• BIST 100

    10941,79%3,14
  • DOLAR

    41,93% -0,15
  • EURO

    48,75% -0,23
  • GRAM ALTIN

    5539,53% -0,59
  • Ç. ALTIN

    9439,52% -0,12

Teknoloji kullanımı, genç yaşta boyun fıtığı riskini artırıyor!

10 Eylül 2025, Çarşamba 18:47
10 Eylül 2025, Çarşamba 18:47
Teknoloji kullanımı, genç yaşta boyun fıtığı riskini artırıyor!
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Boyundan başlayıp başa ve kollara uzanan ağrının, boyun fıtığı belirtisi olabileceğini belirten uzmanlar, her yaş grubunda oluşabildiğini söylüyor.

Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Onur Yaman, bilgisayar ve cep telefonu kullanımının artmasıyla gençlerde, yaşlanmayla birlikte kıkırdak esnekliğinin azalmasıyla ise ileri yaşlarda boyun fıtığı görülebildiğini dile getirdi.

Prof. Dr. Onur Yaman, boyun fıtığının nedenleri, belirtileri, tedavi yöntemleri ve önleme yolları hakkında bilgi verdi.

Boyundan kollara uzanan ağrı boyun fıtığı belirtisi olabilir!

Boyun fıtığının iki kemiğin arasındaki kıkırdak topunun yerinden çıkıp kola giden sinirleri bası altına almasıyla ortaya çıktığını aktaran Yaman, “Genellikle genç yaş grubundaki kişilerin özellikle bilgisayarı, cep telefonunu çok kullanmalarıyla yaşlı hastalarda da yaşlanmayla birlikte kıkırdak dokusunun eskisi kadar esnek olmamasıyla ortaya çıkan mekanik bir durum.” dedi.

Boyun fıtığı belirtilerinin genellikle boyunda ağrı ile başladığını kaydeden Yaman, “Boyundan başlayan ağrı başa doğru yayılır. Yine fıtığın olduğu yere göre kürek kemiklerinde ve omuzlarda ağrı ortaya çıkabilir. Bazen sinirin üzerindeki basıyla birlikte kollarda ve parmaklarda ağrı, uyuşukluk ve ilerleyen dönemlerde de kuvvetsizlik şikayetleri oluşabilir.” şeklinde konuştu.

Boyun fıtığı ameliyatı önden ya da arkadan yapılabilir!

Boyun fıtığı ameliyatlarının iki şekilde yapılabildiğini ifade eden Prof. Dr. Onur Yaman, “Ameliyatın ön taraftan ya da arka taraftan yapılmasına karar verilebilir. Bu karar hastanın yaşı, boyun fıtığının sayısı ve yerine göre verilir.” ifadelerini kullandı.

Ameliyatın yapılacağı bölgeye göre risklerin değiştiğini de dile getiren Yaman, “Ön taraftan yapıldığında yemek borusu, nefes borusu, konuşma siniri, şah damarı gibi yapılar ön bölgede yer aldığı için bu hayati organların yaralanmalarına bağlı sorunlar görülebilir. Ancak bu tür sorunların görülme oranı oldukça düşük. Arka taraftan yapıldığında ise enfeksiyon, omurilik zarının yaralanması, kola giden sinirlerin hasar görmesi gibi riskler var. Günümüzde kullanılan teknolojilerle de bu riskler oldukça azalmış durumda.” açıklamasını yaptı.

Boyun fıtığını önlemek ve tekrarını engellemek için yaşam tarzında düzenlemeler şart!

Boyun fıtığını tetikleyen sebeplere değinen Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Onur Yaman, “Özellikle boynu öne doğru getirme hareketi, boyun fıtığı oluşma ve tekrarlama riskini arttırır. Dolayısıyla cep telefonuyla uzun süre kullanılacaksa kulaklık kullanılmalı. Bilgisayar başında çok fazla kalınıyorsa ekranı göz hizasına getirilmeli. Boynu öne doğru eğecek hareketlerden mümkün olduğunca uzak durulmalı.” dedi.

Özellikle ön taraftan yapılan boyun fıtığı ameliyatlarından sonra, aynı yerde fıtığın tekrar etme olasılığının düşük olduğunu kaydeden Yaman, “Ancak komşu segment hastalığı denilen, ameliyat edilen yerin bir üst bölgesinin sorun çıkma olasılığı yaklaşık yüzde 20. Dolayısıyla ameliyatlardan sonra hastaların özellikle yaşam tarzlarını düzenlemeleri gerekir. Başlarını çok fazla öne eğmelerine neden olacak pozisyonlardan kaçınmalılar.” uyarısında bulundu.

