Özellikle taşınmaz ve araç alım satımlarında dolandırıcılık vakalarının önüne geçilmesi amacıyla 2024 yılında uygulamaya konulan yeni sistem, vatandaşları önemli bir tehlikeden koruyor.
Batman'da İLKHA mikrofonuna konuşan Noter Mehmet Şirin Erdoğan, noterlik işlemlerinin, son yıllarda güvenli ödeme sistemleriyle daha güvenilir hale geldiğini söyledi.
2024’ün sonlarına doğru uygulamaya giren güvenli ödeme sistemi, noterler aracılığıyla yapılan taşınmaz ve araç alım satımlarında dolandırıcılığı önlediğini belirten Erdoğan, alıcı ve satıcı arasındaki ödeme işlemlerinin güvence altına alınarak her iki tarafın maddi kaybını önlediğini söyledi.
"Vatandaşın parası güvence altına alınmakta"
Dolandırıcılığa engel olmak için 2024 yılının sonlarına doğru alım ve satımlara güvenli ödeme sisteminin getirildiğini anımsatan Erdoğan, "Özellikle taşınmaz satışı ve araç satışlarında vatandaşın dolandırılma ihtimalleri vardır. Peki, bu sistem nedir? Vatandaş, araç alım satımında, araç parasını kendi hesabına yatırıyor ve satıcının güvenli ödeme sistemiyle beraber devir işlemi veznede bittikten sonra, vatandaşın parası otomatik olarak satıcının hesabına geçmektedir. Bu şekilde vatandaşın parası güvence altına alınmaktadır. Son süreçte alınan en önemli değişikliklerden biridir." dedi.
"Noterlerin sistemi blarla entegre edildi"
Geçmişte ciddi dolandırıcılık vakalarının yaşandığını belirten Erdoğan, "Daha önce ciddi şekilde dolandırıcılık vakaları yaşanıyordu. Ama güvenli ödeme sistemi uygulamaya konulduğundan beri dolandırıcılıkla ilgili bir olaya rastlamadık. Bu uygulama, hem vatandaş hem de alım satım yapanlar için çok faydalı bir sistemdir. Yeni sistem zorunlu olduğu için vatandaş mutlaka parasını güvenli ödemeden geçirmelidir. Çünkü noterlerin sistemi blarla entegrelidir. Bunun da çok fazla bir masrafı yoktur. 2025 yılında 1-2 milyonluk bir araç satışında masrafı ortalama 200-300 TL'dir. Ama güvenli ve faydalı bir sistemdir." ifadelerini kullandı.
"Tapu işlemleri noterlerde daha hızlı işliyor"
Ayrıca "2023 Temmuz ayından bu yana tüm noterlerde taşınmaz satışları gerçekleştirilebilmektedir" diyen Erdoğan konuşmasına şöyle devam etti: "Batman'da yılda 40 bin işlem yapılmaktadır. Tapu müdürlükleri çok yoğun olduğundan dolayı yasal düzenlemeyle noterliklerde de taşınmaz satış imkânları getirildi. Taşınmazın tüm işlemleri bitikten sonra buradan tapu gibi resmi bir belge verilmektedir. Tabi tapu müdürlüklerinin sistemiyle entegre olduğumuz için devir yapıldıktan sonra, tapu, vatandaşın e-devletine anında geçmektedir. Güvenlik anlamında hiçbir sorun yoktur. Çünkü tapu da yapılan işlemin aynısını noterlerde de yapmaktayız."
"Vatandaş, kendine en yakın noterde devir işlemini yapabilir"
Devir işlemlerinin noterlerde de gerçekleşmesi, vatandaşın zamanını daha verimli kullanmasına fayda sağladığını belirten Erdoğan, "Bu işlemi yaparken vatandaş e-devletinden herhangi bir noterden randevu alabilir veya yoğunluk olmadığından kendisine en yakın notere gidip anında alabileceği randevuyla işlemini başlatabilir. Tabi vatandaş notere gelmeden önce, alıcı ve satıcının ikişer tane vesikalık fotoğrafı ve belediyeden rayiç bedelinin alınması gerekmekte ve nüfus cüzdanları gerekmektedir. Bunlar, arsa, daire ve dükkân dediğimiz tüm taşınmazlar için geçerlidir. Sadece tarım arazilerinin satışlarında bölünmezlik kuralı gereği, Tarım İl Müdürlükleri ve İlçe Müdürlüklerinden 'satışına engel yoktur' diye yazı almaları gerekmektedir." diye konuştu. (İLKHA)