Talep ve beklentilere cevap verecek bir yükseköğretim sistemi oluşturulmalı

EĞİTİM 24.10.2024 14:04:14 0
Talep ve beklentilere cevap verecek bir yükseköğretim sistemi oluşturulmalı
Haberi Sesli Oku

Memur-Sen İl Temsilcisi ve Eğitim-Bir-Sen Adıyaman Şube Başkanı Mehmet Demir, üniversitelerde görev yapan akademik ve idari personelin talepleri hakkında açıklamalarda bulundu. 

Yükseköğretimde reform yapılmasının gerekliliği konusunda toplumun tüm kesimlerinin mutabık olduğunu belirten Demir, "Reform ve değişim beklentileri, YÖK’ün yapısı ve rektör seçimleriyle sınırlı kalan kısır tartışmalardan kurtarılarak küresel siyasi, sosyal, toplumsal ve iktisadi değişim ve dönüşümlere, talep ve beklentilere cevap verebilecek bir yükseköğretim sisteminin inşası için somut adımlar atılmalıdır." dedi.

Demir, "Yükseköğretim çalışanlarının zamanlarını araştırma ve bilgi üretmeye ayırabilmeleri, bilimsel bilgi ve toplumsal hizmet üretebilmeleri; ülkemizin sorunlarının çözümünde öncülük edecek nitelikli, lider insanların yetiştirilmesi için akademisyenlerin ve idari personelin mali haklarında, çalışma şartlarında iyileştirme yapılmalı ve iş güvenceleri sağlanmalıdır. Deprem bölgelerinde bulunan üniversitelerimizin akademisyen adaylarınca ve akademisyenlerce tekrar tercih edilebilmesini sağlamak ve buradaki akademik göçün önlenmesi açısından geç kalınmadan iyileştirmeler yapılması gerekmektedir. Söz konusu bölgelerde bulunan üniversiteler için ödenmekte olan geliştirme ödeneği oranının artırılmalıdır." ifadelerini kullandı.

"Performans kaybına ve kalitede düşüşe neden olacaktır"

Üniversitelerde verim ve kalitenin artırılması gerektiğine değinen Demir, "Hukuki bir dayanağı olmaksızın meslek yüksekokullarına öğretim üyesi kadrosu verilmemesi, bu kurumlarda çalışan ve doktorasını tamamlayan öğretim görevlilerine doktor öğretim üyesi kadrosu, doktor öğretim üyesi kadrosunda bulunanlara da doçentlik kadrosu tahsisi konusunda bir ilke kararı alındığı, rektörlere şifahi bir talimat verildiği ve bu yönde uygulama olduğu, bu hususun üniversite yönetimlerince ifade edildiği; bu konunun sosyal medya ve basında da gündeme gelmesi, bir vakıa olarak karşımızda durmaktadır. Sadece lisans ve lisansüstü eğitim düzeyinde değil, ülkenin ara eleman ihtiyacını karşılayan ve kamuda, özel sektörde memurluk için de bir altyapı ve kaynak olarak varlığını sürdüren meslek yüksekokullarında görev yapan öğretim elemanlarının, yasal bir mecburiyet olmadığı hâlde kendilerini yetiştirmeleri, geliştirmeleri, görevlerini aksatmamak kaydıyla doktora yapmaları, doçentliğe hazırlanmaları takdir ve teşvik edilmesi gerekirken, tam tersine bir uygulama ve tavır sergilenmesi eğitim hayatına bırakınız katkıda bulunmayı, çalışma atmosferini, aşk ve şevk içerisinde işini yapmayı etkileyecek, neticede bu kurumlarda performans kaybına ve kalitede düşüşe neden olacaktır." şeklinde konuştu.

"Adil ve fırsat eşitliği temelinde yürütülmeli"

"Ön lisans programlarında öğrenim gören öğrencilerin, uygulamanın içinden gelen meslekte uzman öğretim görevlilerinden olduğu kadar, bütün derslerden değilse bile en azından bazı derslerde, alanında doktoralı, doçentlik unvanına sahip öğretim üyelerinden de ders almaya hakları olduğu hususunu izah etmeye gerek yoktur." şkinde konuşan Demir şöyle devam etti:

