DÜNYA 29.01.2025 22:51:21 0

Tanzanya'da Marburg virüsü salgını

Tanzanya
Haberi Sesli Oku

Dünya Sağlık Örgütü yetkilileri, Tanzanya'da Ebola benzeri göz kanamasına yol açan Marburg virüsü salgınının başladığı uyarısı yaptı.

Tanzanya'nın kuzeybatısındaki Kagera bölgesinde rastlanan vakalardan sonra resmen ilan edilen Marburg salgınında, şu ana kadar 10 kişi enfekte oldu ve bunlardan 9'u hayatını kaybetti.

Virüsün daha da yayılmasından endişe ediliyor.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, "Hastalık gözetimi iyileştikçe önümüzdeki günlerde daha fazla vaka bekliyoruz" açıklamasını yaptı.

DSÖ, virüsün insanlar arasında kolayca yayılmaması nedeniyle küresel riskin düşük olduğunu, ancak bölgesel tehdit oluşturduğunu bildirdi.

Afrika Hastalık Kontrol Merkezi'nden (CDC) Ngashi Ngongo, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ile birlikte salgının etkisini sınırlamak için ellerinden geleni yaptıklarını belirterek, virüsün ölüm oranının yüzde 90’a kadar çıkabildiği uyarısı yaptı.

Yetkililer, 10 vakayla temaslı 281 kişiyi tespit etti ve yakından izlemeye aldı. Şu ana kadar 31 test yapıldı; 2'si pozitif çıktı, 29'u negatif sonuç verdi.

Bu ölümcül hastalığa karşı herhangi bir aşı veya tedavi bulunmuyor.

Tanzanya’daki yeni salgın, komşu Ruanda'da geçtiğimiz ay sona eren bir Marburg salgınının hemen ardından ortaya çıktı.

Ruanda’daki salgında 66 kişi enfekte olmuş, bunların %80’i sağlık çalışanıydı. Ülke, toplam 15 ölüm bildirdi, ancak yüzde 23'lük ölüm oranı ile Afrika'daki Marburg salgınları arasında en düşük ölüm oranına sahip oldu.

Tanzanya’nın Bukoba bölgesi, Mart 2023’te de Marburg virüsü salgını yaşamıştı. Bu salgının yaklaşık iki ay sürdüğü ve 6 kişinin hayatını kaybettiği düşünülüyor.

 

Marburg virüsü

Marburg virüsü, hemorajik (kanamalı) bir ateş hastalığıdır, organlara ve kan damarlarına zarar vererek iç kanamalara ve gözlerden, ağızdan ve kulaklardan kan gelmesine neden olabilir.

Virüs, enfekte kişilerin vücut sıvılarına, kontamine nesnelere veya enfekte vahşi hayvanlara temas yoluyla bulaşabilir. (İLKHA)

Anahtar Kelimeler: tanzanya'da marburg virüsü salgını

HÜDA PAR Milletvekili Dinç: Meclis'te boykot ürünleri satılıyorsa derhal kaldırılmalı

İşgal rejimi, orman yangınlarını kontrol altına alamıyor

Optisyenler Gözlükçüler Odası Başkanı Erdoğan: Yetkisiz ve denetimsiz ortamlardan gözlük almayın

Pakistan, istihbarat şefini ulusal güvenlik danışmanı olarak atadı

Çiftçiler: Toprak bereketli ama üretim maliyetleri çok yüksek

Çocuklarda primer immün yetersizlik nedir?

İşgal çetesinin Gazze’deki saldırılarında 8 Filistinli şehid oldu

Hafızlık Yarışmasında bölgenin en iyileri belli oldu

Çukobirlik Batman Şube Başkanı Kağba: Pamuk üreticiliğini artırmak zorundayız

İşgalciler Mescid-i Aksa avlularını kirletiyor

HÜDA PAR Bingöl il teşkilatından STK’lara ziyaret

Güney Kore'nin geçici cumhurbaşkanı istifa etti

Mısır ithalatında 1 milyon tonluk tarife kontenjanı açıldı​

Batman’ın geleceği için Ankara’da tarihi buluşma

Bakan Tekin: Erken tatil gündemimizde yok, zorunlu eğitim süresi değişmiyor​

Molla Altun: İşveren de işçi de birbirinin hakkına sahip çıkmalı

Onlarca suçtan araması bulunan şahıs yakalandı

Şanlıurfa merkezli sağlık raporu soruşturmasında 11 kişi tutuklandı

İran Uzay Ajansı Başkanı Salariye: 20 İran uydusu yapım aşamasında

1 Mayıs’ta altın fiyatlarında sert düşüş

Kentsel dönüşüm desteğinde artış! Yeni tutarlar Resmi Gazete'de

Dünya genelinde askeri harcamalar 40 yılın zirvesinde

Meteoroloji'den 28 il için 'sarı' kodlu uyarı

İstanbul'da bazı metro ve metrobüs durakları kapatıldı

Van'da yolcu otobüsü devrildi: 28 yaralı

Kuvvetli yağış, fırtına ve toz taşınımına dikkat!

Muğla'da 4,1 büyüklüğünde deprem

Kayseri'de maden ocağında yaşanan göçük

Dışişleri Bakanlığı: israil, Suriye'ye yönelik saldırılara son vermeli

Rize'de feci kaza: 3 ölü, 2 yaralı

Yükleniyor