• BIST 100

    15703,40%-1,93
  • DOLAR

    44,06% 0,17
  • EURO

    51,19% 0,04
  • GRAM ALTIN

    7301,06% 1,68
  • Ç. ALTIN

    11854,23% 0,00

Tarihi köyün bozuk yol çilesi halkı canından bezdirdi

18 Kasım 2025, Salı 15:55
18 Kasım 2025, Salı 15:55
Tarihi köyün bozuk yol çilesi halkı canından bezdirdi
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Diyarbakır'ın Çüngüş ilçesine bağlı Atalar (Piran) Mahallesinde yıllardır söz verilip de yapılamayan yol, halkı canından bezdirdiği gibi eğitim ve sağlık alanında da ciddi mağduriyetlere neden oluyor.

İlçe merkezine 20, il merkezine 120 kilometre uzaklıkta bulunan kırsal Atalar (Piran) Mahallesi; tarımsal faaliyetleriyle Çüngüş, Çermik ve Ergani ilçesinin sebze ile meyve ihtiyaçlarını karşılayan, yaklaşık 300 yıllık tarihi toprak evleriyle tanınan bir yerleşim yeri.

Çüngüş ilçesine bağlı kırsal Atalar Mahallesi yıllardır yol sorunuyla mücadele ediyor. Atalar ve Elmadere Mahallesi ile Börüncek Mezrasının grup yolu olarak bilinen güzergahta asfaltlanmamış yaklaşık 3 kilometrelik yol, mahalle sakinlerinin dert yandığı ortak nokta oldu.

Mahalle sakinleri, söz konusu 3 kilometrelik yolun özellikle kış mevsiminde kabusa dönüştüğünü, kar yağışından kaynaklı yol kapanma durumlarıyla sıklıkla karşılaştıklarını, yol şartlarından dolayı öğrencilerin eğitimden mahrum kaldığını, acil hastaların kilometrelerce tabut içerisinde sırtta taşınarak hastanelere yetiştirildiğini dile getirdi.

Şu ana kadar seçimle yönetime gelen her adayın yol yapımı vaadiyle kendilerinden oy istediğini fakat şimdiye dek kimsenin sözünü tutmadığını kaydeden mahalle sakinleri, adeta yetkililerden umudunu kesmiş durumda.

Zülküf Yiğitalp

"Hastalarımızı 12 kilometre boyunca tabutta taşıyoruz"

Mahallenin sorunlarını paylaşan Atalar Mahalle Muhtarı Zülküf Yiğitalp, "Mahallemizin en temel sorunu yoldur. Ulaşım konusunda kimse bize hizmet etmiyor. Mahallemize uzanan grup yolunda Sağtepe mezrasına kadar yol yapıldı fakat oradan öte 2016'dan bu yana hiçbir hizmet yapılmadı. Grup yolunda; Atalar Mahallesi, Börüncek Mezrası ve Elmadere Mahallelerin yolları asfalt değil, asfalt olmasını istiyoruz. Mahallemizde 8 yıllık okul ve yaklaşık 20 öğretmenimiz var. Çevre mahallelerden de buraya servis araçları geliyor. Kışın yol şartlarımız el vermediğinden bazı zamanlar öğretmenlerimiz yolda kalıyor, öğrencilerimiz mağdur oluyor, eğitimden geri kalıyor." dedi.

Yol sorunundan kaynaklı sağlık alanında yaşadıkları mağduriyetleri de aktaran Muhtar Yiğitalp, "Mahallemizde 5 diyaliz hastamız var ve haftanın 3 günü ilçeye gitmeleri gerekiyor. Yol kapalı olduğunda arazi araçlarıyla zor götürüyoruz. Mahalle içerisinde yol yok. Ulaşımların tümü mahalle meydanından sağlanıyor. Ambulans geldiğinde mahalle içerisine giremiyor, sağlık personelleri hastayı sedyede taşımak zorunda kalıyor. Bazen hastamız olduğunda hastayı 12 kilometre boyunca tabutta taşıyoruz." ifadelerini kullandı.

