hatalar

13 Ocak 2026, Salı 12:48
13 Ocak 2026, Salı 12:48
Sürücü uzmanından uyarı: Karlı ve buzlu yollarda en sık yapılan hatalar
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Karlı ve buzlu havalarda dikkat edilmesi gereken kuralları sürücülere hatırlatan trafik ve güvenli sürüş uzmanı Mesut Tulukçu, karlı ve buzlu havalarda yol tutuşunun ciddi şekilde azaldığını belirterek, ani fren ve direksiyon hareketlerinin kazalara dave

Etkili olan kar yağışı ve buzlanmaya karşı sürücüleri uyaran trafik ve güvenli sürüş uzmanı Mesut Tulukçu, kış lastiğinden takip mesafesine, zincir kullanımından gizli buzlanmaya kadar hayati tavsiyelerde bulundu.

Etkili olan yoğun kar yağışı ve eksi derecelere düşen hava sıcaklıkları, trafikte riskleri de beraberinde getiriyor. İLKHA mikrofonuna konuşan trafik ve güvenli sürüş uzmanı Tulukçu, kış şartlarında güvenli sürüş için sürücülerin dikkat etmesi gereken konulara ilişkin sürücüleri uyardı.

"Aracın kış şartlarına uygun olması gerekir. Kış lastiği mutlaka takılı olmalı, lastik diş derinliği yeterli olmalı"

Sürüş esnasında en sık yapılan hataların ve frenlemenin nasıl yapılması gerektiği konusunda bilgi veren Tulukçu, "En büyük risk, yol tutuşunun ciddi şekilde azalmasıdır. Karlı ve özellikle buzlu zeminlerde fren mesafesi normal şartlara göre 5-10 kat artar. Sürücüler genellikle bu durumu hafife alıyor ve bu da kazalara davetiye çıkarıyor. Öncelikle aracın kış şartlarına uygun olması gerekir. Kış lastiği mutlaka takılı olmalı, lastik diş derinliği yeterli olmalı. Antifriz seviyesi, cam suları, silecekler, farlar ve akü kontrol edilmeden yola çıkılmamalıdır. Ayrıca yakıt deposu da mümkün olduğunca dolu olmalıdır. En sık yapılan hata ani fren ve ani direksiyon hareketleridir. Karlı ve buzlu yolda sert fren yapmak aracın kaymasına neden olur. Aynı şekilde ani gaz vermek de patinaja yol açar. Bu şartlarda sakin, kontrollü ve yumuşak kullanım esastır. Frenleme mümkün olduğunca motor freniyle yapılmalıdır. Araçla aradaki takip mesafesi normalin en az 2–3 katı olmalı. ABS’li araçlarda frene kontrollü basılmalı, ABS’siz araçlarda ise, pompalama yöntemi tercih edilmelidir." dedi.

"Zincir, lastik patinaja düştüğünde değil, yola çıkmadan önce takılmalıdır"

Yokuşlarda ve virajlarda sürücülerin daha dikkatli olması gerektiğini aktaran Tulukçu, "Çünkü hız arttıkça aracın kontrolü azalır. Karlı ve buzlu yollarda hız sınırı tabeladaki rakam değil, yolun ve hava şartlarının izin verdiği hızdır. Düşük hız, sürücünün en büyük güvenliğidir. Yokuşlara girmeden önce uygun vites seçilmeli, yokuş içinde vites değiştirilmemelidir. Virajlara mutlaka yavaş girilmeli, viraj içinde fren yapılmamalıdır. Araç mümkün olduğunca sabit hızla virajı tamamlamalıdır.  Köprüler, viyadükler, gölgede kalan kesimler ve sabah erken saatler buzlanmanın en yoğun olduğu yerlerdir. Bu bölgelerde sürücüler görünürde kar olmasa bile buz olabileceğini unutmamalıdır. Zincir, lastik patinaja düştüğünde değil, yola çıkmadan önce takılmalıdır. Zincir sadece çekiş olan tekerleklere takılır ve kullanıldıktan sonra asfalt zeminde uzun süre devam edilmemelidir." dedi.

"Karlı ve buzlu yollarda sürüşte hız değil, kontrol önemlidir "

Zorunlu olmadıkça karlı ve buzlu havalarda araçla seyahat edilmemesinin daha iyi olacağını aktaran Tulukçu, "Kesinlikle zorunlu bir durum yoksa, özellikle yoğun kar ve buzlanma uyarısı varken yola çıkmamak en doğru karardır. Hiçbir yolculuk can güvenliğinden daha önemli değildir. Kış şartlarında acele yoktur, telafi yoktur. Kurallara uymak, hız yapmamak ve aracı tanımak hayati önem taşır. Güvenli sürüş bir tercih değil, bir sorumluluktur. Karlı ve buzlu yollarda sürüşte hız değil, kontrol önemlidir. Ani fren ani direksiyon kazaya davettir. Özellikle bu havalarda takip mesafesi hayat mesafesidir. Kış lastiği bir tercih değil güvenliğin temelidir. Unutmayalım kış şartlarında acele eden değil, sabreden güvenle yol alır. Tüm sürücülerimize güvenli sürüşler dileriz." dedi.  (İLKHA)

Siverek’te ilçe halk kütüphanesi ile bebek ve çocuk kütüphanesi hizmete açıldı

Gazze'de soğuk nedeniyle bir çocuk daha hayatını kaybetti

Pentagon, Trump'a İran'a karşı "daha geniş kapsamlı" saldırı seçenekleri sunuyor

Doç. Dr. Özdemir: Din eğitiminin altın anahtarı gönüllere girmektir

Öğrenciler yarıyıl tatilinde her kademeye özel yayınlarla desteklenecek

Her an facia yaşanabilir: Kurtalan girişinde tonlarca ağırlık tehlike saçıyor

Adana’da saldırıya uğrayan öğretmen konuştu: Silahla ateş edilerek can güvenliğimiz tehlikeye atıldı

Adana'da öğretmene yönelik şiddet dolayısıyla eğitimciler bir araya geldi

BM: Gazze'de akut yetersiz beslenme vakaları 95 bine dayandı

Antalya Alanya’da kaçak gözlük operasyonu

Konya Ilgın’da kar yağışından dolayı eğitime ara verildi

Konya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı belli oldu

Kadınlara serviks kanseri taraması

Bingöl’de aranan 7 hükümlü yakalandı

Suriye ordusu bazı bölgeleri kapalı askeri bölge ilan etti

Engelli Aktif Yaşam Merkezi, bireylerin toplumsal katılımını destekliyor

Batman'da Kur'an kurslarına yoğun ilgi

Batman'da yılın ilk okuma yazma kursu başladı

İşgalciler Kudüs'te UNRWA binalarının elektrik ve suyunu kesmeye hazırlanıyor

Zorlu kış koşullarına rağmen köylerde aşı çalışmaları sürüyor

Maltepe’de riskli binalar yenilendi

İstanbul’da ünlülere uyuşturucu operasyonu

İMO Gaziantep Şube Başkanı Güçyetmez: Mevcut binalar periyodik olarak denetlenmelidir

Samsun’da uyuşturucu operasyonu

Alaçatı RES’te yerli üretim dönemi

Sürücü uzmanından uyarı: Karlı ve buzlu yollarda en sık yapılan hatalar

Peygamber Sevdalıları'ndan "Siyer Yarışması" kayıtları için son çağrı

Endonezya'dan "hava koşullarını değiştirme" operasyonu

Çin: Gümrük savaşlarında kazanan yok

Gazze'de siyonist rejimin saldırılarıyla zayıflayan binalar çöktü: 4 şehit

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Siverek’te ilçe halk kütüphanesi ile bebek ve çocuk kütüphanesi hizmete açıldı

Gazze'de soğuk nedeniyle bir çocuk daha hayatını kaybetti

Pentagon, Trump'a İran'a karşı "daha geniş kapsamlı" saldırı seçenekleri sunuyor

Doç. Dr. Özdemir: Din eğitiminin altın anahtarı gönüllere girmektir

Öğrenciler yarıyıl tatilinde her kademeye özel yayınlarla desteklenecek

Her an facia yaşanabilir: Kurtalan girişinde tonlarca ağırlık tehlike saçıyor

Adana’da saldırıya uğrayan öğretmen konuştu: Silahla ateş edilerek can güvenliğimiz tehlikeye atıldı