• BIST 100

    9659,48%0,49
  • DOLAR

    37,87% -0,11
  • EURO

    40,87% -0,18
  • GRAM ALTIN

    3795,88% -0,39
  • Ç. ALTIN

    6070,97% 0,00

Teknoloji bağımlılığı çocuk ve gençlerin sağlığını tehdit ediyor!

RÖPORTAJ 22.11.2024 11:17:35 0
Teknoloji bağımlılığı çocuk ve gençlerin sağlığını tehdit ediyor!

Sosyal medyanın çocuklar üzerindeki olumsuz etkileri giderek daha fazla dikkat çekiyor. Teknoloji bağımlılığının çocuk ve gençlerin sağlığını tehdit ettiğine işaret eden Psikolog Gül Dinç, çocukların sosyal medya kullanımıyla ilgili önemli uyarılarda bul

Özellikle sosyal medya platformlarının çocukların psikolojik sağlıkları üzerinde derin etkiler yaratabileceğini belirten Dinç, sosyal medyanın olumsuzluklarından korunma yollarıyla ilgili bilgiler verdi.

Sosyal medyanın çocuklar üzerinde olumsuz etkileri oldukça çeşitli ve derin olduğunu ifade eden Dinç, sosyal medya platformlarının çocukların benlik algısını olumsuz yönde etkileyebileceğini vurguladı.

Psikolog Gül Dinç

Dinç, "Bireyler, sosyal medya üzerinden sürekli olarak başkalarının hayatlarını gördükleri zaman (ki genellikle bunlar idealize edilmiş yaşamlar ve başarılar oluyor) maalesef bu durum bireylerde yoğun kaygı, depresif belirtiler ve yetersizlik hissi yaratabilirken, özsaygının düşmesine de yol açabilir." dedi.

"Sosyal medya bağımlılığı çocukların akademik başarılarını etkiler"

Sosyal medya kullanımının, özellikle gece geç saatlerde yapılan paylaşımlar ve etkileşimler nedeniyle uyku düzenini bozabileceğini belirten Dinç, "Ekran ışığına maruz kalmak, melatonin üretimini azaltarak uyku kalitesini düşürebilir. Ayrıca, sosyal medya bağımlılığı çocukların akademik başarılarını da etkileyebilir. Uzun süre ekran başında kalmak, sürekli bildirimler ve sosyal medya etkileşimleri, dikkati dağıtarak ders çalışma sürelerini kısaltabilir ve konsantrasyon güçlüğüne yol açabilir." diye konuştu.

"Siber zorbalık, çocukların psikolojik sağlığını tehdit edebilir"

"Siber zorbalık konusu ise, teknolojinin hayatımızda büyük bir yer kaplamasıyla birlikte sıklıkla karşılaştığımız bir durum haline gelmeye başladı" diyen Dinç, "Sosyal medya üzerinden maruz kalınan siber zorbalık, çocukların psikolojik sağlığını tehdit edebilir ve düşük özsaygı ile anksiyete gibi sorunlara yol açabilir. Ayrıca, çocuklar için cazip bir platform haline gelen sosyal medya platformu, zamanla bağımlılık yapabilir. Bu bağımlılık, günlük yaşam aktivitelerini ve sosyal ilişkileri olumsuz etkileyebilir. Bu yüzden belli başlı bazı sınırlamalar kişiyi koruyacaktır." ifadelerini kullandı.

Sosyal medyada paylaşılan içeriklerin bazılarının çocukların davranışlarını olumsuz yönde etkileyebileceğine dikkat çeken Dinç, şiddet, madde kullanımı veya cinsellik gibi konulara dair yanlış bilgilerin, çocukların bu konulara dair algılarını olumsuz yönde şekillendirebileceğini kaydetti.

"Ailelerin çocuklarıyla iyi iletişim kurması sosyal medya kullanımını sağlıklı hale getirebilir"

Psikolog Gül Dinç, şöyle devam etti:

"Bu nedenle, sosyal medyadan korunma yollarıyla ilgili birkaç bilgi vermek istiyorum; Ailelerin çocuklarıyla açık iletişim kurması, sosyal medya kullanım sürelerini sınırlaması ve çocuklara güvenli internet kullanımı hakkında eğitim vermesi sosyal medya kullanımını daha sağlıklı hale getirebilir. Teknoloji bağımlılığı çocuk ve gençlerin sağlığını tehdit ediyor. Ayrıca, çocukların sosyal medya yerine yüz yüze etkileşimlere yönlendirilmesi de önemli bir noktadır. Bu şekilde, olumsuz etkilerin azaltılması mümkün olabilir." (İLKHA)

Rusya: Donetsk'te Razliv yerleşim yerini ele geçirdik

Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier Azerbaycan'da

TESK Genel Başkanı Palandöken'den boykot açıklaması

Gazze'de açlık krizi derinleşiyor

Rusya ile Kuzey Kore 4 kilometrelik köprüyle birleşiyor

Ukrayna: ABD ile nadir toprak elementleri anlaşması istişareler başladı

Batman'da trafik kazası: 7 yaralı

Boykot çağrılarına soruşturma başlatıldı

Otomobil takla atarak kaza yaptı: 1 ölü, 1 yaralı

Meteorolojiden soğuk hava ve yağış uyarısı

Bayram tatilinde emniyet kemeri takmayan 17 bin 427 sürücüye işlem

Ruffles marka cipsler için acil toplatma kararı

Haiti'de 530 mahkum firar etti

Siyonist işgalciler Şati'de sivillere saldırdı: 3 şehit

Sakarya’da uyuşturucu operasyonları: 41 tutuklama

Pakistan Cumhurbaşkanı Zerdari hastaneye kaldırıldı

Erken Teşhis Hayat Kurtarır!

Kastamonu'da feci kaza: 3 ölü, 4 yaralı

Lübnan: israil, saldırılarıyla BMGK'nin 1701 sayılı kararını ihlal etti

Diyarbakır'da bayramlaşma etkinliği düzenlendi

Antalya açıklarında 4,1 büyüklüğünde deprem

İzlanda'da yanardağ alarmı

Çin'den Tayvan'ın çevresini kuşatan tatbikat

Moldova 3 Rus diplomatı sınır dışı etti

Gaziantep'te narkotik suçlardan 1494 kişi gözaltına alındı

Malezya'da doğal gaz patlaması: 112 yaralı

Osmanlı Teşkilatı Batman İl Başkanlığında Yeni Dönem!

Kontrolden çıkan servis minibüsü devrildi: 1 ölü, 5 yaralı

Hindistan'da havai fişek fabrikasında patlama: 17 ölü

Gümrük kapılarında 182 kilogram uyuşturucu madde ele geçirildi.

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