• BIST 100

    16733,28%0,22
  • DOLAR

    43,87% 0,04
  • EURO

    51,91% 0,18
  • GRAM ALTIN

    7306,08% 0,56
  • Ç. ALTIN

    11830,46% -0,11

TBMM’de bu hafta: Trafik cezalarında sert artış gündemde

11 Ocak 2026, Pazar 18:20
11 Ocak 2026, Pazar 18:20
TBMM’de bu hafta: Trafik cezalarında sert artış gündemde
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

TBMM Genel Kurulu, trafik cezalarının artırılmasını ve sürücü belgelerine uzun süreli el koymayı öngören Karayolları Trafik Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmelerine devam edecek.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, haftalık çalışmalarına 13 Ocak Salı günü başlayacak. Genel Kurul’da, ilk 6 maddesi kabul edilen ve trafik ihlallerine ağır yaptırımlar getiren Karayolları Trafik Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ele alınacak.

Teklife göre, tescil plakasının farklı okunmasına veya okunamamasına bilerek neden olacak şekilde plakasında değişiklik yapan sürücülere 140 bin lira idari para cezası uygulanacak, araçlar 30 gün süreyle trafikten menedilecek.

Yük taşımacılığında kullanılan ve azami yüklü ağırlığı 3 bin 500 kilogramdan fazla olan motorlu taşıtlar ile yolcu taşımacılığı faaliyetlerinde kullanılan ve sürücüsü dâhil 17’den fazla oturma yeri bulunan araçlarda takograf, taksi hizmeti veren otomobillerde ise taksimetre bulundurulması ve kullanılması zorunlu olacak.

Yerleşim yeri içinde hız sınırını 46–55 kilometre/saatten fazla ihlal edenlerin sürücü belgeleri 30 gün, 56–65 kilometre/saatten fazla ihlal edenlerin 60 gün, 66 kilometre/saatten fazla ihlal edenlerin ise 90 gün süreyle geri alınacak.

Geçiş üstünlüğüne sahip araçlara yol vermeyen sürücülere 15 bin lira idari para cezası kesilecek.

Cankurtaran, yaralı veya acil hasta taşıyan araçlar ile itfaiye ve orman yangınlarıyla mücadele eden araçlara yol vermeyen sürücülere 46 bin lira idari para cezası uygulanacak, sürücü belgeleri 30 gün süreyle geri alınacak.

Saldırgan sürücüye ağır yaptırım

Trafikte saldırı amacıyla başka bir aracı ısrarla takip eden veya bu amaçla araçtan inen sürücülere 180 bin lira idari para cezası verilecek, sürücü belgeleri 60 gün süreyle geri alınacak, araçlar 30 gün trafikten menedilebilecek.

Araçta yapılan değişikliğin çevreyi rahatsız edecek derecede gürültü oluşturması hâlinde sürücüye 16 bin lira idari para cezası uygulanacak.

Kırmızı ışık ihlali yaparak kazaya neden olan sürücülerin belgeleri 60 gün geri alınacak. Belgeler, psikoteknik değerlendirme sonucuna göre iade edilecek.

Seyir hâlindeyken cep telefonu veya benzeri haberleşme cihazlarını kullanan sürücülere 5 bin lira idari para cezası kesilecek.

Yarış yapan motorlu araç sürücülerine 46 bin lira idari para cezası uygulanacak, sürücü belgeleri 2 yıl süreyle geri alınacak.

Ölümlü veya yaralanmalı trafik kazalarında, zorunluluk dışında olay yerini izinsiz terk eden sürücülere 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilecek.

Komisyonların gündemi yoğun

Plan ve Bütçe Komisyonunda, en düşük emekli aylığının artırılmasını da içeren kanun teklifi görüşülecek.

Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonunda, fahiş site aidatlarına yönelik düzenlemeleri içeren teklif ele alınacak.

Plan ve Bütçe Komisyonu ayrıca, Türkiye Varlık Fonu’nun 2024 yılı mali tabloları ve denetim raporlarını görüşecek.

İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Çocuk Hakları Alt Komisyonunda ise Dijital Mecralarda Çocukları Bekleyen Tehdit ve Riskler Raporu ele alınacak.

Salı ve çarşamba günleri, Meclis’te grubu bulunan siyasi partilerin grup toplantıları yapılacak. (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

HÜDA PAR Milletvekili Ramanlı, sanayi yatırımlarında Doğu ve Güneydoğu'ya yer verilmemesini Meclis'e taşıdı

Bakan Bolat ocak ayı dış ticaret verilerini değerlendirdi

Kahramanmaraş’ta uyuşturucu operasyonu: 3 kişi tutuklandı

Konya için kar, kuvvetli rüzgâr ve don uyarısı

Lice'de yağış nedeniyle dere taştı

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile SSB arasında CANGÖZ protokolü imzalandı

Kahramanmaraş için buzlanma ve zirai don uyarısı

HÜDA PAR Bingöl İl Teşkilatı üyeleri teravih sonrası ziyaretlerde bulundu

YouTube’un Filistin, Gazze ve Kudüs içeriklerine yönelik sansürü TİHEK kararıyla cezasız kalmadı

Bakan Uraloğlu, Filistin’in Ankara Büyükelçisi Abu Jaish’i ağırladı

Konya’da hafızlık öğrencilerine eğitim desteği başvuruları başladı

Konya’da sahte altın operasyonu

Sanchez’den ölümcül kalp rahatsızlığı iddialarına doğrudan yanıt

Sera organize tarım bölgesi projesi için enerji modelleri masaya yatırıldı

Japonya, geçtiğimiz yıl çocuk istismarı vakalarında rekor kırdı

Meteoroloji’den yoğun kar uyarısı

Umman: İran ve ABD heyetleri görüşmelerde benzeri görülmemiş bir açıklık sergiledi

Hindistan Yüksek Mahkemesi’nden 8. sınıf ders kitabına sansür ve toplatma kararı

DMM: Pilotun cenazesine ilişkin iddialar asılsız

Nvidia’dan 215,9 milyar dolarlık gelir rekoru ve yapay zeka entegreli çipler

Müftü Bekiroğlu: Ramazan, takvaya ulaşma ve kötü alışkanlıkları terk etmek için fırsattır

Uludağ’da su kaynakları donunca sincaplar susuzluğunu karla gideriyor

Gazze Şeridi'nde işgalin yaraladığı bir adam şehit oldu

İran-ABD heyetleri, üçüncü tur dolaylı görüşmeler için Cenevre’de

Gaziantep'te öğretmene saldırı iddiası basın açıklamasıyla kınandı

Uzman Diyetisyen Ertaş: Oruç vücudu yeniliyor

Malatya'da 109 mahalle yolunda karla mücadele çalışması sürüyor

Bakan Işıkhan: Engelli ve eski hükümlü istihdamına 232 milyon lira hibe desteği

Öğrencilerden Ramazana özel anlamlı video çalışması

28 Şubat mağduru Bedir: Karanlık zihniyet hep vardı ve hep var olacak

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


HÜDA PAR Milletvekili Ramanlı, sanayi yatırımlarında Doğu ve Güneydoğu'ya yer verilmemesini Meclis'e taşıdı

Bakan Bolat ocak ayı dış ticaret verilerini değerlendirdi

Kahramanmaraş’ta uyuşturucu operasyonu: 3 kişi tutuklandı

Konya için kar, kuvvetli rüzgâr ve don uyarısı

Lice'de yağış nedeniyle dere taştı

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile SSB arasında CANGÖZ protokolü imzalandı

Kahramanmaraş için buzlanma ve zirai don uyarısı