• BIST 100

    17132,20%0,11
  • DOLAR

    43,72% -0,01
  • EURO

    51,91% 0,02
  • GRAM ALTIN

    7022,83% -0,74
  • Ç. ALTIN

    11752,66% 0,00

Tarihi Almacı Pazarı esnafı: Hastalıklara karşı doğal ürünler tüketin

24 Ekim 2024, Perşembe 16:27
24 Ekim 2024, Perşembe 16:27
Tarihi Almacı Pazarı esnafı: Hastalıklara karşı doğal ürünler tüketin
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Havaların soğumasıyla beraber hareketliliğin başladığı Almacı Pazarı'ndaki esnaf, soğuk havalardan etkilenmemek için doğal yöresel ürünlerin tüketilmesini tavsiye etti.

300 yıllık tarihi çarşının esnafı yöresel ürünler ve kurutmalıkların Gaziantep'in vazgeçilmezleri arasında yer aldığını kaydetti.

Yeni nesil çocukların doğal ürünlerden uzak kalarak cips tarzı zararlı gıdalara yönelmesinin bünyede tahribata yol açtığını belirten tarihi Pazar esnafı, çocukların cips tarzı sağlıksız gıdalar yerine sucuk, pestil, fındık, kuru üzüm gibi doğal atıştırmalıkları tüketmelerinin daha faydalı olacağına vurgu yaptı.

Bağışıklık sistemini güçlendiren doğal lezzetlerin özellikle kış aylarında daha ihtiyaç haline geldiğine dikkat çeken esnaf, eskiden daha çok rağbet edilen doğal ürünlerin zamanla fabrikasyon ürünlere yerini bırakması nedeniyle toplumda hastalık trendinin de gittikçe yükseldiğine işaret etti.

"Doğal ürünler kış aylarında hem bağışıklığı güçlendirir hem sıcak tutar"

Yöresel ürünlerde üçüncü kuşak olduğunu dile getiren esnaflardan Bayram Bağcı, "Kayısı, cevizli sucuk, pestil gibi doğal ürünleri tüketilmesini vatandaşlarımıza öneriyoruz. Lokum çeşitlerinde glikoz bulunmaz ama şeker içerir. Üzüm pekmezimizi, üzüm pekmezinden yapılan cevizli sucuklarımız tamamen doğaldır. Bizler çocukluğumuzda okula gittiğimizde özellikle kış aylarında cevizli sucuğu çok tüketirdik. Fındığı, fıstığı karıştırır cebimize koyardık. Cips yerine onları yerdik. Kış aylarında hem sağlıklı, bağışıklığı güçlendirir hem sıcak tutar hem de sağlık beslenmemize faydalı olur." dedi.

"Hastalıklar ve hastanelerde kuyruklar çoğaldı"

Doğal ürünlerin yerine kimyasal içeren ürünlerin ve ilaçların kullanılmasının hastalık sayısını arttırdığına vurgu yapan esnaf Yahya Yenidoğan, "Okula giden çocuklarımıza; kuru üzüm çeşitleri var, pekmez var, fıstığımız var… kış gülerinde çocuklarımız bunlardan tüketebilirler. Okula giderken ceplerine, kuru üzüm ve doğal ürünlerimizden koyabilirler. Cips ve benzeri yağlı şeylerden uzak dursunlar, o ürünler çocukların sağlığı açısından tehlikelidir. Kuru yemişler hem sağlıklı hem besleyicidir, bunları tüketmelerini öneriyoruz. Kurutmalık biber, patlıcan ve kabakları da ailelerimizin tüketmesini tavsiye ediyoruz. Yaz boyunca kurutulan bu ürünlerimiz kış boyunca da tüketilen sağlıklı ve doğal ürünlerimizdendir. Bu ürünlerde herhangi bir ilaçlama yok, doğal ortamda güneşte kurutuyoruz. İnsanlarımız ilaç ve antibiyotik yerine bu doğal ürünleri tüketseler soğuk algınlığı ve gribe yakalanmazlar. Eskiden ilaç yerine doğal bitkilerimiz vardı. Kış çayı, papatya çayı, açlık otu, deve gözü gibi doğal bitkiler tüketilirdi. Şimdi ilaçlara döndüğümüz için hastalıklar ve hastanelerde kuyruklar çoğaldı." ifadelerini kullandı.

