• BIST 100

    16650,05%2,42
  • DOLAR

    43,42% 0,06
  • EURO

    51,83% -0,07
  • GRAM ALTIN

    7254,47% -3,21
  • Ç. ALTIN

    12847,90% 5,74

Tarımsal sulamada elektrik tüketimi 3 kat arttı

15 Nisan 2025, Salı 15:05
15 Nisan 2025, Salı 15:05
Tarımsal sulamada elektrik tüketimi 3 kat arttı
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Dicle Elektrik tarafından dağıtım hizmeti verilen Şanlıurfa ve Mardin’de elektrik tüketimi geçen yıla göre 3 kat, Diyarbakır’da ise 2 kat arttı.

Artışın nedenlerinin başında ise bölgede yoğun yağışların devam etmesine rağmen bazı tarımsal sulama abonelerinin, yer altından elektrik gücüyle su çekerek sulama yapması geldi. Bu durum, tüketimi rekor seviyelere taşırken şirket, hizmet verdiği bölgede büyük çoğunluğu Urfa ve Mardin’de olmak üzere tarımsal sulama abonelerinin elektrik faturası borçlarının toplam 50 milyar TL’yi aştığını duyurdu.

Kayıpsız, kesintisiz, kaliteli enerji dağıtımı hedefiyle çalışmalarını sürdüren Dicle Elektrik, dağıtım hizmeti sunduğu Güneydoğu Anadolu illerinde elektrik tüketiminde yaşanan dikkat çekici artışla ilgili kamuoyunu bilgilendirdi. Yoğun yağışların yaşandığı bu dönemde, bazı tarımsal sulama abonelerinin yer altından elektrik gücüyle su çekmeye devam etmesinin, tüketimi rekor seviyelere taşıdığı bildirildi. Şanlıurfa ve Mardin’de elektrik tüketiminin geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık 3 kat artarken Diyarbakır’da bu artışın 2 kat olarak gerçekleştiğini duyuran şirketten konuyla ilgili açıklama yapıldı. Söz konusu açıklamada, yıllardır borcunu ödemeyen bazı abonelerin hâlâ hiçbir masraftan kaçınmadan elektrikle sulama yapmasının enerji altyapısına zarar verdiğini ve adil bir hizmet sunumunu engellediğini belirtildi.

Elektrik tüketimi yüzde 586 arttı

Dicle Elektrik’ten yapılan açıklamaya göre, 13-14 Nisan tarihlerinde Şanlıurfa ve Mardin’deki elektrik tüketimi geçen yıla göre yaklaşık 3 kat, Diyarbakır’da ise 2 kat artış gösterdi. Örneğin Şanlıurfa’nın Siverek ilçesine bağlı kırsal Çomaklı Mahallesi’nde, 2024 yılında 2.1 milyon kWh olan tüketim, 2025’in aynı döneminde yüzde 586 artarak 14.9 milyon kWh’ye ulaştı. Siverek’in merkez kırsalında yüzde 561, Bakırsa Mahallesi’nde yüzde 549 ve Zümrütlü Mahallesi’nde ise yüzde 422 oranında tüketim artışı yaşandığı bildirildi. Bu bölgelerdeki kaçak elektrik kullanım oranı ise yüzde 95 seviyesine ulaştı. Bununla beraber şirket, hizmet verdiği bölgede büyük çoğunluğu Şanlıurfa ve Mardin’de olmak üzere tarımsal sulama abonelerinin elektrik faturası borçlarının toplam 50 milyar TL’yi aştığını duyurdu.

Kaçak tüketimin büyük kısmı tespit edilemiyor

2025 yılının ilk çeyreğinde yapılan ölçümler, Dicle Elektrik tarafından dağıtım hizmeti verilen tarımsal sulama alanlarında 12.8 milyon kWh’lik kaçak elektrik kullanımı olduğunu ortaya koydu. Buna karşın sahadaki zorluklar ve zaman zaman yaşanan saldırılar nedeniyle söz konusu kaçak tüketimin yalnızca yüzde 14’lük kısmı tespit edilip ceza tutanağına dönüştürülebildi. Yetkililer, bu durumun ciddi bir kamu zararı oluşturduğuna dikkat çekti.

“Yağmura rağmen sulama, enerji kaynaklarını tüketiyor”

Dicle Elektrik ekipleri tarafından sahada yapılan incelemelerde, özellikle Şanlıurfa ve Mardin’de yağan yağmura rağmen yeraltı sularıyla tarlalarda sulama yapılmasına ait görüntüler kayda alındı. Son olarak Şanlıurfa'nın Siverek ilçesine bağlı Karacadağ bölgesinde, buğday tarlalarının yağışlara aldırış edilmeden elektrikle çekilen suyla sulandığı tespit edildi. Aynı şekilde geçtiğimiz haftalarda Mardin’in Artuklu ilçesi kırsalında da benzer görüntüler kaydedilmişti.

Şebekeler işletilemez hale geliyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) regülasyonları çerçevesinde hizmet vermeyi sürdüren Dicle Elektrik’ten yapılan açıklamada, hizmet bölgesinde özelleşme sürecinin başladığı 2013 yılından bu yana yaklaşık 62 milyar TL tutarında yatırım gerçekleştirildiği belirtildi. Açıklamada, bazı tarımsal sulama abonelerinin sorumluluklarını yerine getirmemesinin, yapılan yatırımları sekteye uğrattığı ve enerji arz güvenliğini riske attığı vurgulandı. Kaçak tüketim ile ödenmeyen borçlara rağmen artan elektrik kullanımının şebekelerde ciddi zararlara yol açtığına dikkat çekilirken bu yoğun ve bilinçsiz kullanımın enerji hatlarında geri dönüşü olmayan hasarlara neden olduğu, bazı bölgelerde ise şebekelerin işletilemez hale geldiği ifade edildi.

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

İzmit'teki TÜPRAŞ rafinerisinde patlama

AB'den Ukrayna'ya yeni destek paketi

MEB Moğolistan Hükümeti heyeti ile çalışma toplantısı düzenlendi

Mersin için kuvvetli yağış uyarısı: Sel ve su baskınlarına dikkat

Balıkesir'de 3,6 büyüklüğünde deprem

Nijerya’da Lassa ateşi kaynaklı can kaybı 17’ye yükseldi

Afyonkarahisar merkezli dolandırıcılık operasyonunda 17 şüpheli yakalandı

ABD: Ukrayna'da 1 haftalık ateşkes ilan edildi

Gaziantep'te servis minibüs devrildi: 10 yaralı

İran Dışişleri Bakanı Arakçi Türkiye'ye geliyor

Açık Öğretim Okullarında 2’nci dönem kayıt ve sınav takvimi güncellendi

Siyonist işgalciler Gazze'de sivilleri hedef aldı: 2 şehit, çok sayıda yaralı

Portekiz’de Kristin Fırtınası nedeniyle 5 kişi hayatını kaybetti

İçişleri Bakanlığı’ndan kuvvetli yağış ve rüzgar uyarısı

İngiltere Başbakanı Starmer Çin'de

Gaziantep'te halk sağlığını hiçe sayan işletmeye 3 gün kapatma cezası

Nijerya’da protestolara polis müdahale etti: 3 ölü, 17 yaralı

Han Yunus'ta işgal saldırısında 2 kişi şehit oldu

Batman Gazetesi 64. Yayın Yılını Kutluyor

AB'den İran'a yeni yaptırım kararı

İran, protestolarda ölenlerin ismini açıklayacak

Malatya'da aranan 3 hükümlü yakalandı

Ağrı'da 3.8 büyüklüğünde deprem

Umut Kervanı Genel Başkan Yardımcısı Elibüyük'ten Van'da yoğun mesai

HÜDA PAR Şırnak'ta "Ana Dilimi Seçiyorum" paneli düzenleyecek

Cezaevi nakil aracı devrildi: 19 yaralı

Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden KKTC’ye Ramazan yardımı

HÜDA PAR'dan Bingöl'de zor zamanlar yaşayan hayvan sahiplerine  ziyaret

HÜDA PAR'dan Kovancılar Esnaf Odası Başkanı Özdoğan’a hayırlı olsun ziyareti

Çiftçi: Bağımlılık bir bataklıktır, ciddi halk sağlığı problemidir

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İzmit'teki TÜPRAŞ rafinerisinde patlama

AB'den Ukrayna'ya yeni destek paketi

MEB Moğolistan Hükümeti heyeti ile çalışma toplantısı düzenlendi

Mersin için kuvvetli yağış uyarısı: Sel ve su baskınlarına dikkat

Balıkesir'de 3,6 büyüklüğünde deprem

Nijerya’da Lassa ateşi kaynaklı can kaybı 17’ye yükseldi

Afyonkarahisar merkezli dolandırıcılık operasyonunda 17 şüpheli yakalandı