• BIST 100

    15750,07%-2,31
  • DOLAR

    43,95% 0,01
  • EURO

    51,10% -0,01
  • GRAM ALTIN

    7198,20% -0,07
  • Ç. ALTIN

    11848,56% 0,00

Tarihi Almacı Pazarı esnafı: Hastalıklara karşı doğal ürünler tüketin

24 Ekim 2024, Perşembe 16:27
24 Ekim 2024, Perşembe 16:27
Tarihi Almacı Pazarı esnafı: Hastalıklara karşı doğal ürünler tüketin
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Havaların soğumasıyla beraber hareketliliğin başladığı Almacı Pazarı'ndaki esnaf, soğuk havalardan etkilenmemek için doğal yöresel ürünlerin tüketilmesini tavsiye etti.

300 yıllık tarihi çarşının esnafı yöresel ürünler ve kurutmalıkların Gaziantep'in vazgeçilmezleri arasında yer aldığını kaydetti.

Yeni nesil çocukların doğal ürünlerden uzak kalarak cips tarzı zararlı gıdalara yönelmesinin bünyede tahribata yol açtığını belirten tarihi Pazar esnafı, çocukların cips tarzı sağlıksız gıdalar yerine sucuk, pestil, fındık, kuru üzüm gibi doğal atıştırmalıkları tüketmelerinin daha faydalı olacağına vurgu yaptı.

Bağışıklık sistemini güçlendiren doğal lezzetlerin özellikle kış aylarında daha ihtiyaç haline geldiğine dikkat çeken esnaf, eskiden daha çok rağbet edilen doğal ürünlerin zamanla fabrikasyon ürünlere yerini bırakması nedeniyle toplumda hastalık trendinin de gittikçe yükseldiğine işaret etti.

"Doğal ürünler kış aylarında hem bağışıklığı güçlendirir hem sıcak tutar"

Yöresel ürünlerde üçüncü kuşak olduğunu dile getiren esnaflardan Bayram Bağcı, "Kayısı, cevizli sucuk, pestil gibi doğal ürünleri tüketilmesini vatandaşlarımıza öneriyoruz. Lokum çeşitlerinde glikoz bulunmaz ama şeker içerir. Üzüm pekmezimizi, üzüm pekmezinden yapılan cevizli sucuklarımız tamamen doğaldır. Bizler çocukluğumuzda okula gittiğimizde özellikle kış aylarında cevizli sucuğu çok tüketirdik. Fındığı, fıstığı karıştırır cebimize koyardık. Cips yerine onları yerdik. Kış aylarında hem sağlıklı, bağışıklığı güçlendirir hem sıcak tutar hem de sağlık beslenmemize faydalı olur." dedi.

"Hastalıklar ve hastanelerde kuyruklar çoğaldı"

Doğal ürünlerin yerine kimyasal içeren ürünlerin ve ilaçların kullanılmasının hastalık sayısını arttırdığına vurgu yapan esnaf Yahya Yenidoğan, "Okula giden çocuklarımıza; kuru üzüm çeşitleri var, pekmez var, fıstığımız var… kış gülerinde çocuklarımız bunlardan tüketebilirler. Okula giderken ceplerine, kuru üzüm ve doğal ürünlerimizden koyabilirler. Cips ve benzeri yağlı şeylerden uzak dursunlar, o ürünler çocukların sağlığı açısından tehlikelidir. Kuru yemişler hem sağlıklı hem besleyicidir, bunları tüketmelerini öneriyoruz. Kurutmalık biber, patlıcan ve kabakları da ailelerimizin tüketmesini tavsiye ediyoruz. Yaz boyunca kurutulan bu ürünlerimiz kış boyunca da tüketilen sağlıklı ve doğal ürünlerimizdendir. Bu ürünlerde herhangi bir ilaçlama yok, doğal ortamda güneşte kurutuyoruz. İnsanlarımız ilaç ve antibiyotik yerine bu doğal ürünleri tüketseler soğuk algınlığı ve gribe yakalanmazlar. Eskiden ilaç yerine doğal bitkilerimiz vardı. Kış çayı, papatya çayı, açlık otu, deve gözü gibi doğal bitkiler tüketilirdi. Şimdi ilaçlara döndüğümüz için hastalıklar ve hastanelerde kuyruklar çoğaldı." ifadelerini kullandı.