"Kışın özellikle pekmez ve tahin karışımını tüketin"

Doğal beslenmenin sağlık açısından önemli olduğunun altını çizen Kenan Sefiloğlu, "Doğal ürünlerimizden kayısı, İzmir üzümü, ceviz içi, fındık içi, incir var. Bu tür doğal ürünlerimizi karışım yapıyoruz. Çocuklar bunları beslenme çantasında götürebiliyor. Çocuklar cips veya çubuk kraker yerine bunlardan yeseler daha sağlıklı ve vitaminlidir. Kışlık kurutmalıklarımıza kışın daha çok rağbet var. Patlıcan, kabak, biber kurutmalıkları daha çok satılıyor. Kışın özellikle pekmez ve tahin karışımı çocukları daha sıcak tutar." şeklinde konuştu.

"Biz doğal ürünlerle büyüdük"

 

Çocukların doğal beslenmesinin önemine değinen esnaftan Mehmet Erbalcı, "Kış yaklaşıyor çocukları pekmez, üzüm, ceviz gibi doğal ürünlere alıştırmak lazımdır. Bu tür beslenmeler geride kaldı. Biz çocukken pekmez, üzüm, incir, pestil gibi doğal ürünlerle büyüdük. Şimdiki çocuklarda onu göremiyorum. Pekmez ve üzümü çocuklara yedirip kışı geçirmek lazımdır." dedi.

"Çocuklara doğal ürünleri yedirin"

Abdulkadir Arı, "Ebeveynlere tavsiyemiz; kış aylarında üzüm pekmezi, tahini, kuru üzüm çeşitlerini, üzüm şırasını, muska ve pestili çikolata yerine veya kimyasal barındıran ürünlerin yerine bu doğal ürünleri yedirin. Dolmalıklarımız yaz aylarında kurutulur, kışın satılır. Salça, pul biber ve diğer ürünlerimiz kimyasal içermez." dedi. (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Siyonist rejim Şucaiyye'ye saldırdı: Bir şehit

WSJ: ABD ordusu ilk kez mikro reaktörü havadan taşıdı

Batman'da parmağa sıkışan yüzüğe itfaiye müdahalesi

Avustralyalı gençlerin yarısı 20 yaşına kadar kaygı veya depresyon riskiyle karşı karşıya

İnşaat üretim endeksi Aralık 2025’te arttı

Abbas Arakçi'den net mesaj: Tehditlere boyun eğmek yok

HAKSİAD Şube Başkanı Çetiz: Ramazanda boykot ürünlerinden kaçının

Hizmet üretim endeksi aralıkta arttı

Afganistan'da altın madenciliği 100 bin kişiyi istihdam ediyor

Bursa'da fabrikada kurulan poliklinikte 25 çalışan sigarayı bıraktı

TBF: Ramazan fırsatçıları sahnede, gıda fiyatları 15 günde yüzde 3 arttı

Oturum izni vaadiyle dolandırıcılığa operasyon: 9 gözaltı

Batman'da çiftçilere kritik uyarı: Barajdan su bırakılacak

Brent petrol 67,23 dolardan işlem görüyor

Batman'da 12 dosyadan aranan şahıs yakalandı

Müftü Dolu: Manevi seferberlik başlıyor

Dolar ve Euro bugün ne kadar?

Altın fiyatları haftaya düşüşle başladı

Meteoroloji'den kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı

1967'den bu yana en tehlikeli adım: Filistin toprakları kalıcı olarak işgal ediliyor

Soykırımcı Netanyahu'dan İran için 4 şart

Lübnan'da ateşkese bir darbe daha: Bekaa'da 4 şehit

Ateşkes yalanı: Gazze'de 14 şehit

Araştırmacı-Yazar Aydın: Şubat, ümmetin en nadide çiçeklerinin toprağa düştüğü aydır

Faruk Dinç'ten gençlik uyarısı: Yozlaşmıyorlar, bilinçli şekilde yozlaştırılıyorlar

Çanakkale açıklarında 37 düzensiz göçmen yakalandı

Şanlıurfa’da bağımlılığa karşı yürüyüş ve basın açıklaması düzenlendi

Göktaş: Şehitler bu davanın haklılığının ve sürekliliğinin en güçlü şahitleridirler

Memiş: Şehadet, iman iddiasının ispatıdır

İlahiyatçı-Yazar Tutak: Şehadet bir bilinç ve direniş çağrısıdır

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Siyonist rejim Şucaiyye'ye saldırdı: Bir şehit

WSJ: ABD ordusu ilk kez mikro reaktörü havadan taşıdı

Batman'da parmağa sıkışan yüzüğe itfaiye müdahalesi

Avustralyalı gençlerin yarısı 20 yaşına kadar kaygı veya depresyon riskiyle karşı karşıya

İnşaat üretim endeksi Aralık 2025’te arttı

Abbas Arakçi'den net mesaj: Tehditlere boyun eğmek yok

HAKSİAD Şube Başkanı Çetiz: Ramazanda boykot ürünlerinden kaçının