• BIST 100

    9356,04%-1,26
  • DOLAR

    38,80% 0,01
  • EURO

    44,07% 0,49
  • GRAM ALTIN

    4217,16% 2,29
  • Ç. ALTIN

    6731,05% 1,32

Tarihi mekanlarda açılan içki dükkanları tepki topluyor

RÖPORTAJ 10.09.2024 17:27:30 0
Tarihi mekanlarda açılan içki dükkanları tepki topluyor

Kadim şehir Mardin'de özellikle vakıflara ait iş yerlerinin içki mekânlarına dönüştürüldüğünü kaydeden Mardin Medreseler Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı İbrahim Yüksel, gün geçtikçe bu tür mekânların arttığını, özellikle cami ve okullara yakın olmasını

Vakıflar ve Medreseler diyarı Mardin'deki tarihi çarşıda ve geçmişte ilmin tahsil edildiği tarihi mekânlarda içki dükkanların gittikçe arttığına vurgu yapan Mardin Medreseler Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı İbrahim Yüksel, bu tür içkili mekanların özellikle cami ve okullara yakın olmasının da ayrı bir garabet olduğuna dikkat çekti.

Mardin'in eski yerleşim yerinin tümünün bir vakıf şehri olduğunu söyleyen Yüksel, "1071 Malazgirt Zaferi'ne kadar kaleden ibaret olan Mardin şehri, Artukluların Malazgirt Zaferi'nden sonra kenti ele geçirmeleri ve Artuk Bey oğullarının Kudüs Valiliği görevi sona erip kente yerleşmelerinden itibaren kale dışında yeni bir şehir inşa ettiler. Bugün içinde yaşadığımız ve kullandığımız bu şehir, Artukluların eseridir. Dolayısıyla, medreseler, konutlar, yapılar, camiler hep kadim Artuklu vakıflarına aittir. Bir kısmı şu an özel mülkiyete geçmiş olsa dahi kökeninde kadim Artuklu vakıflarına ait yapılardır. Yazarın da belirttiği üzere 'Mardin şehri komple bir vakıf şehridir'. Artuklular, mülklerini insanlığın hizmetine sunarak vakfettikleri bir şehirdir." ifadelerini kullandı.

"Müslüman şehrinde yürürken şarap teklifiyle karşılaşmak hakaretten başka bir şey değildir"

Mardin'de dini inanç simgesini taşıyan tarihi yapılara hürmet edilmediğini, bu yapıların ve camilerin hemen yanı başında içki alanlarının açılmasına müsaade edilerek dini inançların yok sayıldığına dikkat çeken Yüksel, yoldan geçen Müslümanlara kahve ikram eder gibi dinin haram kıldığı içkilerin sunulduğuna vurgu yaptı.

Yüksel, "Son günlerde geldiğimiz noktada tarihi mekânlarda şarapla, içkiyle, kumarla dolu dükkânlar açılmaya başladı. Bu mekânlar git gide artmaya devam ediyor. Mardin tarihinde hiç görülmemiş, satışı dahi yapılmamış şarap çeşitleriyle kadim Mardin özdeşleştirilmeye çalışılıyor. Bunlar hızla yayılıyor maalesef. Zaman zaman birinci caddede bizzat şahit olduğumuz, gençler tarafından 'Süryani Şarabı' teklifleri ile karşılaşıyoruz. Bu durum maalesef çok acı bir hakarettir Müslümanlara. Müslüman şehrinde caddede yürürken 'Size Süryani Şarabı ikram edelim' teklifi, bir Müslüman için hakaretten başka bir şey değildir. Bu yöntemle olaya vakıf olmayan insanlar içki içmeye alıştırılıyor. Gelen turistlerin bir kısmı bu şekilde, bilmeden şarap içmek durumunda kalıyorlar." dedi.

"Vakıflara ait bir mekânda içki satışı asla yasal değildir"

Bu durumun, kadim Mardin şehri için çok ciddi bir olumsuzluk olduğunun altını çizen Yüksel, "İçkinin zaten yasal olarak reklamı yapılamaz. Satış için reklamının yapılması yasaktır. Kaldı ki vakıf şehir Mardin'de içki satılan bazı dükkânların, iş yerlerinin mülkiyeti de vakıf mülkiyetidir. Vakıflara ait bir mekânda içki satışı da yasal değildir. Bazıları tapulu olsa dahi kökeninde vakıftır." ifadelerini kullandı.

"Bu yasal olmayan durumlar ilgili kurumlarımızca engellenmelidir"

Kadim kentin mabetlerine, vakıflarına hem insanların hem de resmî kurumların saygı duymakla mükellef olduğunu belirten Yüksel, "Cumhuriyet döneminde maalesef bazı vakıf mülkleri satılmış. Ancak kökeninde vakfa ait bir mülkiyettir. Mabetlere, okullara 200 metre mesafede içki satılamayacağı yasası da var. Bu üç boyutlu yasaklar engeli aşılarak bugün burada yoldan geçenlere reklam yapılması suretiyle, ikram edilmesi suretiyle, levhalarla şarap satışı yapılıyor, şarap reklamı yapılıyor. Bu yasal olmayan durumların ilgili kurumlarımızca engellenmesi bu şehre duyulan saygı gereği olacaktır. Bu şehrin mabetlerine, vakıflarına insanlar olarak, resmî kurumlar olarak saygı duymakla mükellefiz. Ne yazık ki Mardin'de iş çığırından çıkmış durumda. Bu karanlık durumların ıslah çalışması için ilgili kurumlarımızın adımlarını bekliyoruz." diye konuştu. (İLKHA)

Meteoroloji'den sağanak ve toz taşınımı uyarısı

Euro-Med: Gazze'de soykırım ve zorunlu göç durmalı

Dünya Alimler Birliği Filistin Komisyon Başkanı Ebu Ras: Siyonistler tarihten silinmeli

ABD'den Suriye'ye yönelik yaptırımlarda geri adım

Zini'nin "esir takasına karşı olduğu ve Gazze'ye yönelik savaşın kalıcı olacağı" sözlerine tepki

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi'nde tasfiye: Onlarca personel işten çıkarıldı

Siyonist saldırılar yine çadırları, evleri ve sivilleri hedef aldı: 76 şehit

ABD Kongre üyesinin "Gazze'ye nükleer atılması" söylemi tepki çekti

Ankara'da "Tek Gündem: Gazze" sloganıyla yürüyüş düzenlendi

İran Dışişleri Bakanı Erakçi: 5. tur müzakereler profesyonelceydi

Bakan Bolat: “Türkiye, üretimini ve ihracatını artırmaya devam ediyor”

Trump'ın AB ithalatına yüzde 50 oranında gümrük vergisi tehdidiyle Avrupa piyasaları düştü

Gaziantep'te motosiklet sürücülerinden Gazze protestosu

İletişim Başkanı Altun: Dijital ortamlarda bir içerikle karşılaşıldığında mutlaka kaynak sorgulanmalı

Peygamber Sevdalıları: Günümüzün Kuvayı Milliyesi olan HAMAS desteklenmeli

Almanya'da bir kadın tren istasyonunda bıçaklı saldırı düzenledi: 12 yaralı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İspanya Gazze’deki soykırımına karşı dirayetli ve onurlu bir duruş sergiledi

Sudan ordusu, stratejik şehri geri aldı

Pakistan ve Hindistan hava sahası yasağını karşılıklı uzattı

HAMAS: İlaç deposunun vurulması sağlık sektörünü yok etmenin bir göstergesidir

Cizre'deki kitap okuma yarışmasında 1 milyon 862 bin sayfa okundu

Gazze Şeridi'nde şehit sayısı 53 bin 822'ye yükseldi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İspanya Başbakanı Sanchez ile görüştü

İran ve ABD arasında 5. tur müzakereler sona erdi

Türkiye'nin ilk Astronotu Alper Gezeravcı ATÜ'de öğrencilerle buluştu

Kürt alimlerin kaldırıma işlenen vecizeleri tepkilerin ardından kaldırıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 2026-2035 dönemini Aile ve Nüfus 10 Yılı ilan ediyoruz

Mardin’de uygulamalı trafik eğitimi verildi

Tekstil işçilerini taşıyan minibüs ile bir otobüsün çarpışması sonucu 7 kişi yaralandı

Şanlıurfa’da gençlik için ifsada karşı alternatif etkinlik

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