"Kışın özellikle pekmez ve tahin karışımını tüketin"

Doğal beslenmenin sağlık açısından önemli olduğunun altını çizen Kenan Sefiloğlu, "Doğal ürünlerimizden kayısı, İzmir üzümü, ceviz içi, fındık içi, incir var. Bu tür doğal ürünlerimizi karışım yapıyoruz. Çocuklar bunları beslenme çantasında götürebiliyor. Çocuklar cips veya çubuk kraker yerine bunlardan yeseler daha sağlıklı ve vitaminlidir. Kışlık kurutmalıklarımıza kışın daha çok rağbet var. Patlıcan, kabak, biber kurutmalıkları daha çok satılıyor. Kışın özellikle pekmez ve tahin karışımı çocukları daha sıcak tutar." şeklinde konuştu.

"Biz doğal ürünlerle büyüdük"

 

Çocukların doğal beslenmesinin önemine değinen esnaftan Mehmet Erbalcı, "Kış yaklaşıyor çocukları pekmez, üzüm, ceviz gibi doğal ürünlere alıştırmak lazımdır. Bu tür beslenmeler geride kaldı. Biz çocukken pekmez, üzüm, incir, pestil gibi doğal ürünlerle büyüdük. Şimdiki çocuklarda onu göremiyorum. Pekmez ve üzümü çocuklara yedirip kışı geçirmek lazımdır." dedi.

"Çocuklara doğal ürünleri yedirin"

Abdulkadir Arı, "Ebeveynlere tavsiyemiz; kış aylarında üzüm pekmezi, tahini, kuru üzüm çeşitlerini, üzüm şırasını, muska ve pestili çikolata yerine veya kimyasal barındıran ürünlerin yerine bu doğal ürünleri yedirin. Dolmalıklarımız yaz aylarında kurutulur, kışın satılır. Salça, pul biber ve diğer ürünlerimiz kimyasal içermez." dedi. (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Isparta’da motosiklet sürücülerine yönelik denetim

Rize’de ilkbahar şap aşılama programı başladı

Kütahya’da 41 kilo uyuşturucu ele geçirildi: 59 gözaltı

1 milyondan fazla çocuğa işitme taraması yapıldı

5 ilde 235 milyon TL’lik dolandırıcılık operasyonu: 12 tutuklama

Motorine yapılması planlanan zam iptal edildi

Bakan Gürlek: Belirli miktarı geçen işlemlerde tapuda avukat sorumluluğu getireceğiz

DMM, "Trump Türkiye'ye İran'a saldırı talimatı verdi" iddialarını yalanladı

İstanbul'da 1 askerin yaralandığı operasyonda 5 şüpheli tutuklandı

İngiliz F-35 jetleri Ürdün, Irak ve Katar üzerinde insansız hava araçlarını düşürdü

Malatya'da korkutan konteyner yangını

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Komşularımızın huzurunu bozan hadiselerde tarafsız değiliz

BM: Orta Doğu'da yeni cephelerin açılmasından endişe duyuyoruz

Finlandiya'da Somalili ailenin evi kundaklandı: 5 kişi yanarak can verdi

Rusya ve İran dışişleri bakanları Orta Doğu’daki durumu görüştü

Trump, İspanya ile ticareti kesmekle tehdit etti

Park halindeki tır, sürücüsünün el frenini çekmeyi unutması sonucu kaza yaptı

Temizlik personeli işini aksatmadan ibadetini de beraber yapıyor   

Güney Afrika'da inşaat halindeki bina çöktü: 8 ölü, 3 yaralı

Siyonist işgalcilerin Gazze'ye saldırıları sürüyor: 72 bin 116 şehit

Polonya nükleer silahlanma için hazırlığa başladığını duyurdu

ABD, Beyrut'taki büyükelçiliğini kapattı

Trump, önce İran'ın saldırma hazırlığı yaptığını iddia etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan Pakistan Başbakanı Şerif ile görüştü

Siirt’te minikler “Tekne Orucu” heyecanı yaşadı

13 Yıllık Emek, 13 Yıllık Güven

Savaşın sonucu "füze stoklarına" bağlı

Ordu'nun bazı ilçelerinde kar yağışı nedeniyle eğitime 1 gün ara verildi

Adana'da akıntıya kapılan iki kişi itfaiye tarafından kurtarıldı

Malatya'da TOKİ şantiyesinde korkutan yangın

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Isparta’da motosiklet sürücülerine yönelik denetim

Rize’de ilkbahar şap aşılama programı başladı

Kütahya’da 41 kilo uyuşturucu ele geçirildi: 59 gözaltı

1 milyondan fazla çocuğa işitme taraması yapıldı

5 ilde 235 milyon TL’lik dolandırıcılık operasyonu: 12 tutuklama

Motorine yapılması planlanan zam iptal edildi

Bakan Gürlek: Belirli miktarı geçen işlemlerde tapuda avukat sorumluluğu getireceğiz