"Bu konuda yazılı bir talimat olmasa da alınan bir ilke kararı varsa meslek yüksekokullarının bugünü ve geleceği açısından yeniden gözden geçirilmelidir. Akademik yükselme süreci, objektif, adil ve fırsat eşitliği temelinde yürütülmeli; akademik yükselmelerde bir üst unvan için aranan şartları taşıyan akademisyenlere kadro tahsisi yapılmalı, keyfî ve ayrımcı atamalar önlenmelidir. Doçentlik kadrosuna atanabilmede, Üniversitelerarası Kurul tarafından alınan veya verilen doçentlik unvanı ve belgesi yeterli olmalı, üniversitelerin yüzde 90’ından fazlasında zaten bu şekilde olan uygulamaya bütün yükseköğretim kurumları da katılmalı, bu hususta uygulama birliğine gidilmelidir. Doçent unvanını alan öğretim üyelerinin ve elemanlarının, kadroya atanıp atanmadıklarına bakılmaksızın, mali açıdan bütün doçentlik haklarından yararlanabilmeleri sağlanmalıdır."

"Oyalama taktiklerine son verilmelidir"

Sorunun çözümünü sürüncemede bırakacak oyalama taktiklerine son verilmesi gerektiğine vurgu yapan Demir, "Uluslararası literatürde "üniversite personeli" kavramı içinde idari personelin akademik personelden ayrı düşünülmediği gerçeğinden hareketle, akademisyenlere tanınan geliştirme ödeneği, yükseköğretim tazminatı, döner sermaye katkı payı gibi temel mali ve sosyal haklar idari personele de tanınmalıdır. Toplu sözleşmede karar altına aldırdığımız üniversite idari personelinin üniversiteler arası merkezî yer değişikliği talebiyle ilgili kurumlarca çalışma gerçekleştirilerek düzenleme yapılması konusunda somut adımlar atılmalı ve idari personelin üniversiteler arası merkezî yer değişikliğini sağlayacak bir sistem bir an evvel kurulmalı; sorunun çözümünü sürüncemede bırakan oyalama taktiklerine son verilmelidir." dedi. (İLKHA)


Hindistan'da tropik fırtına alarmı

Denizli'de orman yangını

HAMAS, "Generaller Planını" boşa çıkarmak için yoğun temaslarda bulunuyoruz

HÜDA PAR Genel Başkanı Vekili Demir: Kandil, DEM ve İmralı üzerinden yürütülecek bir süreç sonuç üretemez

Adıyaman'da nitelikli dolandırıcılık operasyonu

Minibüs ile otomobil çarpıştı: 1 ölü, 3 yaralı

Batman'da çok sayıda suçtan aranan 2 kişi yakalandı

Rusya'dan "yüksek hassasiyetli" füze tatbikatı

Trami Tropik Fırtınası Filipinler'i vurdu: 24 ölü, 9 kayıp

10 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Prof. Dr. Timurkaynak: "Aralıklı oruç, kalp sağlığını ve beyin fonksiyonlarını destekleyebilir"

Çocuklarda topallamaya dikkat!

Umut Kervanı'ndan Gazze ve Lübnan için kış yardım çağrısı

Adana Müteahhitler Birliği Başkan Çakıroğlu: Adana'da konut satışları durma noktasına geldi

Okul çevresinde drift atan sürücünün ehliyetine el konuldu

Adana'da il istihdam ve mesleki eğitim kurulu toplantısı gerçekleştirildi

HÜDA PAR Malatya İl Başkanı Sevgili: Halk bir an önce evlerine, esnaf ise işyerlerine kavuşmak istiyor

İşgalciler, Gazze'deki gazetecileri hedef alma tehdidinde bulundu

Tarihi Almacı Pazarı esnafı: Hastalıklara karşı doğal ürünler tüketin

HÜDA PAR Medya Başkan Yardımcısı Tanrıkulu Bitlis'te yerel medyayı ziyaret etti

İran Devrim Muhafızları: Siyonist rejim THAAD sistemine güvenmesin

BRICS üyesi Hindistan ve İran liderleri Afganistan ile ekonomik iş birliğini görüştü

Harran Üniversitesi Rektörü Güllüoğlu'ndan BÜ Rektörü Demir'e ziyaret

Kasaplar: Et fiyatları, talep düşüklüğünden olumsuz etkileniyor

Bakan Yerlikaya, TUSAŞ saldırganlarının ikisinin de PKK üyesi olduğunu açıkladı

Diz ekleminden gelen sese dikkat !

Kış aylarında çocukların beslenmesine dikkat

İşgalciler, Gazze'de bir okulu bombaladı: 17 şehit

Mardin İl Müftü Yardımcısı Çiftçi: Boykot, hayatımızın bir parçası olması gerek

Deprem bölgesi Malatya'da 3 rezerv alanın ihalesi daha yapıldı

Yükleniyor