"Hizmetin olmayışından dolayı 2012'den bu yana mahallemizde 120 hane göç etti"

Kanalizasyon sorununa da değinen Yiğitalp, söz konusu şikayetlerden tüm yetkili makamların haberdar olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:

"Mahallemizde kanalizasyon yok. Mahallemize Büyükşehir Belediyesi tarafından herhangi bir hizmet görmüyoruz. Seçim zamanı geldiğinde 'yolunuzu kanalizasyonunuzu yapacağız' diyorlar, seçim bittikten sonra ne arıyor ne de soruyorlar. Mahallemizin durumundan yetkililerin, ilçe başkanlarının, belediye başkanının, kaymakamın haberi var. Büyükşehir Belediyesine defalarca söyledik, 'yapacağız' dediler ama bir şey yaptıkları da yok."

Yiğitalp, "Mahallemiz diğer mahalleler gibi değil, 3 ilçe sebze ve meyvesini mahallemizden karşılıyor. 40 ailemiz arıcılık yapıyor, her biri bin ile bin 500 kovanı olduğunu hesapladığımız da buda 40 bin arı kovanı demek. Binin üzerinde nüfus ve yaklaşık 600 seçmenimiz var. Yol olmadığından son 3 ay içerisinde 11 hane göç etti. 2012'den bu yana 120 hane göç etmiş ve halen de göçler devam ediyor." diye belirtti.

Hayri Yiğitalp

"Kar yağarsa mezradaki çocuklar okula gelemeyecek"

Mahalle sakinlerinden Hayri Yiğitalp, "Mahallemizin yol sorunu var, yolumuz yapılmıyor. 8 yıllık okulumuz var ama ulaşımımız yok. Bir hastamız olduğunda hastaneye götürmekte zorlanıyoruz. Seçimlerde gelip yolunuzu yaparız diyorlar, yapmıyorlar. Asfaltlanmamış 3 kilometrelik yolumuz var, seçimden sonra yapacaklarını söylediler yapmadılar, yapmayacaklar da. Karşı tarafta mahallemize bağlı mezramız var. Kar yağarsa oradaki çocuklar okula gelemeyecek." şeklinde konuştu.

Verilen vaatlerin yerine getirilmemesinden ötürü sitem eden Yiğitalp, "Mahallemiz 150 hanedir. Ergani, Çermik, Çüngüş'ün sebze ihtiyacını biz karşılıyoruz. Arabacılarımız iyi-kötü şartlarda götürüyor ama yollarımız iyi değil. Devlet var ama yok gibi. Çünkü yolunuzu yapacağız diyorlar, yapmıyorlar, kandırıyorlar. Bir hasta olduğunda tabutlarla götürüyoruz. Onların günahları o siyasi partilerin, belediye başkanlarının boynunadır. Yaklaşık 50 yıldır yolumuz yapılmamış. Yapmazlar da çünkü herkes gelip buradan yükünü alarak kimisi belediye başkanı kimisi encümen oluyor, bir daha da gelmiyor, yolu unutuyor. Çüngüş'ün en büyük mahallesi olduğunu, ne kadar oy çıktığını herkes biliyor. Bu şekilde olursa kimse sandık başına gitmez." ifadelerine yer verdi.

İsmail Akbulut

"Her gelen 'yapacağım' diyor ama ne yazık ki yapılmıyor"

Atalar Mahallesinin tarihi bir mahalle olduğunu vurgulayan İsmail Akbulut, "Yıllardır gelen siyasetçilere, yetkililere mahalleli derdini anlatıyor ama ne yazık ki netice alamıyor. Mahallenin sorunları çözülmediğinden sürekli göç veriyor. Yaklaşık 300 nüfuslu mahalle şu an 150'ye düştü. Türkiye genelinde köylüler şehir merkezine giderse köy işlerini kim yapar? Şu an ülkenin en temel sorunu da budur. Mahallemizin yolu, suyu kanalizasyonu yapılırsa insanlar neden göç etsin ki?" dedi.

