Tarihi Almacı Pazarı esnafı: Hastalıklara karşı doğal ürünler tüketin

SAĞLIK 24.10.2024 16:27:54 0
Tarihi Almacı Pazarı esnafı: Hastalıklara karşı doğal ürünler tüketin
Haberi Sesli Oku

Havaların soğumasıyla beraber hareketliliğin başladığı Almacı Pazarı'ndaki esnaf, soğuk havalardan etkilenmemek için doğal yöresel ürünlerin tüketilmesini tavsiye etti.

300 yıllık tarihi çarşının esnafı yöresel ürünler ve kurutmalıkların Gaziantep'in vazgeçilmezleri arasında yer aldığını kaydetti.

Yeni nesil çocukların doğal ürünlerden uzak kalarak cips tarzı zararlı gıdalara yönelmesinin bünyede tahribata yol açtığını belirten tarihi Pazar esnafı, çocukların cips tarzı sağlıksız gıdalar yerine sucuk, pestil, fındık, kuru üzüm gibi doğal atıştırmalıkları tüketmelerinin daha faydalı olacağına vurgu yaptı.

Bağışıklık sistemini güçlendiren doğal lezzetlerin özellikle kış aylarında daha ihtiyaç haline geldiğine dikkat çeken esnaf, eskiden daha çok rağbet edilen doğal ürünlerin zamanla fabrikasyon ürünlere yerini bırakması nedeniyle toplumda hastalık trendinin de gittikçe yükseldiğine işaret etti.

"Doğal ürünler kış aylarında hem bağışıklığı güçlendirir hem sıcak tutar"

Yöresel ürünlerde üçüncü kuşak olduğunu dile getiren esnaflardan Bayram Bağcı, "Kayısı, cevizli sucuk, pestil gibi doğal ürünleri tüketilmesini vatandaşlarımıza öneriyoruz. Lokum çeşitlerinde glikoz bulunmaz ama şeker içerir. Üzüm pekmezimizi, üzüm pekmezinden yapılan cevizli sucuklarımız tamamen doğaldır. Bizler çocukluğumuzda okula gittiğimizde özellikle kış aylarında cevizli sucuğu çok tüketirdik. Fındığı, fıstığı karıştırır cebimize koyardık. Cips yerine onları yerdik. Kış aylarında hem sağlıklı, bağışıklığı güçlendirir hem sıcak tutar hem de sağlık beslenmemize faydalı olur." dedi.

"Hastalıklar ve hastanelerde kuyruklar çoğaldı"

Doğal ürünlerin yerine kimyasal içeren ürünlerin ve ilaçların kullanılmasının hastalık sayısını arttırdığına vurgu yapan esnaf Yahya Yenidoğan, "Okula giden çocuklarımıza; kuru üzüm çeşitleri var, pekmez var, fıstığımız var… kış gülerinde çocuklarımız bunlardan tüketebilirler. Okula giderken ceplerine, kuru üzüm ve doğal ürünlerimizden koyabilirler. Cips ve benzeri yağlı şeylerden uzak dursunlar, o ürünler çocukların sağlığı açısından tehlikelidir. Kuru yemişler hem sağlıklı hem besleyicidir, bunları tüketmelerini öneriyoruz. Kurutmalık biber, patlıcan ve kabakları da ailelerimizin tüketmesini tavsiye ediyoruz. Yaz boyunca kurutulan bu ürünlerimiz kış boyunca da tüketilen sağlıklı ve doğal ürünlerimizdendir. Bu ürünlerde herhangi bir ilaçlama yok, doğal ortamda güneşte kurutuyoruz. İnsanlarımız ilaç ve antibiyotik yerine bu doğal ürünleri tüketseler soğuk algınlığı ve gribe yakalanmazlar. Eskiden ilaç yerine doğal bitkilerimiz vardı. Kış çayı, papatya çayı, açlık otu, deve gözü gibi doğal bitkiler tüketilirdi. Şimdi ilaçlara döndüğümüz için hastalıklar ve hastanelerde kuyruklar çoğaldı." ifadelerini kullandı.

