DÜNYA 5.02.2025 17:46:35 0

Takas anlaşmasında serbest bırakılan en ağır hükümlü esir: Muhammed Ebu Verde kimdir?

Takas anlaşmasında serbest bırakılan en ağır hükümlü esir: Muhammed Ebu Verde kimdir?
Haberi Sesli Oku

HAMAS ile işgal arasında varılan anlaşma kapsamında özgürlüğüne kavuşan esirlerden Muhammed Ebu Verde, işgalin hukuksuz cezasına en fazla maruz kalan bir esir olarak dikkat çekerken özgürlük yıllarında yaptığı direniş operasyonları da unutulmuyor.

Filistinli esir Muhammed Ebu Verde, Gazze Şeridi'ndeki direniş grupları ile işgal arasında gerçekleşen esir takasının ilk aşamasının üçüncü grubunda serbest bırakıldı.

Ebu Verde, işgal zindanlarında 23 yıl boyunca tutuldu. 1976 yılında El Halil’in güneyindeki El-Fevvar Mülteci Kampı’nda doğdu ve yıllar içinde işgal tarafından birçok kez alıkonuldu. Son olarak Kasım 2002’de gözaltına alındı ve 48 kez müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

İşgalin en ağır hapse çarptırdığı esirlerden biri

Filistin İslami direniş hareketi HAMAS, Muhammed Ebu Verde’nin 1996 yılında gerçekleştirilen bir dizi saldırıya katıldığını ve özellikle Yahya Ayyaş’ın Gazze’de suikasta uğramasına misilleme olarak gerçekleştirilen eylemlerde rol aldığını belirtiyor.

İşgal kaynaklarına göre, Ebu Verde 1996 yılında Kudüs'teki 18 numaralı otobüs hattında ve Askalan Kavşağı’nda gerçekleştirilen bombalı operasyonlardan sorumlu tutuldu. Bu saldırılarda toplam 43 siyonist işgalci öldü ve onlarca kişi yaralandı. İşgal mahkemesi, onu 48 kez müebbet hapse mahkum etti.

Ebu Verde'nin ailesi aslen Irak el-Menşiyye köyüne mensuptur, ancak 1948’deki Nekbe sırasında zorla göç ettirilerek El-Fevvar Mülteci Kampı’na yerleşti. Eğitimini burada ve Filistin’deki çeşitli üniversitelerde tamamladı; Beytüllahim Üniversitesi, Kudüs Üniversitesi ve Ramallah’taki Öğretmenler Enstitüsü’nde okudu.

Hapisten kaçış ve işgal tarafından yeniden yakalanma

1996 yılındaki saldırılar sonrasında Filistin Yönetimi tarafından Mart 1996'da tutuklandı ve müebbet hapis cezasına çarptırılarak Eriha Cezaevi’ne konuldu. Ancak 2000 yılında Filistin İntifadası’nın başlamasıyla serbest bırakıldı ve direniş saflarına katıldı.

2002 yılında Filistin Yönetimi tarafından tekrar tutuklandı ancak hapishaneden kaçmayı başardı. Kaçak olduğu dönemde evlendi ve işgal kuvvetleri tarafından aranıyordu.

Kasım 2002'de, işgalci kuvvetlerin özel birliği Duvdevan tarafından El Halil’de bir yerleşim bölgesine saldırı planladığı sırada yakalandı. 40 gün boyunca Askalan Hapishanesi'nde sorguya çekildi ve ardından 48 müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

İşgal medyası Ebu Verde'nin serbest bırakılmasını hazmedemedi

işgalin Haaretz gazetesi muhabiri Josh Briner, Ebu Verde’nin serbest bırakılması hakkında şunları söyledi:

"israilin serbest bıraktığı en tehlikeli teröristlerden biri. Onun salıverilmesi, bu anlaşmanın israil için ne kadar zor ve acı verici olduğunu gösteriyor."

"İdam cezası da verebilirsiniz. Umurumda değil"

Briner ayrıca, Ebu Verde’nin 2004 yılındaki mahkeme kararından sonra söylediği şu sözleri hatırlattı:

"Biz katil değiliz, bu toprakların asıl sahipleri biziz. Asıl yargılanması gereken sizsiniz. Direnişimiz asla bitmeyecek, aksine daha da güçlenecek. Allah’ın izniyle, sonunuz yakındır ve bunu HAMAS, İslami Cihad ve diğer direniş grupları gerçekleştirecektir."

Mahkeme tarafından hakkında verilen ağır cezalar karşısında ise şu ifadeleri kullandı:

"İstediğiniz kadar müebbet cezası verebilirsiniz, hatta idam cezası da verebilirsiniz. Umurumda değil."

Zindandaki mücadelesi ve açlık grevleri

Muhammed Ebu Verde, hapisteyken birçok kez açlık grevine katıldı. Özellikle 2012 yılındaki açlık grevinde önemli bir rol oynadı. İşgal makamları, "güvenlik tehdidi" bahanesiyle ailesinin onu ziyaret etmesini defalarca yasakladı.

Serbest bırakılmasıyla birlikte, işgal hapishanelerinde en ağır cezaya çarptırılan Filistinli mahkumlardan biri, uzun yıllar sonra özgürlüğüne kavuşmuş oldu. (İLKHA)

Siyonist rejim Nablus'ta bir genci vurduktan sonra esir aldı

Trump yönetimi iklim dostu projeleri için ayrılan fonu iptal etti

BAE, Suriye ile uçak seferlerini 13 yıl sonra yeniden başlatıyor

Gazze’deki mülteci çadırlarına siyonist saldırı: 5 şehit

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi toplanıyor

İran-ABD arasındaki ikinci tur görüşmesi 20 Nisan'da

TCDD personel alım şartlarında düzenleme yapıldı

CHP'li Beykoz Belediyesi'ne yönelik yolsuzluk ve rüşvet operasyonunda yeni dalga

Altın fiyatlarında son durum

Dolar kuru bugün ne kadar?

Doğu Anadolu'nun kuzeyinde kar yağışlarına dikkat

Su ürünleri av sezonu bugün sona eriyor

İBB Meclisinde yolsuzluk iddialarına komisyon kurulması teklifi reddedildi

İletişim Başkanlığı, siyonist rejimin propaganda yalanlarını deşifre etti

TARSİM'den zirai don açıklaması: En kısa sürede destek sağlanacak

İstanbul’da özel halk otobüsleri kontak kapatıyor

İzmir Körfezi'nde 4 büyüklüğünde deprem

Meteoroloji'den 27 il için sarı kodlu uyarı

İzmir açıklarında 26 düzensiz göçmen yakalandı

BAE Suriye'deki uçuşlarını yeniden başlatma kararı aldı

Nijerya'da silahlı saldırı: 51 ölü

Ege Denizi'nde düzensiz göçmen facialarına bir yenisi daha eklendi

ABD'de 5,2 büyüklüğünde deprem

İklim Kanunu Teklifi'ne ilişkin iddialar yalanlandı

Vali Koç başkanlığında güvenlik toplantısı yapıldı

Gabon’da cumhurbaşkanlığı seçimini Nguema kazandı

Almanya’da yeni başbakan belli oluyor

İki araç kafa kafaya çarpıştı: 7 yaralı

Rusya: Ukrayna'nın komuta merkezini vurduk

Mardin'de sağanak yağış hayatı olumsuz etkiledi

Yükleniyor