Akbulut, "Mahallemiz sebze ve meyve konusunda Diyarbakır'ın 3-4 ilçesini besleyen bir mahalledir. Mahallemizde 100'ün üzerinde aracımız, okulumuz, camimiz var ama ne yazık ki 3 kilometrelik yolumuz asfaltsız. 50 sene önce yapılan yolumuzla kimse ilgilenmiyor. Her gelen 'yapacağım' diyor ama ne yazık ki yapılmıyor. Ondan dolayı millet her şeyden soğumuş." diye belirtti.

Hüseyin Yavuz

Hüseyin Yavuz ise şunları söyledi:

"Mahallemizin en temel sorunu yol ve kanalizasyondur. Rezalet diz boyu. Börüncek'ten öğrenciler gelemiyor. Saman geliyor, yukarı çıkarmak rezillik. Mahalle içerisinde farklı taraflardan yollar oluşturulabilir. Belki tüm evlerin kapı önüne kadar uzayamayabilir ama her açılan yoldan en az 15-20 ev istifade edebilir. Kışın okuldan dolayı yol açılıyor fakat ötesi kapalı kalıyor." (İLKHA)

Ömer Faruk SEYHAN

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

İran İslam Cumhuriyeti yeni liderini seçti

Niğde’de yaban keçisi avlayan kişiye 984 bin lira ceza

Kenya’da sel felaketi. Can kaybı 42’ye yükseldi

Afyonkarahisar'da tır ile minibüsün çarpıştı kazada 11 yaralı

İran ve Azerbaycan Cumhurbaşkanları görüştü

Macron ile Pezeşkiyan telefonda görüştü

İzmir’de Hür Gençlik’ten iftar programı

Orta Doğu'da devam eden riskler nedeniyle uçuş iptalleri uzatıldı

Muş Umut Kervanı Ramazan ayında da yardım faaliyetlerine devam ediyor

Siirt’te ABD ve siyonist işgal rejiminin İran’a yönelik saldırılarına sert tepki

Erakçi'den BM Güvenlik Konseyine mektup: Saldırılar ABD-israilin çaresizliğini işaretidir

Bozüyük Umut Kervanı 60 yetimi giydirdi

HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu Konya’da işadamlarıyla buluştu

Kongo'da maden sahasında göçük: 55 ölü

Pakistanlı âlim Usmani: İran'ın hedef alınması Şiiliğinden değil; İslam dünyasındaki önemindendir

Irak'ın petrol üretimi yüzde 60 düştü

Ordu'da eğitime kar engeli

Türkiye, KKTC'ye 6 adet F-16 konuşlandıracak

HÜDA PAR Sözcüsü Serkan Ramanlı Ağrı'da iftar programına katıldı

Kirman'da bir siyonist İHA daha düşürüldü

Kocaeli Umut Kervanı Ramazan ayında yetimlerin yüzünü güldürdü

Malatya'da babasını öldüren genç gözaltına alındı

İşgalciler, Loristan'da 5 şehre hava saldırısı düzenledi

Aydın'da kontrolden çıkan otomobil kaza yaptı: 2 ölü, 1 yaralı

Siirt’te karla mücadele sürüyor: Mahsur kalan vatandaşlar kurtarıldı

Macron yarın Güney Kıbrıs'a gidiyor

İngiltere'de doğal gaz rezervleri kritik seviyelere geriledi

İran'a açılan savaş, enerji piyasalarını uzun süre tehdit edecek

Hayber Şiken, İmad ve Kadr Füzeleri İran'ın hassas saldırılarının ön saflarında

12 Yıllık Gizem: Kayıp Malezya uçağı ile ilgili derin deniz aramalarından da sonuç çıkmadı

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İran İslam Cumhuriyeti yeni liderini seçti

Niğde’de yaban keçisi avlayan kişiye 984 bin lira ceza

Kenya’da sel felaketi. Can kaybı 42’ye yükseldi

Afyonkarahisar'da tır ile minibüsün çarpıştı kazada 11 yaralı

İran ve Azerbaycan Cumhurbaşkanları görüştü

Macron ile Pezeşkiyan telefonda görüştü

İzmir’de Hür Gençlik’ten iftar programı