• BIST 100

    15446,37%1,25
  • DOLAR

    43,27% 0,22
  • EURO

    50,19% -0,10
  • GRAM ALTIN

    6374,59% -0,30
  • Ç. ALTIN

    10426,81% 0,75

TBMM’de yoğun mesai: Vergi düzenlemeleri, bütçe ve 11. Yargı Paketi gündemde

30 Kasım 2025, Pazar 13:22
30 Kasım 2025, Pazar 13:22
TBMM’de yoğun mesai: Vergi düzenlemeleri, bütçe ve 11. Yargı Paketi gündemde
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Meclis bu hafta hem vergi düzenlemelerini hem 2026 bütçe teklifini hem de kamuoyunun yakından takip ettiği 11. Yargı Paketi’ni ele alacak.

TBMM Genel Kurulu, 2 Aralık Salı günü başlayacak haftalık mesaisinde yoğun bir gündemi ele alacak. Genel Kurul’da, vergi düzenlemelerini içeren “Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda ve 631 Sayılı KHK’de Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”nin görüşmelerine devam edilecek.

Teklifin kabul edilen ilk maddeleriyle, mesken kira gelirlerine uygulanan istisna yeniden düzenleniyor. Buna göre, bir takvim yılı içinde elde edilen kira gelirlerinde mevcut muafiyet, sosyal güvenlik kurumlarından emekli, malul, dul ve yetim aylığı alanlara yönelik yeniden şekillendirilecek.

Geçici vergi mükellefleri için kazanç tespit dönemleri de değişiyor. Kazançlar artık 3, 6, 9 ve 12 aylık periyotlarla belirlenebilecek. Özel sağlık kuruluşlarından veteriner muayenehanelerine, kuyumculuktan taşınmaz ticaretine kadar birçok alanda verilen ruhsat ve izin belgelerinden ise yıllık harç alınması öngörülüyor.

Prime esas kazanç (PEK) üst sınırının mevcut 7,5 kat seviyesinden asgari ücretin 9 katına çıkarılması da teklifin dikkat çeken başlıkları arasında yer alıyor. Ayrıca çek düzenlemelerinde süre uzatımına gidiliyor; düzenleme tarihinden önce keşide edilen çeklerin bya ibrazına ilişkin geçersizlik süresi 31 Aralık 2028’e kadar uzatılıyor.

Genel aydınlatma giderlerinin karşılanmasına yönelik düzenleme de 31 Aralık 2030’a kadar uzatılarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile yerel yönetimlerin bütçeleri üzerinden sürdürülecek.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yarın Cumhurbaşkanlığı bütçesi, 2026 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ve 2024 Kesin Hesap Kanunu Teklifi maddeleri görüşülecek. Böylece 2026 yılı bütçesine ilişkin komisyon süreci tamamlanmış olacak.

Adalet Komisyonu, 3 Aralık Çarşamba günü kamuoyunda “11. Yargı Paketi” olarak bilinen teklif üzerinde çalışacak. Düzenlemenin Türk Ceza Kanunu’nun yanı sıra birçok temel kanunda değişiklik içermesi bekleniyor.

Aynı gün Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu da Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı’nın 2024 Yılı Sayıştay Raporu’nu değerlendirecek. Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu ile İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’nun ilgili alt komisyonları da gündemlerindeki başlıkları görüşmek üzere toplanacak. (İLKHA)

Fransa'da şiddetli yağışlar nedeniyle sel uyarısı

Rusya'dan Ukrayna'ya yoğun hava saldırısı

Fransa'da bir binanın 5. katında zemin çöktü: 20 yaralı

Doğu Anadolu ve Batı Karadeniz için kar uyarısı

Kış aylarında kalp sağlığını korumanın 6 altın kuralı

Gaziantep'te hırsızlıktan aranan şahıs yakalandı

Gaziantep’te 23 yıl hapis cezası bulunan şüpheli yakalandı

Trump'ın ek tarife kararı üzerine AB büyükelçileri olağanüstü toplanacak

Mardin’de gölette cenazelerine ulaşılan 2 çocuk defnedildi

Grönland ve Danimarka'da halk sokaklara döküldü: Trump'a "satılık değiliz" tepkisi

Gazze’de yıkıntılar arasında eğitim mücadelesi

Pakistan'da alışveriş merkezinde yangın: 6 ölü, 20 yaralı

İran: İsyan hazırlığında 60 bin silah ele geçirildi, 2 terörist yakalandı

Endonezya’da 11 yolcusuyla kaybolan uçağın enkazı bulundu

Antalya'da midibüs ile otomobil çarpıştı: 3 yaralı

Esenboğa Havalimanı’nın 3’üncü pisti ve yeni kontrol kulesi yarın hizmete açılıyor

Halep Havalimanı 8 gün aradan sonra yeniden uçuşlara açılıyor

Malatya’da uyuşturucu operasyonu: 5 bin sentetik hap ele geçirildi, 2 gözaltı

Çanakkale açıklarında lastik botta sürüklenen düzensiz göçmenler kurtarıldı

ANFİDAP’tan Gazze için konteyner çağrısı

Bursa’da MEB AKUB Ekibi “Ağır Seviye” akreditasyon aldı

ABD: Suriye’de El Kaide bağlantılı üst düzey terörist öldürüldü

Avrupa’dan Grönland’a sembolik asker sevkiyatı

Nadir gen hastalığı TBL1XR1 için Türkiye’de ilk adım

Organize suç örgütlerine operasyon: 14 tutuklama

Uluslararası uyuşturucu operasyonu: 289 kilo madde ele geçirildi

Kolombiya'da silahlı çatışma: 30 ölü

Irak: Ayn el-Esad Üssü’nün kontrolü tamamen devralındı

Avrupa liderlerinden Rusya açıklaması: Avrupa’nın artık Rusya ile konuşmasının zamanı geldi

Trump’tan Grönland resti: 8 Avrupa ülkesine gümrük vergisi yaptırımı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Fransa'da şiddetli yağışlar nedeniyle sel uyarısı

Rusya'dan Ukrayna'ya yoğun hava saldırısı

Fransa'da bir binanın 5. katında zemin çöktü: 20 yaralı

Doğu Anadolu ve Batı Karadeniz için kar uyarısı

Kış aylarında kalp sağlığını korumanın 6 altın kuralı

Gaziantep'te hırsızlıktan aranan şahıs yakalandı

Gaziantep’te 23 yıl hapis cezası bulunan şüpheli yakalandı