-
BIST 100
15807,88%-0,41
-
DOLAR
44,44% 0,07
-
EURO
51,07% -0,17
-
GRAM ALTIN
6362,52% -0,86
-
Ç. ALTIN
10645,44% 0,00
Tekstil sektörü alarm veriyor: Durgunluk, maliyet ve eleman sorunu büyüyor
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Adana’da tekstil sektöründe faaliyet gösteren temsilciler, piyasadaki durgunluk, artan maliyetler ve kalifiye eleman eksikliğine dikkat çekerek yaşadıkları sorunları İLKHA’ya anlattı.
Adana’da tekstil sektöründe faaliyet gösteren temsilciler, son yıllarda derinleşen ekonomik sorunların piyasaya yansımalarını değerlendirdi. Tekstil alanında üretim ve satış yapan esnaflar, sektörde yaşanan durgunluğun her geçen gün daha da belirgin hale geldiğini ifade etti.
Esnaf, artan maliyetler ve düşen talep nedeniyle işlerin yavaşladığını dile getirdi. Sektör temsilcileri, üretim zincirindeki aksaklıkların satışlara doğrudan yansıdığını belirtti.
Uzun yıllardır tekstil sektöründe faaliyet gösteren esnaflar, geçmiş yıllarla kıyaslandığında piyasanın ciddi anlamda daraldığını söyledi. Tekstil sektöründe yaşanan sorunlara dikkat çeken temsilciler, alım gücündeki düşüşün sektörü çıkmaza sürüklediğini kaydetti.
Ekonomik şartların ağırlaşmasıyla birlikte hem üretimde hem de ticarette gerileme yaşandığını aktardılar. Temsilciler,zincir marketlerin piyasaya etkisi ve haksız rekabet konusundaki endişelerini paylaştı.
Kalifiye eleman eksikliğinin tekstil alanında uzun vadeli bir tehdit haline geldiğini vurgulayan esnaf, sektörde yaşanan mevcut tabloyu değerlendirerek gerekli önlemler alınmadığı takdirde daha fazla işletmenin kapanabileceği uyarısında bulundu.
."Eskiye kıyasla ister istemez işlerde sakinlik var"
Tekstil sektörü toptan satış temsilcisi Yavuz Budak, sektörde uzun yıllardır yer aldığını belirterek piyasanın önceki yıllara kıyasla daha sakin olduğunu dile getirdi.
Budak “22 yıldır bu sektörün içerisindeyim. Eskiye kıyasla ister istemez işlerde sakinlik var. Bu durum biraz da arz talep meselesidir. Tekstil sektöründe çeşitleri iyi takip eden insanlar için sakinlik fazla yansımadı. İş takibi ile sektörde canlılık gerçekleşebilir.” şeklinde konuştu.
"Üretim zincirinde aksaklıklar var"
Üretim zincirinde aksaklıklar yaşandığını vurgulayan Budak, özellikle iş gücü ve tedarik sorunlarına dikkat çekti.
Budak “Üretim zincirinde tabii ki aksaklıklar var. Suriyelilerin gitmesi ister istemez sıkıntı oluşturacak gibi hatta şimdiden de oluşturdu. İstediğimiz ürün istediğimiz zaman gelmiyor. Üretim zincirindeki sıkıntıdan kaynaklı üretimde ister istemez fiyatları da yansıyor.” ifadelerini kullandı.
"3 harfli zincir marketlerden dolayı sektörler sıkıntıda"
Zincir marketlerin sektörü olumsuz etkilediğini belirten Budak, piyasanın canlanması için alınması gereken tedbirlere değinerek “Piyasanın canlanması için herkesin her şeyi satmaması gerekir. Özellikle 3 harfli zincir marketlerden dolayı sektörler sıkıntıda. Zincir marketlerin gereğinden fazla ucuz satması sektördeki insanların işine yansıyor. Bu duruma karşı tedbir alınırsa güzel olur. Zincir marketler sadece gıda ürünlerini satsınlar, züccaciye ve giyim sektörü gibi ürünleri satmasalar piyasa daha çok canlanır.” değerlendirmesinde bulundu.
"Esnaf perişan durumda"
Bir diğer tekstil sektörü temsilcisi Mustafa Aka ise sektörün son iki yıldır ciddi bir kriz içinde olduğunu belirtti.
Aka “Sektörümüz 2 yıldan beridir rezil durumda. Esnaf perişan durumda. Hükümet bir türlü bu duruma çare bulamadı. Nasıl olacak biz bilmiyoruz.” dedi.
"Bir kriz olduğunda ilk vurulan sektör tekstil sektörüdür"
Yaşanan sorunların temelinde ekonomik nedenlerin bulunduğunu ifade eden Aka “İş sektöründe bir kriz olduğunda ilk vurulan sektör tekstil sektörüdür. Ekonomik sıkıntı olduğundan dolayı işçilik artıyor ve fiyatlar millete pahalı geldiği için alım gücü düşüyor. Dışarıdan iç piyasaya giriş olduğundan dolayı da piyasada düşüş yaşanabiliyor.” şeklinde konuştu. Aka, yetkililerden esnafa destek beklediklerini de sözlerine ekledi.
