• BIST 100

    10565,74%-0,59
  • DOLAR

    42,17% -0,01
  • EURO

    49,02% -0,28
  • GRAM ALTIN

    5558,99% -1,71
  • Ç. ALTIN

    9196,59% -3,17

Tarihi gramafonları tamir ederek eski haline getiriyor

06 Ocak 2024, Cumartesi 10:00
06 Ocak 2024, Cumartesi 10:00
Tarihi gramafonları tamir ederek eski haline getiriyor
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Tarihi gramafonları tamir ederek eski haline getiriyor

Gaziantep’te baba mesleği olan mobilyacılık işini gramafon tamirine çeviren Zeynel Toparlı, tarihi gramafon, pikap ve radyoları restore ederek ilk günkü hallerine dönüştürüyor.
Gaziantep’te yaşayan 55 yaşındaki Zeynel Toparlı, Tarihi Yeni Han’da baba mesleği olan mobilyacılık işini gramafon tamirine çevirerek 50, 100, 150 ve 200 yıllık gramafonları tamir ediyor. 25 yıldır bozuk olan tarihi gramafonlara ses veren Toparlı, tamir ettiği asırlık gramafonlara ahşap tasarımlar da ekleyerek ilk günkü seslerine ve güzelliğine kavuşturuyor. Başta koleksiyoncular olmak üzere nostalji sevenlerin gözdesi haline gelen gramafonlar ise geçmişin izlerini günümüze taşıyor.

“Burada plak tamir ediyoruz ve satıyoruz”
Baba mesleği mobilyacılık işini gramafon tamirine çevirdiğini söyleyen Zeynel Toparlı, “Baba mesleği olan mobilyacılık işini devam ettirirken gramafon işine yöneldim ve bizim yaptığımız televizyon filmlerinden ve nostaljiden oluşan bir şark odası işi. Burada plak tamir ediyoruz ve satıyoruz. Günümüzde de bildiğiniz üzere antika plaklar ve gramafonlar moda olduğu için satışlarımızda çok iyi duruma geldi” dedi.

“Gramafonların fiyatı 100 bin TL’ye kadar çıkıyor”
Eski gramafonları eklediği dizaynlar ile günümüze taşıdığını belirten Toparlı, tamir edilen gramafonların fiyatının 100 bin TL’ye kadar çıktığını ifade etti. Toparlı, “Eski gramafonlar artık bulunmuyor. Biz ise eski gramafonlara mobilyalar ile yeni dizayn uygulayarak günümüze taşıyoruz. Amerika’da bu işleme retro, Fransa’da ise rozita diyorlar. Tamir ettiğimiz gramafon ve plakçalarlara vatandaşlar çok fazla ilgi duyuyor. Sattığımız gramafonları alan 2 hafta sonra bir tane daha almaya geliyor. Geçmişte yeni eve çıkan insanlara biblo yerine gramafon götürülürdü. Tamir ettiğimiz plakçalar ve gramafonların fiyatı 6 bin TL’den başlıyor 100 bin TL’ye kadar çıkıyor” ifadelerini kullandı.

“Biz de teknolojiye ayak uydurmaya başladık”
Teknolojiye de ayak uydurarak geçmişi ve geleceği yaşattıklarını ifade eden Toparlı, “Geçmişte insanların çöpe attığı gramafonlar değerlendi ve millet değerini yeni anladı. Evin köşesinde güzel görünen bir aksesuar. Güzel bir dekor olarak görülüyor. Günümüzde cep telefonlarında müzikler var ama gramafonlardan ve plakçalarlardan dinlemek daha farklı bir duygu. Git gide bizde teknolojiye ayak uydurmaya başladık. Şuan mesela bluetoothlu olan cihazlarda geliyor. Onları da tamir ediyoruz. Biz burada hem geçmişi hem geleceği yaşatıyoruz. Sanatımızı da severek yapıyoruz” diye konuştu.

Libya açıklarında göçmenleri taşıyan 2 tekne alabora oldu: 4 can kaybı

Meksika'da binlerce kişi sokağa indi

İstanbul'da metro inşaatında göçük: 1 işçi hayatını kaybetti

Claudia Fırtınası Portekiz’i etkisi altına aldı: 1 ölü, 28 yaralı

Çanakkale açıklarında 4 büyüklüğünde deprem

İstanbul'daki metro inşaatında iskele çöktü

Batman'da "Yolumuzu Aydınlatan Yıldızlar" sahabe programı düzenlendi

Siyonist rejim Gazzeli 15 şehidin naaşını teslim etti

HÜDA PAR'dan Elazığ’daki sanayi planına tepki

Tayvan'da çamur volkanı patladı

Şili'de halk devlet başkanlığı seçimi için sandık başına gidiyor

ABD’nin Gazze tasarısına Rusya ve Çin’den veto

Hafif ticari araç ile cip çarpıştı: 2 ölü, 1 yaralı

Bakanlıklardan gıda zehirlenmelerine karşı uyarı

COP30 zirvesinde "ekokırım suç kabul edilsin" çağrısı

Malatya'da 21 bin 760 konut ve iş yeri için kura çekildi

Çin'den Japonya'ya seyahat uyarısı

Pakistan'da havai fişek fabrikasında patlama: 5 ölü, 7 yaralı

Cağaloğlu Kitapçılar Sokağı hizmete açıldı

Mersin'deki trafik kazasında ölü sayısı 4'e yükseldi

Macaristan: AB’nin Ukrayna'daki krizi tırmandırmaya yönelik adımlarını engelleyeceğiz

ABD'den Tayvan’a 330 milyon dolarlık silah satışı

Kar yağışı sonrası işçi servisi yola devrildi: 14 yaralıl

Güney Kore'de çöken santralin altında kalan 7 işçinin cesedi enkazdan çıkarıldı

İngiltere'de Claudia Fırtınası alarmı

Azerbaycan'da 456,8 kilogram eroin ele geçirildi

Şırnak'ta kayganlaşan yolda otomobil takla attı: 2 yaralı

Rusya, Zaporijya'da bir yerleşim biriminde daha kontrolü ele geçirdi

Hindistan'da polis karakolunda patlama: 9 ölü

Rusya'dan Ukrayna'ya hipersonik füze saldırısı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Libya açıklarında göçmenleri taşıyan 2 tekne alabora oldu: 4 can kaybı

Meksika'da binlerce kişi sokağa indi

İstanbul'da metro inşaatında göçük: 1 işçi hayatını kaybetti

Claudia Fırtınası Portekiz’i etkisi altına aldı: 1 ölü, 28 yaralı

Çanakkale açıklarında 4 büyüklüğünde deprem

İstanbul'daki metro inşaatında iskele çöktü

Batman'da "Yolumuzu Aydınlatan Yıldızlar" sahabe programı düzenlendi