Boyun fıtıklarının çoğu cerrahiye gerek kalmadan tedavi edilebiliyor!

Boyun fıtıklarının büyük bir kısmının ameliyatsız tedavi edilebildiğine vurgu yapan Prof. Dr. Onur Yaman, sözlerini şöyle tamamladı:

“Bu yöntemlerden biri boyunluktur. Fizyoterapi yöntemleriyle sırt ve boyun kaslarını kuvvetlendirerek hastaların şikayetleri geriletilebilir. Bunun dışında ağrıyı ortadan kaldırabilecek enjeksiyonlar da şikayetleri azaltarak fıtığın ilerleyişini durdurabilir.” (İLKHA)

Rusya, nükleer başlıklı Burevestnik füzesinin başarıyla test etti

Ar-Ge harcamalarında rekor: 20 milyar dolara ulaştı

Direnişin tohumunu serpen şehid: Dr. Fethi Şikaki

Louvre Müzesi'nde mücevher hırsızlığıyla ilgili iki şüpheli yakalandı

Kırmızı bültenle ve ulusal düzeyde aranan 10 şahıs Türkiye'ye getirildi

Kalibaf: İran, Rusya ve Çin’in BM’ye gönderdiği mektup dayanışmanın sembolüdür

Kopenhag’da Gazze’ye destek gösterileri düzenlendi

Pensilvanya'da silahlı saldırı: Bir ölü 6 yaralı

Yağmurla şeffaflaşan çiçek: Japonya’nın gizemli ‘İskelet Çiçeği’

AKOM’dan İstanbul için kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı

Güneş yok, fotosentez yok: Hayalet Çiçek’lerin sıradışı beslenme yöntemi

İrlanda cumhurbaşkanlığı seçimlerini işgal rejimi karşıtı Catherine Connolly kazandı

PKK'nın, Türkiye'den geri çekildiğini duyurmasının ardından AK Partili yetkililerden açıklama

Rusya'nın Kiev’e düzenlediği hava saldırısında 3 ölü, 29 yaralı

Tunceli’de uyuşturucu operasyonu: 2 gözaltı

İzmir’de otomobil ile pikap çarpıştı: 3’ü çocuk 6 yaralı

HAMAS'ın Gazze lideri El Hayye: Ulusal bir ismin Gazze'yi yönetmesi konusunda hiçbir çekincemiz yok

Cips paketi silah sanıldı: Yapay zekâ algoritması liseli öğrenciyi ters kelepçe yaptırdı

Adana'da kaçakçılık operasyonu: 18 kişi gözaltında

TEDB Genel Başkan Yardımcısı Poyraz: 500 bin sosyal konut projesiyle vatandaşlara büyük imkan sunuldu

Çankırı'da zincirleme trafik kazası: 9 yaralı

Aslan: Kürtlerin dilsel hükümlerinin korunması barış açısından hayati önem taşımıştır

DMM, ‘savcılara mal varlığına el koyma yetkisi verildi’ iddiasını yalanladı

İstanbul’un 4 ilçesinde gösteri ve yürüyüşler yasaklandı

Kaza yapan alkollü bisiklet sürücüsüne 18 bin TL ceza

Edirne'de narkotik uygulaması: Bin 235 kişi denetlendi

ABD'den Kanada'ya yüzde 10 gümrük vergisi artışı

Amasya'da 6 mahkûm hastaneye kaldırıldı

Doğu Karadeniz ve Marmara'da kuvvetli yağış ile rüzgar bekleniyor

Altın fiyatlarında son durum ne?

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Rusya, nükleer başlıklı Burevestnik füzesinin başarıyla test etti

Ar-Ge harcamalarında rekor: 20 milyar dolara ulaştı

Direnişin tohumunu serpen şehid: Dr. Fethi Şikaki

Louvre Müzesi'nde mücevher hırsızlığıyla ilgili iki şüpheli yakalandı

Kırmızı bültenle ve ulusal düzeyde aranan 10 şahıs Türkiye'ye getirildi

Kalibaf: İran, Rusya ve Çin’in BM’ye gönderdiği mektup dayanışmanın sembolüdür

Kopenhag’da Gazze’ye destek gösterileri düzenlendi