• BIST 100

    14765,59%0,37
  • DOLAR

    43,14% 0,25
  • EURO

    50,30% 0,10
  • GRAM ALTIN

    6195,98% 0,03
  • Ç. ALTIN

    10070,24% 0,00

Tarihi Almacı Pazarı esnafı: Hastalıklara karşı doğal ürünler tüketin

24 Ekim 2024, Perşembe 16:27
24 Ekim 2024, Perşembe 16:27
Tarihi Almacı Pazarı esnafı: Hastalıklara karşı doğal ürünler tüketin
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Havaların soğumasıyla beraber hareketliliğin başladığı Almacı Pazarı'ndaki esnaf, soğuk havalardan etkilenmemek için doğal yöresel ürünlerin tüketilmesini tavsiye etti.

300 yıllık tarihi çarşının esnafı yöresel ürünler ve kurutmalıkların Gaziantep'in vazgeçilmezleri arasında yer aldığını kaydetti.

Yeni nesil çocukların doğal ürünlerden uzak kalarak cips tarzı zararlı gıdalara yönelmesinin bünyede tahribata yol açtığını belirten tarihi Pazar esnafı, çocukların cips tarzı sağlıksız gıdalar yerine sucuk, pestil, fındık, kuru üzüm gibi doğal atıştırmalıkları tüketmelerinin daha faydalı olacağına vurgu yaptı.

Bağışıklık sistemini güçlendiren doğal lezzetlerin özellikle kış aylarında daha ihtiyaç haline geldiğine dikkat çeken esnaf, eskiden daha çok rağbet edilen doğal ürünlerin zamanla fabrikasyon ürünlere yerini bırakması nedeniyle toplumda hastalık trendinin de gittikçe yükseldiğine işaret etti.

"Doğal ürünler kış aylarında hem bağışıklığı güçlendirir hem sıcak tutar"

Yöresel ürünlerde üçüncü kuşak olduğunu dile getiren esnaflardan Bayram Bağcı, "Kayısı, cevizli sucuk, pestil gibi doğal ürünleri tüketilmesini vatandaşlarımıza öneriyoruz. Lokum çeşitlerinde glikoz bulunmaz ama şeker içerir. Üzüm pekmezimizi, üzüm pekmezinden yapılan cevizli sucuklarımız tamamen doğaldır. Bizler çocukluğumuzda okula gittiğimizde özellikle kış aylarında cevizli sucuğu çok tüketirdik. Fındığı, fıstığı karıştırır cebimize koyardık. Cips yerine onları yerdik. Kış aylarında hem sağlıklı, bağışıklığı güçlendirir hem sıcak tutar hem de sağlık beslenmemize faydalı olur." dedi.

"Hastalıklar ve hastanelerde kuyruklar çoğaldı"

Doğal ürünlerin yerine kimyasal içeren ürünlerin ve ilaçların kullanılmasının hastalık sayısını arttırdığına vurgu yapan esnaf Yahya Yenidoğan, "Okula giden çocuklarımıza; kuru üzüm çeşitleri var, pekmez var, fıstığımız var… kış gülerinde çocuklarımız bunlardan tüketebilirler. Okula giderken ceplerine, kuru üzüm ve doğal ürünlerimizden koyabilirler. Cips ve benzeri yağlı şeylerden uzak dursunlar, o ürünler çocukların sağlığı açısından tehlikelidir. Kuru yemişler hem sağlıklı hem besleyicidir, bunları tüketmelerini öneriyoruz. Kurutmalık biber, patlıcan ve kabakları da ailelerimizin tüketmesini tavsiye ediyoruz. Yaz boyunca kurutulan bu ürünlerimiz kış boyunca da tüketilen sağlıklı ve doğal ürünlerimizdendir. Bu ürünlerde herhangi bir ilaçlama yok, doğal ortamda güneşte kurutuyoruz. İnsanlarımız ilaç ve antibiyotik yerine bu doğal ürünleri tüketseler soğuk algınlığı ve gribe yakalanmazlar. Eskiden ilaç yerine doğal bitkilerimiz vardı. Kış çayı, papatya çayı, açlık otu, deve gözü gibi doğal bitkiler tüketilirdi. Şimdi ilaçlara döndüğümüz için hastalıklar ve hastanelerde kuyruklar çoğaldı." ifadelerini kullandı.