"Sürekli piyasada geriye gitme var"
Tekstil sektörü temsilcisi Osman Ortakaya da sektördeki kötü gidişatın uzun süredir devam ettiğini söyledi.
Ortakaya “Tekstil sektöründe birkaç yıldır durumlar hiç iyi değil. Sürekli piyasada geriye gitme var. Ticarette ve karda azalma var. Birkaç esnafın da zarar edip kapattığını açıkça görebiliyoruz.” ifadelerini kullandı.
"Piyasayı canlandıracak olan insanımızın alışveriş yapmasıdır"
Piyasa durgunluğunun temel sebebinin ekonomik şartlar olduğunu vurgulayan Ortakaya, insanların alım gücünün ciddi şekilde düştüğünü belirterek “Piyasadaki durgunluğun sebebi paramızın tamamen değersiz olmasıdır. İnsanların alışverişten uzaklaşmasıdır. Bu piyasayı canlandıracak olan insanımızın alışveriş yapmasıdır.” dedi.
"60 kişi ile çalışan atölye şu an 7-8 kişi ile çalışıyor"
Kalifiye eleman eksikliğinin sektörü tehdit ettiğini ifade eden Ortakaya, atölyelerin kapanma noktasına geldiğini dile getirdi.
Ortakaya “Abimin atölyesi var, daha önce 60 kişi ile çalışan atölye şu an 7-8 kişi ile çalışıyor. Bunun sebebi kalifiye eleman yetişmemesinden dolayıdır. İnsanlarımız çocuklarına okutmaya yöneldiği ve bu tür işlerden uzaklaştığı için piyasanın bitmesi yakındır.” şeklinde konuştu.
"Bitiyoruz feryatlarına şahit olduk"
Son olarak sektörde yaşanan sıkıntıların daha da derinleşebileceğine dikkat çeken Ortakaya “Geçen günlerde ünlü bir tekstil firmasının ‘bitiyoruz’ feryatlarına şahit olduk. Bu firma biterse daha küçük çaplı firmalar nasıl bitmesin.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)
Bakan Kurum: Gıda israfı sadece bugünü değil, yarını da tüketir
Hindistan'a ait LPG tankerleri Hürmüz Boğazı'ndan geçti
Pezeşkiyan: ABD'de halk, ülkeyi yöneten israilli krallardan yoruldu
Adana’da bir binanın damında torpillerin patlaması sonucu 1 kişi hayatını kaybetti
Kuzey Kore'de yeni nesil roket motoru test edildi
COP31 kapsamında Çevre ve İklim Medya Turları'nın ilki düzenlendi
Muğla'da kaçak avlanan 80 kilogram kefal balığına el konuldu
ABD'den Katar'daki vatandaşlarına uyarı
Arap Birliği Genel Sekreterliğine Nebil Fehmi seçildi
Manisa'da uyuşturucu operasyonu: 2 tutuklama
CHP Genel Başkanı Özel hakkında soruşturma başlatıldı
Dışişleri Bakanı Fidan, Pakistan Başbakanı Şerif ile görüştü
Gazze'de alıkonulan 5 Filistinli esir serbest bırakıldı
Mersin'de trafik kazasında yaralanan kişi hayatını kaybetti
Çin ile Kuzey Kore arasında uçak seferleri yeniden başlatılacak
Meteorolojiden çok sayıda il için sağanak uyarısı
Dışişleri Bakanı Fidan, Mısırlı mevkidaşı Abdulati ile görüştü
Gazze'de can kaybı 72 bin 278'e yükseldi
İçişleri Bakanlığından 18 il için kar ve sağanak uyarısı
Slovakya’dan AB’ye veto tehdidi
Harkov Bölgesi'nde bir yerleşim yeri daha Rusya'nın kontrolüne geçti
Yapıcıoğlu'ndan IKBY Başkanı Barzani'ye "geçmiş olsun" telefonu
Uzmandan obezite uyarısı: Hareketsiz yaşam obezite riskini artırıyor
Mardin’de kuyumcudan 60 bin liralık yüzük çalındı: O anlar güvenlik kamerasına yansıdı
Siirt’te uyuşturucu operasyonu: 9 kilo 700 gram esrar ele geçirildi
Gaziantep’te çocuklar camide buluştu
Malatya'da zincirleme kaza: 1 ölü, 1 yaralı
Ankara'da feci kaza: 1 ölü, 4 yaralı
Gaziantep’te çok sayıda elektronik ürün ele geçirildi: 1 gözaltı
Ticaret Bakanlığı: israil ile ticaret iddiaları yalandır
Yükleniyor







