Tarih: 08.10.2024 11:58

Tarımsal üretim planlaması ve yeni destekleme modeli bilgilendirme toplantısı yapıldı

Facebook Twitter Linked-in

29 Ağustos 2024 tarih ve 32647 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 2025-2027 yıllarında yapılacak bitkisel üretime yönelik desteklemeler ile diğer bazı tarımsal desteklemelere ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı'na istinaden, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü konferans salonunda Tarım Havzaları Daire Başkanı Ergin Toprak’ın katılımıyla Yeni Destekleme Modeli ile ilgili olarak bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan İl Tarım ve Orman Müdür Vekili Dr. Reşat Çiftçi, Üretim Planlaması ve Yeni Destekleme Modeli ile ilgili bilgi vererek, yeni destekleme modeli ile ilgili yayım faaliyetlerinin hız kesmeden devam edeceğini belirtti.

Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Tarım Havzaları Daire Başkanı Ergin Toprak yaptığı sunumda; Bakanlığımızca ilk defa ekim döneminden önce desteklemeler açıklanarak çiftçilerin desteklemelere göre ekimlerini gerçekleştirebileceklerini belirterek, iklim değişikliği, nüfus artışları, doğal afetler, göç, gıda milliyetçiliği, jeopolitik riskler ve daha birçok olağanüstü gelişmeler dolayısıyla daha çok önem kazanan tarımsal üretimin ülkemizde planlı, programlı ve öngörülebilir şekilde uygulanması amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından geliştirilen ve Türkiye Yüzyılı’nı tam anlamıyla üretimin ve üreticinin Yüzyılı haline getirecek ‘Tarımsal Üretim Planlaması ve Yeni Destekleme Modeli’ ile ilgili bilgilendirmelerde bulundu.

Toplantıda, bölgedeki tarımsal üretim potansiyeli ve çiftçilerin mevcut durumu masaya yatırıldı. Tarım Havzaları Daire Başkanı Toprak, yeni destekleme modelinin detayları hakkında bilgi verirken, mazot gübre desteğinin kalkmadığı, yerine temel destek adı altında destekleme modeli oluşturulduğu, 185 TL olan mazot gübre desteğinin yerine 634 TL temel destek olarak devam edeceği ve desteklemelerin sadeleştirilerek 7 ana başlık altında toplandığını belirtti.

Üreticilerin verimliliğini artıracak stratejik adımların nasıl atılacağı, yeni modelin yerel düzeyde nasıl uygulanacağına dair değerlendirmelerde bulundu. Yapılan sunum sonrasında toplantı, karşılıklı soru-cevap şeklinde sona erdi. Batman İl Tarım ve Orman Müdürlüğü konferans salonunda gerçekleşen programa; Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Tarım Havzaları Daire Başkanı Ergin Toprak, İl Tarım ve Orman Müdür Vekili Dr. Reşat Çiftçi, İl Müdür Yardımcıları, Şube ve İlçe Müdürleri, Ziraat Odası Başkanı, İlimiz STK temsilcileri ile konu sorumlusu teknik personel katıldı. 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —