• BIST 100

    11151,20%-1,99
  • DOLAR

    41,53% 0,20
  • EURO

    48,63% 0,36
  • GRAM ALTIN

    5028,37% 0,57
  • Ç. ALTIN

    8280,99% 0,98

TAVI yöntemiyle kalp hastası yaşlılar sağlığına kavuşuyor

10 Mart 2025, Pazartesi 17:20
10 Mart 2025, Pazartesi 17:20
TAVI yöntemiyle kalp hastası yaşlılar sağlığına kavuşuyor
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Aort kapak darlığının yaşla birlikte arttığını belirten Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hasan Pekdemir, ameliyatsız gerçekleştirilen TAVI (Transkateter Aort Kapak İmplantasyonu) yöntemiyle hastalara büyük bir konfor sunduklarını ifade etti.

Nefes darlığı, göğüs ağrısı ve ciddi baş dönmesi şikayetleri ile Diyarbakır'dan Malatya Turgut Özal Tıp Merkezine başvuran, yapılan ekokardiyografisinde ileri derece aort darlığı tespit edilen 78 yaşındaki kadın hasta, Anjiyo yöntemiyle kalp kapağı başarılı bir şekilde değiştirilerek sağlığına kavuştu.

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Pekdemir, aortun ne olduğu, aort darlığının nasıl arttığını, anjiyo yöntemi ile değiştirilen kalp kapakçığının hastaya nasıl bir konfor sunduğunu, neden 70 yaş üstü hastalara bu işlemin yapılmasının tercih edildiğini anlattı.

"Cerrahiye gerek kalmadan anjiyo yöntemiyle bu işlemi yapıyoruz"

Aort kapak hastalığının özellikle yaşlılarda dejenerasyon ve kireçlenmeye bağlı olarak ortaya çıktığını belirten Prof. Dr. Pekdemir, geçmişte açık kalp ameliyatları ile bu kapağın değiştirildiğini ancak artık cerrahiye gerek kalmadan anjiyo yöntemiyle bu işlemin yapılabildiğini söyledi.

"Bu işlemi genellikle 70 yaş üstü hastalarımıza uyguluyoruz"

Prof. Dr. Pekdemir, "Bu işlemi genellikle 70 yaş üstü hastalarımıza uyguluyoruz. Ancak bazı özel vakalarda genç hastalar için de uygun olabiliyor. TAVI yöntemi ile cerrahiye gerek kalmadan hastalarımıza sağlıklı bir yaşam sunabiliyoruz" dedi.

"Bu kapak, sığır kalp zarından elde ediliyor"

TAVI yöntemi ile hastalara takılan aort kapağının özel bir malzemeden üretildiğini belirten Pekdemir, "Bu kapak, sığır kalp zarından elde ediliyor ve hastalarda genellikle 10 ila 20 yıl ömrü bulunuyor. Özellikle 70 yaş üstü hastalarda tercih edilmesinin en büyük sebebi, kapak ömrünün bu yaş grubuna yeterli olmasıdır. Aort kapak hastalığında genç hastalar için genellikle metal kapaklar tercih edilirken, 65 yaş ve üzeri hastalar için TAVI yöntemi tercih ediliyor." dedi.

"78 Yaşındaki hastanın kalp kapakçığı TAVI yöntemiyle başarılı bir şekilde değiştirildi"

TAVI yöntemiyle tedavi edilen son hastalarından birinin 78 yaşında Diyarbakırlı bir kadın olduğunu belirten Pekdemir, hastanın yaşadığı şikayetleri şu sözlerle dile getirdi:

"Nefes darlığı, göğüs ağrısı ve son dönemde ciddi baş dönmeleri yaşayan hastamızın ekokardiyografisinde ileri derece aort darlığı tespit ettik. Açık ameliyatın yüksek riskli olması nedeniyle, kalp cerrahları ile yaptığımız değerlendirme sonucunda TAVI yöntemini uygulama kararı aldık. Anjiyo yöntemiyle kalp kapağını başarılı bir şekilde değiştirdik ve hastamız sağlığına kavuştu."

"Şu ana kadar yaklaşık 900 civarında hastaya bu işlemi başarıyla gerçekleştirdik"

Prof. Dr. Hasan Pekdemir, İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi'nin TAVI yönteminde oldukça deneyimli olduğunu vurgulayarak "Merkezimizde 2011 yılından beri bu yöntemi uyguluyoruz ve şu ana kadar 800-900 civarında hastaya başarıyla bu işlemi gerçekleştirdik. Başarı oranımız yüzde 95'in üzerinde. TAVI yöntemine bağlı komplikasyon oranı ise sadece yüzde 1 ila 3 arasında değişiyor" ifadelerini kullandı.

