• BIST 100

    10592,00%-0,23
  • DOLAR

    40,45% 0,09
  • EURO

    47,66% 0,25
  • GRAM ALTIN

    4414,86% -0,96
  • Ç. ALTIN

    7108,96% 0,57

Tarihi kent Mardin’in açık hava müzesine bürünmesi için betonarme binaların yıkımı yapılıyor

11 Nisan 2025, Cuma 01:50
11 Nisan 2025, Cuma 01:50
Tarihi kent Mardin’in açık hava müzesine bürünmesi için betonarme binaların yıkımı yapılıyor
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Mardin Büyükşehir Belediyesi destekleri, Kent Destekli Daire Başkanlığı tarafından alınan karar doğrultusunda Mardin’in tarihi görünümünü ve kültürel yapısını bozan, sit alanı içerisinde bulunan betonarme yapıların yıkımı

Adeta çık hava müzesini andıran Mardin’in tarihi taş yapıları ile yüzyıllardan beridir ayakta kalan, içerisinde barındırdığı kültürel yapıyı dar taş sokaklarında yansıtan, tarihi miras olarak günümüze kadar gelen bu tarihi dokuyu gelecek nesillere daha görünür bir şekilde aktarmak adına tarihi yapıları gölgeleyen betonarme binalar bir bir kaldırılıyor.

Mardin’in açık hava müzesine dönüşmesi amacıyla, tarihi silueti bozan betonarme yapılar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Mardin Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle yıkılıyor. 240 yapı için alınan yıkım kararı kapsamında, Ulu Cami çevresindeki betonarme eklentilerin yıkımı başlatıldı.

Yapılan yıkın çalışmaları hakkında bilgi veren Büyükşehir Belediyesi Sekreter Yardımcısı Şahin Arpağ, “Malumu olduğu üzere koruma amaçlı uygulama imar planı içerisinde daha önce kültür varlıklarını koruma kurulunun aldığı kararlar ve belediye encümeninin aldığı kararlar doğrultusunda 240 bina için yıkım kararı alınmıştı. Geçmiş dönemde 49 yapı, 192 bağımsız bölümün yıkımını gerçekleştirdik. Bugün de burada Ulu Cami minarenin görüntüsünü engelleyen ve Mardin’den uzaktan çekilen bütün fotoğraflarda kötü görünen Ulu Cami Mahallesi, 418 ada 3 ve 2 no’lu parsellerde bulunan eklentilerin yıkımı için buradayız. Bugün yıkımına başladık. Mevcut çıkacağımız yapı 2 katı tescilli bir kültür varlığı sonradan üzerine 2 kat daha niteliksiz betonarme eklenti yapılmış. Biz bugün bu üçüncü ve dördüncü katın yıkımını gerçekleştiriyoruz. Toplamda 175 metrekare betonarme eklenti yıkılacak.” ifadelerini aktardı.

“240 tespitli yapının dışında takriben bin yapı daha yıkılacak”

Daha da yıkılacak bina sayısı hakkında bilgi veren Arpağ, “Mardin, malum bir açık hava müzesi olma yolunda bu projeyle birlikte önemli bir şekilde ilerliyor. Açık hava müzesi söylemine uygun bir şekilde belediye, Kent Destekli Daire Başkanlığı olarak betonarme eklentilerin yıkılması projesi başta olmak üzere birinci  caddenin yayalaştırılması ve tarihi çarşıların canlandırılması, tarihi çeşmelerin ibadethanelerin restorasyonu sürecine hızlı bir şekilde başladık. Amacımız burada gerçekten bu şehrin kötü görünen betonarme eklentileri yıkmaktır. Tahminimiz bu 240 tespitli yapının dışında takriben bin yapı daha var. Çevre Şehircilik Bakanlığı ve belediyemizin destekleri ve katkılarıyla bu işi sürdürmeye kararlıyız. Özellikle Ulu Cami minaresi ve kubbesini engelleyen bu yapının son 2 katını temizliyoruz. Çalışmalarımıza hızlı bir şekilde devam edeceğiz. Bundan sonraki çalışmalarımızda da tarihi çeşmeler olsun ibadethanelerimiz olsun tarihi çarşıların canlandırılması olsun bu konuda Kent Destekli Daire Başkanlığımız hızlı bir şekilde çalışmalarına devam edecektir.” şeklinde konuştu.

“Anılarımız yıkılsa da Mardin kentimiz için değer”

Yıkılan binanın sahibi Ahmet Sincar, “Çocukluğum buralarda geçti. Yıkılan bina 45-50 yıla dayanan bir binaydı. Tarihi Mardin manzarası ve hemen yanı başında duran Ulu Cami’nin görüntüsünü bozduğu için belediyeyle görüştükten sonra yıkım işlemleri başlatıldı. Binanın yıkılmasına üzülsek de Mardin’in manzarasına yaz-kış bir görüntünün de çıkmasından dolayı mutluluğumuzu dile getiriyoruz. Aynı şekilde Mardin Kalesi daha güzel bir şekilde görünecek. Anılarımız yıkılsa da Mardin kentimiz için değer.” ifadelerini kaydetti. (İLKHA)

Samsun'da uyuşturucu operasyonu: 1 gözaltı

Yapıcıoğlu'ndan orman yangınında hayatını kaybedenler için taziye mesajı!

Batı Şeria'nın ilhak çağrılarına Türkiye'den tepki

Rusya ve Ukrayna esir asker takası yaptı

Rusya, Donetsk'teki kritik noktayı ele geçirdiğini duyurdu

Suriye ile Suudi Arabistan arasında 44 yatırım anlaşması

Türkiye'nin ev sahipliğinde üçlü toplantı

Tır yoldan çıkıp direğe çarparak durabildi: :2 yaralı

Kuzey Kafkasya'da sel felaketi!

Sosyal medyada ve kamuya açık alanlarda silah teşhir edenlere operasyon: 29 gözaltı

Alevlerin arasında kalan 11 orman işçisi hayatını kaybetti

ABD ile Japonya arasında ticaret anlaşması

İtalya’da uçak kazası: 2 ölü

DSÖ: Gazze'de açlık nedeniyle meydana gelen ölümlerde ciddi artış var

Batman'dan yetkililere Çağrı: Gazze için harekete geçin

Mardin’de su sorununun kaynağı eski boruları mı?

Siirt’te 200 yataklı öğrenci pansiyonu Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’ne tahsis edildi

UNRWA: Gazze açlığın yayıldığı, su ve hijyen malzemesinin bulunamadığı insani felaketi yaşıyor

Manisa'da orman yangını

HÜDA PAR Milletvekili Dinç, 28 Şubat mağdurları yönelik komisyon kurulması için çağrıda bulundu

Arakçi: Uranyum zenginleştirme programı İran için vazgeçilmez

İran, ABD destroyerini engelledi

Air India uçağında facianın eşiğinden dönüldü

Gözler Rusya-Ukrayna müzakerelerinin 3. turunda

Gaziantep Valiliği'nden sıcak hava uyarısı

Kur'an kursuna düzenli devam eden öğrencilere hayvanat bahçesi gezisi ödülü

Günlerdir yaşanan su kesintisi, Mardin halkını bezdirdi!

Tekirdağ'da feci kaza: 4 ölü

Kassam Tugayları, Gazze'de son günlerde birçok işgal askerini öldürüp yaraladı

Gaziantep İl Müftüsü Hazırlar yaz Kur'an kurslarını ziyaret etti

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Samsun'da uyuşturucu operasyonu: 1 gözaltı

Yapıcıoğlu'ndan orman yangınında hayatını kaybedenler için taziye mesajı!

Batı Şeria'nın ilhak çağrılarına Türkiye'den tepki

Rusya ve Ukrayna esir asker takası yaptı

Rusya, Donetsk'teki kritik noktayı ele geçirdiğini duyurdu

Suriye ile Suudi Arabistan arasında 44 yatırım anlaşması

Türkiye'nin ev sahipliğinde üçlü toplantı