• BIST 100

    14183,40%-0,38
  • DOLAR

    42,91% 0,06
  • EURO

    50,55% 0,07
  • GRAM ALTIN

    6226,39% -0,37
  • Ç. ALTIN

    10106,29% 0,00

Tansiyon ve şeker hastalıklarının kaynağı uykusuzluk olabilir

07 Ekim 2022, Cuma 09:35
07 Ekim 2022, Cuma 09:35
Tansiyon ve şeker hastalıklarının kaynağı uykusuzluk olabilir
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Tansiyon ve şeker hastalıklarının kaynağı uykusuzluk olabilir

Diyarbakır’da çeşitli nedenlerden dolayı uyku bozuklukları olan hastalar, Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde yer alan Uyku Bozuklukları Merkezinde şifa buluyor.
Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesindeki 2 uyku odası, uyku sorunu yaşayan hastalara hizmet veriyor.
Uyku merkezinde teşhis konulması için hastalar ilk önce teste yönlendiriliyor. Uyku bozukluğu teşhisi konulduktan sonra hastaya çeşitli sensörler içeren kablolar, baş, boyun ve göğüs bölgelerine takılıyor. Geceyi bu odada geçiren hastaların uyku esnasında vücut değerleri teknisyen tarafından izleniyor. Olabilecek herhangi olumsuz bir karşılaşmada hasta ilgili kliniğe yönlendiriliyor.
Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Göğüs Hastalıkları Uzmanı Sinan Bodur, uykuda solunum bozukluklarının kişinin yaşam kalitesini bozan, beraberinde taşımış olduğu hastalıkların şiddetini arttırabilen şeker ve tansiyon gibi hastalıkların olduğunu söyledi.
Uyku probleminin kronik olarak hastanın fiziksel kondüksiyona etki edebildiğini ifade eden Bodur, “Uykuda solunum bozuklukları aynı zamanda gündüz hareketliliğini azaltması nedeniyle hastalarda trafik kazalarına neden olmakta. Bu da maddi ve manevi kayıplara neden olabilmektedir” dedi.
Uykuda solunum bozuklukları sorunu üzerinde son 20 yıldır çalışıldığının vurgusunu yapan Bodur, “Fakat hala yeterli ve farkındalık düzeyine erişmiş değiliz. Bu konu hakkında bizim merkezimizde özellikle Diyarbakır’a ve çevre illere hizmet vermekteyiz. Dicle Üniversitesi Hastanesi’nde de bu tedavi yapılmakta. Fakat çok fazla talep var. Bu hastalar genelde ortada farkında olmadıkları için tansiyon ve şeker hastası, kilo fazlası olarak karşımıza çıkıyor” ifadelerinde bulundu.

“50 yaşında tanı almış hasta, önündeki 10-20 yılını daha kaliteli geçirebilmektedir”
“Hastaların kardiyovasküler ve metabolik sorunları da, biraz daha agreve eder ve yaşam kalitelerini bozmaktadır” diye konuşan Bodur, “Uykudaki solunum bozukluğu tespit edilip tedavi edildiği takdirde eğer çok ilaç kullanan bir tansiyon hastasıysa ilaç sayısı azaltılmakta. Gece uykusu düzene girdiği için gündüz hareketliliği artan hastaların kilo vermesi kolaylaşmakta ve 50 yaşında tanı almış bir hastanın önündeki 10-20 yılını daha kaliteli bir şekilde geçirebilmektedir” ifadelerine yer verdi.
Uykuda solunum bozukluğunun boyun kısmındaki kasların uyku esnasında hava yolunun açıklığını koruyamamasından kaynaklı olduğunu söyleyen Bodur, “Bu nedenle gece horlamaları, uykuda nefes durmaları, gündüz vakti uykusuz kaldığı için uyuklamaların olması ve trafikteyse sıkıntılar yaşanmasına sebep olmaktadır. Bizim amacımız bunu tespit edip boyun bölgesindeki havayolunun açıklığını sağlayacak bir pozitif havayolu basıncı cihazının en uygun basınçlarda tespitini yapıp hastaya vermektir. Uyku apnesi sendromu olan bir hasta, uyku cihazını taktığı zaman uykusu tek bir defada düzelmektedir ve yaşam kalitesi artmaktadır” dedi.
Geceleri rahatsız eden horlama ve bunun sonucunda oluşan uykusuzluk şikayetiyle göğüs hastalıkları bölümüne başvuru yapan 53 yaşındaki Yusuf Baki, uzman doktorların tanı koymasıyla uyku bozuklukları bölümüne sevk edildiğini söyledi. Baki, “Horlama sorunu ve gündüzleri uyuklamalarım mevcut. Bu tür şikayetlerimden dolayı uyku merkezine başvurdum. Bir hafta içerisinde randevumu oluşturdular. Bu randevu neticesinde çıkan sonuçlara göre doktorum tedaviye başlayacak” ifadelerinde bulundu.
[gallery ids=',47623,47624,47625,47626,47627,47628,47629']

Adana'da 23 yıl hapis cezası bulunan firari yakalandı

Şanlıurfa’da kar ve buzlanma nedeniyle eğitime ara verildi

Diyarbakır'da eğitime kar engeli

Karlıova’da taşımalı eğitim tatil edildi

Medrese öğrencileri harçlıklarını Gazze'ye bağışladı

Kuzey Kore uzun menzilli füze fırlattı

Diyarbakır'da kar, ulaşımı durma noktasına getirdi

Gazze'ye saldırılar sürüyor, Trump–Netanyahu görüşmesinin gergin geçmesi bekleniyor

Ensarullah: Somaliland'daki siyonist varlık meşru hedef sayılacak

Çınar'da eğitime kar engeli

Bingöl'de araç şarampole yuvarlandı: 5 yaralı

Mardin’de yılın ilk karı yağdı

Döviz kurları haftaya nasıl başladı?

Altın zirveden döndü

Meteoroloji'den ülke genelinde kar, fırtına ve buzlanma uyarısı

Filistin'de ezanı susturma girişimi: Ben Gvir'den yeni yasak hamlesi

Trump: Ukrayna savaşında çözüm yakın

Bolu Dağı'nda ağır tonajlı araçların geçişine izin verilmiyor

Suriye'de eski rejim artıkları sahada: Amaç sükuneti sabote etmek

Avrupa'da adalet havada kaldı: Netanyahu 3 UCM ülkesinden uçtu

25 kentte eğitime kar engeli

Sivas’ta kış şartlarında yaban hayvanlarına yem bırakıldı

Arap Birliği'nden Somaliland tepkisi: Uluslararası barış ve güvenliği tehdit ediyor

Kırşehir’de olumsuz hava koşullarına karşı tedbirler alındı

UNRWA: Gazze Şeridi'nde şiddetli sağanak ve fırtına daha fazla umutsuzluk ve ölüm anlamına geliyor

Gazzeli Rim için balonlar gökyüzüne bırakıldı

Ankara-Niğde Otoyolu’na uluslararası ödül

Konya İl Halk Kütüphanesi geçici süreyle hizmete ara veriyor

Konya’da otomobil bisikletliye çarptı: 1 kişi hayatını kaybetti

Konya merkezde mevsimin ilk karı yağdı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Adana'da 23 yıl hapis cezası bulunan firari yakalandı

Şanlıurfa’da kar ve buzlanma nedeniyle eğitime ara verildi

Diyarbakır'da eğitime kar engeli

Karlıova’da taşımalı eğitim tatil edildi

Medrese öğrencileri harçlıklarını Gazze'ye bağışladı

Kuzey Kore uzun menzilli füze fırlattı

Diyarbakır'da kar, ulaşımı durma noktasına getirdi