"Özellikle yaşlı hastalar için bulunmaz bir yöntem"

Her ay ortalama 8 ila 10 hastaya bu yöntemin uygulandığını belirten Pekdemir, "Kapalı yöntemle yapılan bu işlem, hasta için son derece konforlu. Açık kalp ameliyatında olduğu gibi göğüs kafesi kesilmiyor, kalp durdurulmuyor ve sadece kasıktan küçük bir delikle girilerek işlem gerçekleştiriliyor. Hastalar ikinci gün servise alınıyor ve genellikle üçüncü gün taburcu ediliyor. Özellikle yaşlı hastalar için bulunmaz bir yöntem" şeklinde konuştu.

"Kalp sağlığı konusunda bilinçli olunması ve herhangi bir şikâyet durumunda gecikmeden bir uzmana başvurulması gerekir"

Kalbin vücut için en önemli organlardan biri olduğunu vurgulayan Pekdemir, vatandaşlara sağlıklı bir yaşam için şu tavsiyelerde bulundu:

"Az ve dengeli beslenin. Düzenli egzersiz yapın. Sigaradan uzak durun. Hazır, yağlı ve karbonhidratlı yiyeceklerden kaçının. Kalp sağlığı ile ilgili şikayetleri geciktirmeden bir uzmana başvurun. Kalp kası hasar görmeden tedavi edildiğinde, kalp hastaları normal bireylerden farksız bir yaşam sürebilir. Ancak belirtileri göz ardı etmemek ve zamanında tedavi olmak çok önemli. Bu nedenle herkesin kalp sağlığı konusunda bilinçli olması ve herhangi bir şikâyet durumunda gecikmeden bir uzmana başvurması gerekiyor." (İLKHA)

PKK'nın katlettiği Molla Şükrü ve Molla Muhittin kabirleri başında yad edildi

Diyarbakır'daki "Hayat Namazla Güzeldir" etkinliğinden birbirinden güzel kareler

İşgalciler, Gazze'de bir kuleyi daha yıktı

Ankara'da kayıp olan servis şoförünün cesedi Mersin’de bulundu

Mardin’de tır trafik ışıklarına çarptı: Yol trafiğe kapandı

Gaziantep'te kesinleşmiş hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Mardin'de iki otomobil çarpıştı: 3’ü çocuk 7 yaralı

"Hayat Namazla Güzeldir" etkinliğinin finali Diyarbakır'da gerçekleşti

STK'lardan Gazze için hükümete ortak çağrı: Söz değil icraat bekliyoruz

48 sporcu, işgal rejiminden futbolcuların müsabakalardan men edilmesi için başvurdu

Can Holding Başkanı Kemal Can tutuklandı

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısında en az 4 kişi öldü, 40 kişi yaralandı

Erzurum OSB’de boya fabrikasında yangın çıktı

Gerilim artarak devam ediyor: Venezuela'dan dev tatbikat

Batı Şeria'da aracıyla bir işgalciyi yaralayan Filistinli şehit edildi

Tarsus'ta tarım işçilerini taşıyan minibüs tıra çarptı: 3 ölü, 16 yaralı

Bitlis'te 11'i hafız 74 talebe icazet aldı

Kassam Tugayları iki ayrı operasyonda işgalcileri öldürüp yaraladı

Şırnak Valisi, kazada hayatını kaybedenlere taziye mesajı yayımladı

İşgal parlamentosu Filistinli esirlerin idamına ön onay verdi!

İstanbul Beyoğlu’nda otelde çıkan yangın söndürüldü

İran’a karşı uluslararası yaptırımlar yürürlüğe girdi

Kassam, 2 esirle iletişimin kesildiğini duyurdu

HAMAS: Gazze ateşkes müzakereleri durdu

Malatya'da büyükbaş hayvanların bulunduğu ahırda yangın

Batman'da Recep Tayyip Erdoğan Bulvarı hizmete açıldı

Gaziantep'te aranan katil zanlısı yakalandı

Parkta kalp krizi geçiren kadın hastaneye kaldırıldı

Diyarbakırlı çocuklardan Sumud Filosu'na destek

Batman’da İşitme Engelli Kadınlara Yaratıcı Drama Yöntemiyle Eğitim

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


PKK'nın katlettiği Molla Şükrü ve Molla Muhittin kabirleri başında yad edildi

Diyarbakır'daki "Hayat Namazla Güzeldir" etkinliğinden birbirinden güzel kareler

İşgalciler, Gazze'de bir kuleyi daha yıktı

Ankara'da kayıp olan servis şoförünün cesedi Mersin’de bulundu

Mardin’de tır trafik ışıklarına çarptı: Yol trafiğe kapandı

Gaziantep'te kesinleşmiş hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Mardin'de iki otomobil çarpıştı: 3’ü çocuk 7 yaralı