• BIST 100

    9659,48%0,49
  • DOLAR

    37,87% -0,11
  • EURO

    40,87% -0,18
  • GRAM ALTIN

    3795,88% -0,39
  • Ç. ALTIN

    6070,97% 0,00

Takaron Vadisi’ndeki dehlizler heyecanlandırdı

GÜNDEM 25.11.2022 09:50:02 0
Takaron Vadisi’ndeki dehlizler heyecanlandırdı

Takaron Vadisi’ndeki dehlizler heyecanlandırdı

Antik Roma Dönemi’ne ait olduğu sanılan Takaron Vadisi’ndeki (Gerger Kanyonu) dehlizlerin, Atatürk Barajı için 42 yıl önce yapılan jeolojik etüt çalışmasında açıldığı ortaya çıktı.
Ağustos ayı içerisinde Adıyaman Müze Müdürü Mehmet Alkan ve Arkeolog Mustafa Çelik, Atatürk Baraj kıyısında yaptıkları alan taramasında Takaron Vadisi’nin Gerger ilçesi tarafında ana kayaya oyulmuş ve su seviyesinden yaklaşık 50 metre yükseklikte bulunan bir giriş fark etti.
Ateş yakılarak bu tünel benzeri dehliz yapısına giren Alkan ve Çelik, 100 metre ilerledi. Gizemiyle büyük heyecana neden olan yaklaşık 2x2 ebadındaki dehlizin Antik Dönem’e ait bir yapı olabileceğini düşünüldü ancak dehlizde hilti izleri fark edildi. Dehlizden çıktıktan sonra barajın Siverek tarafında aynı şekilde başka bir giriş fark edilince, tekne ile karşıya geçilip burası da kontrol edildi. Buranın da yine aynı uzunlukta ve ebatta bir dehliz olduğu görüldü.
Karşılıklı iki dehlizin yakın dönemde yapılmış olabileceği tahmin edilerek araştırıldı. Yapılan araştırmada bu dehlizlerin 1980 yılı öncesinde Atatürk Baraj gövdesini yapmak için yapılan jeolojik etüt çalışmasında açıldığı öğrenildi. Arkeologları heyecanlandıran bu gizemli dehlizlerin 42 yıl önce Devlet Su İşleri tarafından açıldığı tespit edildi.
Adıyaman Müze Müdürü Mehmet Alkan, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Yaklaşık 3 ay önce Gerger Kanyonu’nda yaptığımız bir araştırma sonucu Antik Dönem tünelleri olduğunu düşündüğümüz bazı dehlizler tespit ettik. Bu dehlizleri ilk gördüğümüzde çok heyecanlanmıştık. Çünkü muazzam yapılardı. Bu dehlizleri kayaların içine oyarak kimin yaptığını düşünürken, yaptığımız araştırmada 1980’lerde özellikle Atatürk Barajı için yapıldığını tespit ettik” dedi.
Alkan, ayrıca bu dehlizleri turistlerin gezebileceğini ifade etti.
[gallery ids=',62831,62832,62833']

Rusya ile Kuzey Kore 4 kilometrelik köprüyle birleşiyor

Ukrayna: ABD ile nadir toprak elementleri anlaşması istişareler başladı

Batman'da trafik kazası: 7 yaralı

Boykot çağrılarına soruşturma başlatıldı

Otomobil takla atarak kaza yaptı: 1 ölü, 1 yaralı

Meteorolojiden soğuk hava ve yağış uyarısı

Bayram tatilinde emniyet kemeri takmayan 17 bin 427 sürücüye işlem

Ruffles marka cipsler için acil toplatma kararı

Haiti'de 530 mahkum firar etti

Siyonist işgalciler Şati'de sivillere saldırdı: 3 şehit

Sakarya’da uyuşturucu operasyonları: 41 tutuklama

Pakistan Cumhurbaşkanı Zerdari hastaneye kaldırıldı

Erken Teşhis Hayat Kurtarır!

Kastamonu'da feci kaza: 3 ölü, 4 yaralı

Lübnan: israil, saldırılarıyla BMGK'nin 1701 sayılı kararını ihlal etti

Diyarbakır'da bayramlaşma etkinliği düzenlendi

Antalya açıklarında 4,1 büyüklüğünde deprem

İzlanda'da yanardağ alarmı

Çin'den Tayvan'ın çevresini kuşatan tatbikat

Moldova 3 Rus diplomatı sınır dışı etti

Gaziantep'te narkotik suçlardan 1494 kişi gözaltına alındı

Malezya'da doğal gaz patlaması: 112 yaralı

Osmanlı Teşkilatı Batman İl Başkanlığında Yeni Dönem!

Kontrolden çıkan servis minibüsü devrildi: 1 ölü, 5 yaralı

Hindistan'da havai fişek fabrikasında patlama: 17 ölü

Gümrük kapılarında 182 kilogram uyuşturucu madde ele geçirildi.

Çin uzaya internet test uydusu gönderdi

Elektrik akımına kapılan büyükbaş hayvanlar telef oldu

Sağlık Bakanlığından kanser taraması uyarısı

İzmir açıklarında düzensiz göçmen operasyonu

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