• BIST 100

    10228,40%0,39
  • DOLAR

    39,81% 0,04
  • EURO

    46,88% 0,27
  • GRAM ALTIN

    4275,38% 0,39
  • Ç. ALTIN

    6808,69% 0,00

Tarihi gramafonları tamir ederek eski haline getiriyor

06 Ocak 2024, Cumartesi 10:00
01 Ocak 0001, Pazartesi 12:00
Tarihi gramafonları tamir ederek eski haline getiriyor
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Tarihi gramafonları tamir ederek eski haline getiriyor

Gaziantep’te baba mesleği olan mobilyacılık işini gramafon tamirine çeviren Zeynel Toparlı, tarihi gramafon, pikap ve radyoları restore ederek ilk günkü hallerine dönüştürüyor.
Gaziantep’te yaşayan 55 yaşındaki Zeynel Toparlı, Tarihi Yeni Han’da baba mesleği olan mobilyacılık işini gramafon tamirine çevirerek 50, 100, 150 ve 200 yıllık gramafonları tamir ediyor. 25 yıldır bozuk olan tarihi gramafonlara ses veren Toparlı, tamir ettiği asırlık gramafonlara ahşap tasarımlar da ekleyerek ilk günkü seslerine ve güzelliğine kavuşturuyor. Başta koleksiyoncular olmak üzere nostalji sevenlerin gözdesi haline gelen gramafonlar ise geçmişin izlerini günümüze taşıyor.

“Burada plak tamir ediyoruz ve satıyoruz”
Baba mesleği mobilyacılık işini gramafon tamirine çevirdiğini söyleyen Zeynel Toparlı, “Baba mesleği olan mobilyacılık işini devam ettirirken gramafon işine yöneldim ve bizim yaptığımız televizyon filmlerinden ve nostaljiden oluşan bir şark odası işi. Burada plak tamir ediyoruz ve satıyoruz. Günümüzde de bildiğiniz üzere antika plaklar ve gramafonlar moda olduğu için satışlarımızda çok iyi duruma geldi” dedi.

“Gramafonların fiyatı 100 bin TL’ye kadar çıkıyor”
Eski gramafonları eklediği dizaynlar ile günümüze taşıdığını belirten Toparlı, tamir edilen gramafonların fiyatının 100 bin TL’ye kadar çıktığını ifade etti. Toparlı, “Eski gramafonlar artık bulunmuyor. Biz ise eski gramafonlara mobilyalar ile yeni dizayn uygulayarak günümüze taşıyoruz. Amerika’da bu işleme retro, Fransa’da ise rozita diyorlar. Tamir ettiğimiz gramafon ve plakçalarlara vatandaşlar çok fazla ilgi duyuyor. Sattığımız gramafonları alan 2 hafta sonra bir tane daha almaya geliyor. Geçmişte yeni eve çıkan insanlara biblo yerine gramafon götürülürdü. Tamir ettiğimiz plakçalar ve gramafonların fiyatı 6 bin TL’den başlıyor 100 bin TL’ye kadar çıkıyor” ifadelerini kullandı.

“Biz de teknolojiye ayak uydurmaya başladık”
Teknolojiye de ayak uydurarak geçmişi ve geleceği yaşattıklarını ifade eden Toparlı, “Geçmişte insanların çöpe attığı gramafonlar değerlendi ve millet değerini yeni anladı. Evin köşesinde güzel görünen bir aksesuar. Güzel bir dekor olarak görülüyor. Günümüzde cep telefonlarında müzikler var ama gramafonlardan ve plakçalarlardan dinlemek daha farklı bir duygu. Git gide bizde teknolojiye ayak uydurmaya başladık. Şuan mesela bluetoothlu olan cihazlarda geliyor. Onları da tamir ediyoruz. Biz burada hem geçmişi hem geleceği yaşatıyoruz. Sanatımızı da severek yapıyoruz” diye konuştu.

Karadaği, Müslüman devlet liderlerine Filistin için bir "İslami İttifak" önerdiğini açıkladı

Adıyaman'da ormanlık alanlara giriş yasaklandı

Rusya'dan Ukrayna'ya savaşın en büyük hava saldırısı

Bakan Bayraktar: Bütçe imkânları nispetinde enerji desteklerine devam edeceğiz

Muğla'da orman yangını

Pakistan’da 5 katlı bina çöktü: 5 ölü

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş: Güzel ahlak gencin süsüdür

İtalya'da benzin istasyonunda patlama: 40 yaralı

Musk ABD'de yeni parti kurma konusunda anket yaptı

Diyarbakır'da silahlı kavga: 1'i ağır 2 yaralı

İşgal rejimi ve ABD İstanbul'da protesto edildi

HÜDA PAR Milletvekili Demir: İklim Kanunu'nun alelacele kabul edilmesini rasyonel bulmuyoruz

Rusya ve Ukrayna arasında yeni esir takası

Gaziantep'te ilk defa kalça artroskopisi ameliyatı yapıldı

Şanlıurfa’da “Çağın Kerbelası Gazze” programına davet

DUS yerleştirme sonuçları açıklandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Suriye ve İran'a saldırılarının arka planında Filistin halkına diz çöktürme siyaseti yatıyor

Kerbelâ'dan Gazze'ye: Aşure Günü'nün anlamı ve Müslümanların ortak sorumluluğu

Şanlıurfa’da cami çıkışı silahlı saldırı: 2 yaralı

Hz. Nuh'u anma programı Cizre Hz. Nuh Camii'nde başladı

Umut Kervanı, Hatay’daki yangın mağdurlarının yanında

Bursa Valiliği'nden sıcak hava uyarısı

Siirt’te mahalle buluşmalarının 11’incisi Dumlupınar Mahallesi’nde gerçekleştirildi

Zebihullah Mücahid: Rusya Afganistan'ı tanıyarak cesur bir adım attı

Saman yükleyen işçilerin sıcak, ağırlık ve yorgunlukla imtihanı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan ile görüştü

Molla Şenlik: Günümüz Kerbela'sında Hüseyinler Gazze'de şehid ediliyor

Geçit: "Çilesiz semt pazarına market ve kütüphane kazandıracağız"

Siirt'te silahlı aile kavgası: 3 kişi yaralandı

Gazze'de kullanılan silahlar "sahada denenmiş" etiketiyle pazarlanıyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Karadaği, Müslüman devlet liderlerine Filistin için bir "İslami İttifak" önerdiğini açıkladı

Adıyaman'da ormanlık alanlara giriş yasaklandı

Rusya'dan Ukrayna'ya savaşın en büyük hava saldırısı

Bakan Bayraktar: Bütçe imkânları nispetinde enerji desteklerine devam edeceğiz

Muğla'da orman yangını

Pakistan’da 5 katlı bina çöktü: 5 ölü

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş: Güzel ahlak gencin süsüdür