-
BIST 100
15807,88%-0,41
-
DOLAR
44,37% 0,19
-
EURO
51,18% -0,07
-
GRAM ALTIN
6417,41% 2,74
-
Ç. ALTIN
10535,37% -0,74
Suudi koalisyonu, BAE silah sevkiyatını neden vurduğunu açıkladı
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Yemen'de sözde hükümet adına hareket ettiğini belirten Koalisyon Komutanlığı, Mukalla Limanı'na izinsiz sokulan ve BAE'den gelen silah sevkiyatının neden hedef alındığını ayrıntılarıyla duyurdu. Açıklamada, sevkiyatın çatışmayı körükleme riski taşıdığı v
Yemen'de Suudi Koalisyon Komutanlığı Sözcüsü Tümgeneral Turki el-Maliki, salı günü şafak vakti Mukalla Limanı'nda gerçekleştirilen hava saldırısına ilişkin ayrıntıları kamuoyuyla paylaştı. El-Maliki, saldırının, Birleşik Arap Emirlikleri'nden gelen ve silah yüklü olduğu tespit edilen iki gemiye yönelik olduğunu açıkladı.
El-Maliki'nin verdiği bilgilere göre, söz konusu iki gemi, sözde Yemen hükümeti ve Koalisyon Komutanlığı'ndan resmi giriş izni almadan Mukalla Limanı'na girdi. Gemilerin, Yemen kara sularına ulaşmadan önce takip ve tanımlama sistemlerini kapattığı da tespit edildi. Sevkiyatın belgelenmesinin ardından, BAE nezdinde üst düzey yetkililere ulaşılarak bu desteğin limandan çıkarılmaması yönünde uyarıda bulunuldu.
Sözcü, gemilerin limana giriş sürecinde Mukalla Limanı'nın kapatıldığını, tüm yerel çalışanların ve personelin tahliye edildiğini, daha sonra gemilerde 80'den fazla askeri araç ile silah ve mühimmat yüklü çok sayıda konteyner bulunduğunun anlaşıldığını aktardı.
El-Maliki, uyarılara rağmen BAE tarafının, Suudi Arabistan'a bilgi vermeden araçları ve silah konteynerlerini Reyyan Üssü'ne taşıdığını belirtti. Bu üste sınırlı sayıda Emirlik askeri unsurunun ve sahadaki gerilimi artıran güçlerin bulunduğu ifade edildi. Koalisyonun bu adımı "çatışmayı besleyen tehlikeli bir tırmanış" olarak değerlendirdiği vurgulandı.
Koalisyon Komutanlığı, silahların limana geri getirilmesini talep ettiğini, askeri araçların yeniden limana döndürüldüğünü ancak silah konteynerlerinin Reyyan Üssü'nde bırakıldığını açıkladı. Ardından elde edilen istihbarat bilgilerinde, bu silahların Hadramut Vadisi ve çöl bölgelerinde farklı noktalara dağıtılmasının planlandığının belirlendiği ve bunun sahadaki çatışmaları daha da tırmandıracağına dikkat çekildi.
Bu gelişmeler üzerine Koalisyon, "sivil kayıpların önüne geçmek ve kamuya ait tesislere zarar vermemek amacıyla" sınırlı bir askeri operasyon düzenledi. El-Maliki, operasyonun angajman kuralları çerçevesinde gerçekleştirildiğini ve hedefin yalnızca silah ve askeri araçlar olduğunu belirtti. Koalisyon, silah konteynerlerinin hâlen Reyyan Üssü'nde bulunduğunu da teyit etti.
Öte yandan sözde Yemen Başkanlık Konseyi Başkanı Reşad el-Alimi, BAE ile imzalanan ortak savunma anlaşmasının iptal edildiğini ve ülkedeki tüm Emirlik güçlerinin 24 saat içinde Yemen'den ayrılmasının istendiğini açıkladı. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı da BAE'yi, güneydeki bazı silahlı unsurları Suudi sınırlarında askeri eylemlere teşvik etmekle suçladı ve ülke güvenliğinin "kırmızı çizgi" olduğunu vurguladı.
BAE ise bu suçlamaları reddederek Suudi Arabistan'ın güvenliğine bağlılığını savunduğunu açıkladı. Daha sonra Abu Dabi yönetimi, Yemen'de kalan "terörle mücadele" birliklerinin görevlerini sona erdirdiğini duyurdu. Buna karşın Suudi Arabistan, BAE güçlerinin Yemen'den tamamen çekilmesi yönündeki 24 saatlik talebini yineledi. (İLKHA)
Ankara'da feci kaza: 1 ölü, 4 yaralı
Gaziantep’te çok sayıda elektronik ürün ele geçirildi: 1 gözaltı
Ticaret Bakanlığı: israil ile ticaret iddiaları yalandır
Malatya'da "Bölgemizde işgalci israil ve ABD askerlerini İstemiyoruz" yürüyüşü
İran’dan ABD’ye uyarı: "Abraham Lincoln" menzile girerse füzelerle karşılık verilecek
Çin'de yüksek katlı binada yangın: 3 ölü, 23 yaralı
İran, Beerşeba kentindeki fabrikayı vurdu: İşgal rejiminde kimyasal sızıntı tehlikesi
İşgal rejimi ve ABD saldırılarına karşı İstanbul'da yürüyüş
Gazze'de sağlık krizi derinleşiyor: Yakıt, ilaç ve tıbbi malzeme yetersizliği nedeniyle hizmetler durma noktasına geldi
İSKİ Pendik’teki olayla ilgili iddiaları yalanladı
Dışişleri Bakanı Fidan mevkidaşlarıyla bir araya geldi
Ceza infaz kurumlarında manevi rehberlik çalışmalarına destek mesajı
Dünya genelinde gıda israfı artıyor: Üretilen gıdanın üçte biri çöpe gidiyor
BTB Başkanı Matlı: Orta Doğu'daki gelişmeler sadece enerji piyasalarını değil tarım ve gıda zincirinin tamamını etkiliyor
İstanbul’da hava trafiğine yağış engeli
Koşuyolu Hastanesinin satılacağı iddiası yalanlandı
İran Meclis Başkanı Kalibaf: Düşman kara saldırısı planlıyor
Batman'da FETÖ hükümlüsü firari yakalandı
Ceza infaz kurumlarında hafız sayısı 170’e yükseldi
Ceza infaz kurumlarında 976 diyanet görevlisi görev yapıyor
Elazığ’da trafik denetimlerinde çok sayıda ceza uygulandı
İran, ABD’nin “Uçan radar” casus uçağını imha etti
Avrupa ülkelerinde yaz saati uygulaması başladı
İşgal rejimi Lübnan’a saldırı düzenledi: 9 kişi şehit oldu
Doğal gaz depolarında doluluk yüzde 71’e ulaştı
Diyarbakırlı Sanayici Işık: Alüminyum sektörü Türkiye’de büyük potansiyele sahip
Mardin’de otomobil tarlaya savruldu: Bir ölü, 3 yaralı
Bakan Işıkhan: Bugüne kadar 3,3 milyon Mesleki Yeterlilik Belgesi düzenlendi
Batman'da AVM'de elektrik yangını paniği
TEMA’dan TEMA’lı Olmak Eğitimi
Yükleniyor







