Tarih: 27.09.2024 12:28

Suudi Arabistan: "İki Devletli Çözüm" için uluslararası koalisyon kuruldu

Facebook Twitter Linked-in

Suudi Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan, onlarca yıldır süren uluslararası çabaların başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından bölgeyi topyekûn bir savaşın eşiğine getiren Filistin'de, iki devletli çözümün uygulanması için destek toplamak ve bir Filistin devleti kurmak amacıyla yeni bir girişimin başlatıldığını duyurdu.

Prens Faysal bin Ferhan, Arap Birliği, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve Norveç'in de katıldığı toplantıda yaptığı konuşmada, "İki Devletli Çözümün Uygulanması İçin Küresel İttifak"ın tanıtımını yaptı.

İlk toplantının Riyad'da yapılacağını söyleyen Prens Faysal, girişimin ortak bir Arap ve Avrupa çabası olduğunu sözlerine ekledi. "Adil ve kapsamlı bir barış için güvenilir ve geri döndürülemez bir plan elde etmek için her türlü çabayı göstereceğiz" dedi.

Suudi Dışişleri Bakanı, derhal ateşkes sağlanması ve iki devletli çözümün uygulanması yönünde somut sonuçlara yol açacak kararların alınması için topluca hareket edilmesi gerektiğini, "bunların başında bağımsız bir Filistin devleti gelmesi gerektiğini" yineledi.

İşgalcilerin saldırılarının Batı Şeria, Mescid-i Aksa ve diğer Müslüman ve Hristiyan kutsal mekanlarda yıkıcı bir insani felakete yol açtığını söyleyen Prens Faysal, "siyonistlerin nefs-i müdafaa" iddialarının işgalciler tarafından on binlerce sivilin öldürülmesini, zorla yerinden edilmesini, açlığın bir savaş aracı olarak kullanılmasını, tahrik edilmesini, insanlıktan çıkarılmasını, cinsel şiddet ve belgelenen diğer suçlar da dahil olmak üzere sistematik işkenceyi meşru kılmadığını vurguladı.

Suudi Arabistan, başkenti Doğu Kudüs olan 1967 sınırları temelinde bir Filistin devleti kurulmadan siyonist rejim ile diplomatik ilişki kurmayacağını defalarca dile getirdi.

Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman geçen hafta Riyad'ın Filistin devleti olmadan işgal rejimini tanımayacağını belirterek, Filistin halkına karşı "israil işgalinin suçlarını" kınadı. (İLKHA)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —