-
BIST 100
16260,10%0,87
-
DOLAR
44,34% 0,09
-
EURO
51,38% -0,17
-
GRAM ALTIN
6197,19% -1,27
-
Ç. ALTIN
10758,00% 0,00
Tarımsal sulamada elektrik tüketimi 3 kat arttı
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Dicle Elektrik tarafından dağıtım hizmeti verilen Şanlıurfa ve Mardin’de elektrik tüketimi geçen yıla göre 3 kat, Diyarbakır’da ise 2 kat arttı.
Artışın nedenlerinin başında ise bölgede yoğun yağışların devam etmesine rağmen bazı tarımsal sulama abonelerinin, yer altından elektrik gücüyle su çekerek sulama yapması geldi. Bu durum, tüketimi rekor seviyelere taşırken şirket, hizmet verdiği bölgede büyük çoğunluğu Urfa ve Mardin’de olmak üzere tarımsal sulama abonelerinin elektrik faturası borçlarının toplam 50 milyar TL’yi aştığını duyurdu.
Kayıpsız, kesintisiz, kaliteli enerji dağıtımı hedefiyle çalışmalarını sürdüren Dicle Elektrik, dağıtım hizmeti sunduğu Güneydoğu Anadolu illerinde elektrik tüketiminde yaşanan dikkat çekici artışla ilgili kamuoyunu bilgilendirdi. Yoğun yağışların yaşandığı bu dönemde, bazı tarımsal sulama abonelerinin yer altından elektrik gücüyle su çekmeye devam etmesinin, tüketimi rekor seviyelere taşıdığı bildirildi. Şanlıurfa ve Mardin’de elektrik tüketiminin geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık 3 kat artarken Diyarbakır’da bu artışın 2 kat olarak gerçekleştiğini duyuran şirketten konuyla ilgili açıklama yapıldı. Söz konusu açıklamada, yıllardır borcunu ödemeyen bazı abonelerin hâlâ hiçbir masraftan kaçınmadan elektrikle sulama yapmasının enerji altyapısına zarar verdiğini ve adil bir hizmet sunumunu engellediğini belirtildi.
Elektrik tüketimi yüzde 586 arttı
Dicle Elektrik’ten yapılan açıklamaya göre, 13-14 Nisan tarihlerinde Şanlıurfa ve Mardin’deki elektrik tüketimi geçen yıla göre yaklaşık 3 kat, Diyarbakır’da ise 2 kat artış gösterdi. Örneğin Şanlıurfa’nın Siverek ilçesine bağlı kırsal Çomaklı Mahallesi’nde, 2024 yılında 2.1 milyon kWh olan tüketim, 2025’in aynı döneminde yüzde 586 artarak 14.9 milyon kWh’ye ulaştı. Siverek’in merkez kırsalında yüzde 561, Bakırsa Mahallesi’nde yüzde 549 ve Zümrütlü Mahallesi’nde ise yüzde 422 oranında tüketim artışı yaşandığı bildirildi. Bu bölgelerdeki kaçak elektrik kullanım oranı ise yüzde 95 seviyesine ulaştı. Bununla beraber şirket, hizmet verdiği bölgede büyük çoğunluğu Şanlıurfa ve Mardin’de olmak üzere tarımsal sulama abonelerinin elektrik faturası borçlarının toplam 50 milyar TL’yi aştığını duyurdu.
Kaçak tüketimin büyük kısmı tespit edilemiyor
2025 yılının ilk çeyreğinde yapılan ölçümler, Dicle Elektrik tarafından dağıtım hizmeti verilen tarımsal sulama alanlarında 12.8 milyon kWh’lik kaçak elektrik kullanımı olduğunu ortaya koydu. Buna karşın sahadaki zorluklar ve zaman zaman yaşanan saldırılar nedeniyle söz konusu kaçak tüketimin yalnızca yüzde 14’lük kısmı tespit edilip ceza tutanağına dönüştürülebildi. Yetkililer, bu durumun ciddi bir kamu zararı oluşturduğuna dikkat çekti.