"Kışın özellikle pekmez ve tahin karışımını tüketin"

Doğal beslenmenin sağlık açısından önemli olduğunun altını çizen Kenan Sefiloğlu, "Doğal ürünlerimizden kayısı, İzmir üzümü, ceviz içi, fındık içi, incir var. Bu tür doğal ürünlerimizi karışım yapıyoruz. Çocuklar bunları beslenme çantasında götürebiliyor. Çocuklar cips veya çubuk kraker yerine bunlardan yeseler daha sağlıklı ve vitaminlidir. Kışlık kurutmalıklarımıza kışın daha çok rağbet var. Patlıcan, kabak, biber kurutmalıkları daha çok satılıyor. Kışın özellikle pekmez ve tahin karışımı çocukları daha sıcak tutar." şeklinde konuştu.

"Biz doğal ürünlerle büyüdük"

 

Çocukların doğal beslenmesinin önemine değinen esnaftan Mehmet Erbalcı, "Kış yaklaşıyor çocukları pekmez, üzüm, ceviz gibi doğal ürünlere alıştırmak lazımdır. Bu tür beslenmeler geride kaldı. Biz çocukken pekmez, üzüm, incir, pestil gibi doğal ürünlerle büyüdük. Şimdiki çocuklarda onu göremiyorum. Pekmez ve üzümü çocuklara yedirip kışı geçirmek lazımdır." dedi.

"Çocuklara doğal ürünleri yedirin"

Abdulkadir Arı, "Ebeveynlere tavsiyemiz; kış aylarında üzüm pekmezi, tahini, kuru üzüm çeşitlerini, üzüm şırasını, muska ve pestili çikolata yerine veya kimyasal barındıran ürünlerin yerine bu doğal ürünleri yedirin. Dolmalıklarımız yaz aylarında kurutulur, kışın satılır. Salça, pul biber ve diğer ürünlerimiz kimyasal içermez." dedi. (İLKHA)

Oto tamir ustası Anuk: Vaktinde yapılmayan bakımlar ciddi sorunlara yol açabilir

Trump’tan skandal plan: Grönland halkına para teklifiyle ayrılık kışkırtması

Uzmanlara göre hataları tekrarlamada sorun beynin savunma sistemi

Yasa dışı avcılığa 4 ilde 3 milyon 910 bin lira ceza

Fırtına Fransa'da 380 bin haneyi elektriksiz bıraktı

Türkiye-İngiltere müzakereleri şubatta yapılacak

Uluslararası Uzay Kongresi Antalya’da düzenlenecek

Millî Eğitim Akademisi başvuruları 20 Ocak’ta başlıyor

Bursa'da akademisyenler uykuya yardımcı "uyutan iplik" geliştiriyor

Batı Şeria'da Yahudi çetelerden yeni saldırı dalgası

Sanayi üretimi aylık ve yıllık bazda arttı

Diyarbakır'da tren belediye otobüsüne çarptı: Facianın eşiğinden dönüldü

Otomobil, durakta bekleyen otobüse çarptı: Bir yaralı

Rusya, Ukrayna'ya Oreşnik hipersonik füzesini fırlattı

UNRWA: Gazze'de yardım krizi derinleşiyor, yüz binlerin hayatı tehlikede

Gaziantep'te hijyen şartlarına uymayan bir işyerine ceza kesildi

Brent petrol 62,23 dolardan işlem görüyor

Trump’tan hukuku yok sayan sözler: Beni durduracak tek şey kendi ahlakım

En düşük emekli aylığı için düzenleme bugün Melis’e geliyor

Gaziantep'te ruhsatsız silah operasyonu

"Sarı hat"ta kaos mühendisliği: Çetelerle yönetim tutmadı

Gaziantep'te araması bulunan 2 kişi yakalandı

Ceylanpınar'da minik ellerden Gazze'ye anlamlı yardım

ABD’de mezarlık skandalı: Evinden yüzlerce insan kafatası çıkan şüpheliden 1 milyon dolar kefalet isteniyor

Dışişleri Bakanlığından Yunanistan’a tepki

Uzman Psikolog Ertan: Aileler sosyal medyadaki makyaj akımına dikkat etmeli!

Serbest piyasada döviz kurları ne kadar?

​​​​​​​Ankara'nın bazı ilçelerinde su kesintisi

21 ilde organize suç örgütüne operasyon: 96 gözaltı

siyonist rejimin Somaliland’i tanımasına sert tepki: Yirmiden fazla ülke kınadı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Oto tamir ustası Anuk: Vaktinde yapılmayan bakımlar ciddi sorunlara yol açabilir

Trump’tan skandal plan: Grönland halkına para teklifiyle ayrılık kışkırtması

Uzmanlara göre hataları tekrarlamada sorun beynin savunma sistemi

Yasa dışı avcılığa 4 ilde 3 milyon 910 bin lira ceza

Fırtına Fransa'da 380 bin haneyi elektriksiz bıraktı

Türkiye-İngiltere müzakereleri şubatta yapılacak

Uluslararası Uzay Kongresi Antalya’da düzenlenecek