• BIST 100

    16698,39%-0,07
  • DOLAR

    43,64% 0,03
  • EURO

    51,77% -0,29
  • GRAM ALTIN

    7084,63% 0,41
  • Ç. ALTIN

    11727,26% 0,35

Tahammülsüzlüğü tetikleyen nedenlere dikkat!

25 Ekim 2024, Cuma 16:17
25 Ekim 2024, Cuma 16:17
Tahammülsüzlüğü tetikleyen nedenlere dikkat!
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Uzman Klinik Psikolog Aslı Kanizi konu hakkında önemli bilgiler verdi.

Tahammülsüzlük, hepimizin hayatında zaman zaman karşılaştığı bir durumdur. Günlük hayatta yaşadığımız stres, anksiyete, yorgunluk ve geçmiş deneyimlerin birikimi, tahammül seviyemizi etkiler ve en küçük aksiliklerde bile büyük tepkiler vermemize yol açabilir. Bu durum, genellikle “artık buna dayanamıyorum” ya da “sinirlerim kaldırmıyor” şeklinde ifade edilir. Ancak tahammülsüzlük, sadece anlık bir öfke ya da sabırsızlık hali değil, aslında çok daha derin bir psikolojik sürecin dışavurumudur.

Stres ve anksiyete, tahammülsüzlüğün en büyük tetikleyicilerindendir. Günlük hayatın temposu içinde sürekli bir şeylere yetişmeye çalışırken zihnimiz sürekli bir gerginlik içinde olabilir. Bu birikmiş stres, küçük bir olumsuzlukta bile büyük bir tepkiye dönüşebilir. Özellikle geleceğe yönelik kaygılar taşıyorsak, en küçük aksilikler bile dayanılmaz hale gelebilir. Bunun yanında, mükemmeliyetçi kişilik yapısına sahip olan bireyler için kontrol kaybı, büyük bir sabırsızlık kaynağıdır. Hayatın her alanında her şeyin planlandığı gibi gitmesini bekleyen kişiler, beklenmedik olaylar karşısında büyük hayal kırıklığı yaşar ve bu da tahammülsüzlüğe yol açar.

Duygusal düzenleme güçlükleri de tahammülsüzlüğün önemli sebeplerindendir. Duygularımızı yönetemediğimiz zaman, küçük olaylara karşı büyük tepkiler verebiliriz. İçimizde biriktirdiğimiz duygular, basit bir olay karşısında patlayabilir. Özellikle geçmişte travmatik deneyimler yaşamış kişiler, bugün karşılaştıkları olaylara daha hassas ve tepkisel yaklaşabilir. Geçmişin izleri, bugünkü olayları daha zor tolere etmemize neden olabilir.

Yorgunluk ve tükenmişlik de tahammülsüzlük üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Fiziksel ve zihinsel olarak yorgun hissettiğimizde, stresle başa çıkma kapasitemiz azalır ve en küçük zorluklar bile sabrımızı zorlar. Tükenmişlik sendromu yaşayan kişiler, enerjilerinin tükenmesiyle birlikte tahammülsüzlüklerini kontrol etmekte daha da zorlanırlar.

Uzman Klinik Psikolog Aslı Kanizi, '' Sonuç olarak, tahammülsüzlük sadece anlık bir sabırsızlık değil, stres, kontrol ihtiyacı, geçmiş travmalar ve duygusal düzenleme güçlüklerinin bir yansımasıdır. Zihnimizin bize verdiği bu sinyalleri fark etmek, hem kendimizle hem de çevremizle daha sağlıklı ilişkiler kurmamıza yardımcı olur. Tahammülsüzlük, üzerinde çalışılabilen ve yönetilebilen bir durumdur; yeter ki bunun farkında olalım.''dedi. (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Siverek’te 5 ton bozuk ürün imha edildi

Endonezya'da havaalanında silahlı saldırı: 2 pilot öldü

Bursa'da yaban kedisi foto kapanla görüntülendi

Uludere'de ana dilimi seçiyorum standında vatandaşlar bilgilendirildi

Bakan Göktaş: 15 yaş altına sosyal medya düzenlemesi elzem

Ramazan ayına bir hafta kala pazar esnafı: Ramazan’ın bereketi yavaştan oluşmaya başladı

RTÜK'ten 2 TV kanalına ceza

Madagaskar'da Gezani Kasırgası'nda ölü sayısı 20'ye ulaştı

Şanlıurfa’da ruhsatsız silah operasyonunda 7 şüpheli yakalandı

Batman'da nadir 7 parmaklı ayak vakası başarıyla tedavi edildi

Tacikistan'da hac yolculuğu yapan öğretmenler yönetici olamayacak

TBMM’de yemin töreni öncesi gerginlik: AK Parti ile CHP’li vekiller arasında arbede

Adana'da vatandaşlardan ve siyasilerden CHP’li belediyeye "dere" tepkisi

Prof. Dr. Bekir Biçer: Gazze, küresel güç dengesinin gerçek yüzünü gösterdi

Batman'da girişim ofisi ilk Demo Day etkinliğini düzenledi

İstanbul’da 2 doktor rüşvet soruşturmasından tutuklandı

Yemen'de Suudi destekli hükümet güçleri protestoculara müdahale etti: 4 ölü

Gaziantep'te silahlı kavga olayına karışan 16 şüpheli yakalandı

Antalya’da 3 kişiyi dolandıran şüpheli yakalandı

Bingöl’de şubat ayı mutat toplantısı gerçekleştirildi

Konya’da 15 bin 200 TOKİ konutu için kura tarihi belli oldu

Bingöl’de 112 Acil Çağrı Hizmetleri İl Koordinasyon Komisyonu toplandı

Malatya'da sanayi sitesinde araç yangını

Gaziantep'te ihtiyaç sahibi ailelere 15 bin lira nakdi destek verilecek

İşgal rejimi, Lübnan'ın güneyinde iki beldeye saldırı yaptı

Bulgaristan Cumhurbaşkanı geçici başbakan adayı atadı

Hayvan destekli rehabilitasyon uygulamalarıyla sosyal ve duygusal gelişime katkı sağlanıyor

Meteoroloji'den kuvvetli sağanak ve fırtına uyarısı

Mardin'de 3’üncü kattan düşen çocuk ağır yaralandı

Şanlıurfa’da otoyolda hırsızlık olayı aydınlatıldı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Siverek’te 5 ton bozuk ürün imha edildi

Endonezya'da havaalanında silahlı saldırı: 2 pilot öldü

Bursa'da yaban kedisi foto kapanla görüntülendi

Uludere'de ana dilimi seçiyorum standında vatandaşlar bilgilendirildi

Bakan Göktaş: 15 yaş altına sosyal medya düzenlemesi elzem

Ramazan ayına bir hafta kala pazar esnafı: Ramazan’ın bereketi yavaştan oluşmaya başladı

RTÜK'ten 2 TV kanalına ceza