"Kışın özellikle pekmez ve tahin karışımını tüketin"

Doğal beslenmenin sağlık açısından önemli olduğunun altını çizen Kenan Sefiloğlu, "Doğal ürünlerimizden kayısı, İzmir üzümü, ceviz içi, fındık içi, incir var. Bu tür doğal ürünlerimizi karışım yapıyoruz. Çocuklar bunları beslenme çantasında götürebiliyor. Çocuklar cips veya çubuk kraker yerine bunlardan yeseler daha sağlıklı ve vitaminlidir. Kışlık kurutmalıklarımıza kışın daha çok rağbet var. Patlıcan, kabak, biber kurutmalıkları daha çok satılıyor. Kışın özellikle pekmez ve tahin karışımı çocukları daha sıcak tutar." şeklinde konuştu.

"Biz doğal ürünlerle büyüdük"

 

Çocukların doğal beslenmesinin önemine değinen esnaftan Mehmet Erbalcı, "Kış yaklaşıyor çocukları pekmez, üzüm, ceviz gibi doğal ürünlere alıştırmak lazımdır. Bu tür beslenmeler geride kaldı. Biz çocukken pekmez, üzüm, incir, pestil gibi doğal ürünlerle büyüdük. Şimdiki çocuklarda onu göremiyorum. Pekmez ve üzümü çocuklara yedirip kışı geçirmek lazımdır." dedi.

"Çocuklara doğal ürünleri yedirin"

Abdulkadir Arı, "Ebeveynlere tavsiyemiz; kış aylarında üzüm pekmezi, tahini, kuru üzüm çeşitlerini, üzüm şırasını, muska ve pestili çikolata yerine veya kimyasal barındıran ürünlerin yerine bu doğal ürünleri yedirin. Dolmalıklarımız yaz aylarında kurutulur, kışın satılır. Salça, pul biber ve diğer ürünlerimiz kimyasal içermez." dedi. (İLKHA)


Çin, Afgan ihracatına uygulanan vergileri kaldırmaya hazırlanıyor

9. Uluslararası Hafızlık ve Kur’an-ı Kerim’i Güzel Okuma Yarışması başladı

Malatya’da 2 araç çarpıştı: 1 yaralı

Rus heyeti, esir takası konusu için Tel Aviv'e gitti

HÜDA PAR Antalya İl Başkanı Durmaz muhtarlık müessesesinin önemine dikkat çekti

Norveç'te tren raydan çıktı: Bir ölü

Manisa'da trafik kazası: 7 yaralı

HÜDA PAR'dan TUSAŞ açıklaması: Atılması gereken adımlar, bedeli ne olursa olsun mutlaka atılmalıdır!

Rusya'dan "dondurulan varlıkların kullanımına" misilleme kararı

İran'dan işgal rejimi için Apartheid Komitesi kurulması çağrısı

Hindistan'da tropik fırtına alarmı

Denizli'de orman yangını

HAMAS, "Generaller Planını" boşa çıkarmak için yoğun temaslarda bulunuyoruz

HÜDA PAR Genel Başkanı Vekili Demir: Kandil, DEM ve İmralı üzerinden yürütülecek bir süreç sonuç üretemez

Adıyaman'da nitelikli dolandırıcılık operasyonu

Minibüs ile otomobil çarpıştı: 1 ölü, 3 yaralı

Batman'da çok sayıda suçtan aranan 2 kişi yakalandı

Rusya'dan "yüksek hassasiyetli" füze tatbikatı

Trami Tropik Fırtınası Filipinler'i vurdu: 24 ölü, 9 kayıp

10 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Prof. Dr. Timurkaynak: "Aralıklı oruç, kalp sağlığını ve beyin fonksiyonlarını destekleyebilir"

Çocuklarda topallamaya dikkat!

Umut Kervanı'ndan Gazze ve Lübnan için kış yardım çağrısı

Adana Müteahhitler Birliği Başkan Çakıroğlu: Adana'da konut satışları durma noktasına geldi

Okul çevresinde drift atan sürücünün ehliyetine el konuldu

Adana'da il istihdam ve mesleki eğitim kurulu toplantısı gerçekleştirildi

HÜDA PAR Malatya İl Başkanı Sevgili: Halk bir an önce evlerine, esnaf ise işyerlerine kavuşmak istiyor

İşgalciler, Gazze'deki gazetecileri hedef alma tehdidinde bulundu

Tarihi Almacı Pazarı esnafı: Hastalıklara karşı doğal ürünler tüketin

HÜDA PAR Medya Başkan Yardımcısı Tanrıkulu Bitlis'te yerel medyayı ziyaret etti

Yükleniyor