“Yağmura rağmen sulama, enerji kaynaklarını tüketiyor”
Dicle Elektrik ekipleri tarafından sahada yapılan incelemelerde, özellikle Şanlıurfa ve Mardin’de yağan yağmura rağmen yeraltı sularıyla tarlalarda sulama yapılmasına ait görüntüler kayda alındı. Son olarak Şanlıurfa'nın Siverek ilçesine bağlı Karacadağ bölgesinde, buğday tarlalarının yağışlara aldırış edilmeden elektrikle çekilen suyla sulandığı tespit edildi. Aynı şekilde geçtiğimiz haftalarda Mardin’in Artuklu ilçesi kırsalında da benzer görüntüler kaydedilmişti.
Şebekeler işletilemez hale geliyor
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) regülasyonları çerçevesinde hizmet vermeyi sürdüren Dicle Elektrik’ten yapılan açıklamada, hizmet bölgesinde özelleşme sürecinin başladığı 2013 yılından bu yana yaklaşık 62 milyar TL tutarında yatırım gerçekleştirildiği belirtildi. Açıklamada, bazı tarımsal sulama abonelerinin sorumluluklarını yerine getirmemesinin, yapılan yatırımları sekteye uğrattığı ve enerji arz güvenliğini riske attığı vurgulandı. Kaçak tüketim ile ödenmeyen borçlara rağmen artan elektrik kullanımının şebekelerde ciddi zararlara yol açtığına dikkat çekilirken bu yoğun ve bilinçsiz kullanımın enerji hatlarında geri dönüşü olmayan hasarlara neden olduğu, bazı bölgelerde ise şebekelerin işletilemez hale geldiği ifade edildi.
HAMAS: Yerleşimcilerin saldırıları açık savaşa dönüştü
İran'dan geniş çaplı misilleme: Eilat, Dimona ve Tel Aviv'de patlamalar
Siyonistler, iki yaşındaki çocuğun bacağına çivi ve iğne soktu, vücudunda sigara söndürerek işkence etti
Dimona ve Arad'da cehennem: İran işgalcilerin hava savunmasını aştı
Muğla’da 43 bin araç kontrol edildi, çok sayıda kişi sorgulandı
Nijerya'da patlama: 8 ölü, çok sayıda yaralı
Diyarbakır'da kamyonet ile motosiklet çarpıştı: 2 yaralı
Malatya'da komşular arasında kavga: 1 yaralı
Milli Eğitim Akademisi hazırlık eğitimi programı kesin kayıt sonuçları açıklandı
İtalya’da yargı reformu reddedildi: İsandıktan “Hayır” çıktı
Bakan Fidan Alman mevkidaşı Wadephul ile telefonda görüştü
Bosna Hersek'te AB'ye protesto: Kamyonlar kontak kapattı
Bakan Gürlek HSK üyeleri ve personeliyle bir araya geldi
Siyonist rejimin Lübnan'a saldırıları devam ediyor: 1039 şehit, 2 bin 876 yaralı
Bakan Ersoy Kuzey Makedonyalı mevkidaşı Ljutkov ile görüştü
Beytepe Koleji'nden eğitimde öncü adım
Balıkesir'de uyuşturucu operasyonu: 2 gözaltı
Orta Doğu'da müzakere çıkmazı! Trump: Anlaştık İran: Görüşmedik israil: Trump savaşı 9 Nisan'da bitirecek
Ticaret Bakanlığı: "Bayat ekmek 6 liradan satılıyor" iddiaları gerçeği yansıtmıyor
Mardin’de iki grup arasında silahlı kavga: 1 ölü
Büyük stratejik yanılgı: israilin İran planı duvara çarptı
Dışişleri Bakanı Fidan Suudi Arabistanlı mevkidaşı ile görüştü
Mardin’de seyir halindeki öğrenci servisi alev aldı
Mersin’de güvenlik ve asayiş toplantısı yapıldı
Kolombiya'da askeri uçak düştü: 90 kişi hayatını kaybetti
Ramazan Bayramı tatilinde 31 kişi trafik kazalarında hayatını kaybetti
LGS başvuruları başladı
Ambulans uçak yenidoğan bebek için havalandı
Şırnak-Hakkâri kara yoluna çığ düştü
Mardin'de devrilen yolcu midibüsünde 13 kişi yaralandı
Yükleniyor







